Παλαιότερες

Οσα δεν είπε ο Κατσουράνης…

SportDay

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, αγαπητέ αναγνώστη , ζούσα με την ψευδαίσθηση ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό άθλημα στο οποίο παίρνουν μέρος δύο ομάδες των έντεκα παικτών, έχοντας σκοπό να φέρουν την μπάλα στην αντίπαλη εστία για να σκοράρουν.

Οταν, όμως, μπήκε στη ζωή μου ο Γιάννης Χριστόπουλος και το εξαιρετικό του «Football Analysis» κατάλαβα ότι τόσα χρόνια ζούσα στην πλάνη και στο σκοτάδι.

Τρεις αναλύσεις του αγαπημένου Γιάννη ήταν αρκετές για να συνειδητοποιήσω ότι στην πραγματικότητα το ποδόσφαιρο είναι ένα περίπλοκο άθλημα, με πραγματικές και τυπικές διατάξεις, σχηματισμούς, εξισώσεις, όπως 1-4-2-3-1, 1-4-1-4-1, τα οποία μπορούν να καταλάβουν μόνο όσοι ξέρουν τα βασικά του. Τι είναι, δηλαδή, το αμυντικό τρανζίσιον, το επιθετικό και το overlap…

Το έργο του Γιάννη με έχει εντυπωσιάσει τόσο πολύ, που σκεφτόμουν μήπως πρέπει εκτός από το «Football Analysis» να αρχίσει να καταπιάνεται και με το «Interview Analysis». Υστερα από κάθε συνέντευξη παίκτη, προπονητή ή παράγοντα, δηλαδή, να βγάζει ο Γιάννης μου τα πινακάκια και τα βελάκια του και να μας αναλύει όσα ακούσαμε.

Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι ο «Χριστό» έχει ξεκινήσει ήδη το «Interview Analysis», αλλά επειδή είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο δεν μας το ανακοινώνει. Δεν θέλει να μας δώσει φρούδες ελπίδες.

Κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα διαβάζοντας χθες στην «Εξέδρα» –στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού– τη φερόμενη ως απάντηση του Κατσουράνη (απ' τη συνέντευξή του στο Novasports) σχετικά με το αν θεωρεί την κατάκτηση του πρωταθλήματος αυτοσκοπό.

Οι υπόλοιπες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Κώστας απάντησε: «Δεν βλέπω ως αυτοσκοπό, αλλά ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος». Η «Εξέδρα», όμως, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή. Εγραψε συγκεκριμένα:

«Ξεκάθαρος ο Κατσουράνης για την επιθυμία του στην πρώτη "πράσινη" χρονιά του: "Αυτοσκοπός για μένα ο τίτλος. Δεν ξέρω πώς μπορεί να το βλέπει κανείς, για μένα πάντως είναι αυτοσκοπός η κατάκτηση του πρωταθλήματος"». Μαγεύτηκα…

Οι «Πύλες του Ανεξήγητου» άνοιξαν αμέσως, όταν στο μυαλό μου ήρθε η ασκητική όψη του προπονητή ΟΥΕΦΑ Ρro Γιάννη. Φαίνεται, φίλε αναγνώστη, ότι αυτό που έγραψε η «Εξέδρα» δεν ήταν η δήλωση του Κατσουράνη, αλλά η «Interview Analysis» του Χριστόπουλου…

Το αγόρι μου, αναλύοντας τα λόγια του Κατσουράνη «δεν βλέπω ως αυτοσκοπό, αλλά ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος», διαπίστωσε ότι η δήλωση είχε ένα υποβόσκον επιθετικό τρανζίσιον, το οποίο τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο Κώστας ήθελε να πει (αλλά ντράπηκε) ότι ο τίτλος είναι γι' αυτόν αυτοσκοπός.

Αλλάζω θέμα και περνώ σε μια δυσάρεστη είδηση. Ποτέ δεν περίμενα, αγαπητέ αναγνώστη, ότι θα έφτανε η αποφράδα ημέρα κατά την οποία το πουλέν μου, ο Θέμης Σινάνογλου, θα έκανε την καρδιά μου να ριγήσει, όχι από χαρά και ευτυχία, όπως συνήθως, αλλά από έναν αβάσταχτο πόνο.

Ο πολυπράγμων Θέμης φιλοξένησε χθες στο στέκι προβληματισμού του στο «Φως» τον πολυνίκη Νίκο Αλέφαντο, για να δώσει για μια ακόμα φορά στο αναγνωστικό κοινό του την ευκαιρία να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τις σκέψεις του «Αλέ» σχετικά με την πορεία του Ολυμπιακού.

Ο Θέμης μου, όμως, για κάποιον ανεξήγητο λόγο ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί γι' αυτή του την επιλογή. Ετσι πριν από τη συνέντευξη έκανε μια μικρή εισαγωγή γράφοντας:

«Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να κάνει τίποτε από το κεφάλι του, υπάρχει η διεύθυνση της εφημερίδας. Και η εφημερίδα, λοιπόν, θέλει Αλέφαντο. Δηλαδή είναι καλύτεροι οι άλλοι που είναι μόνιμοι σχολιαστές σε άλλα ΜΜΕ;».

Πού οδηγείται αυτή η χώρα, dear; Αντί ο «Σιν» να μετράει τις συνεντεύξεις του με τον μεγαλύτερο Ελληνα τεχνικό, όπως ο Κούγιας τις δίκες του και η «Γάτα» τα αποκλειστικά της, και να περηφανεύεται γι' αυτά τα λάφυρα ζωής, φτάνει στο σημείο να απολογείται επειδή μπορεί κάποιος κακοήθης να τον κατηγορήσει ότι έχει προσλάβει με stage τον Νικόλα μου στη στήλη του;

Αν αυτός ο κατήφορος της κοινωνίας του Τύπου συνεχιστεί, φίλε αναγνώστη, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να βγουν και να ζητήσουν συγγνώμη ο Κυριάκος Θωμαΐδης επειδή έχει τον Βοργιά σε ρόλο Τράγκα στην εκπομπή του και ο Μάνος επειδή έχει για μούσα του τον Βασίλη μου. Επιτέλους, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο σε αυτόν τον χώρο;

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάρρευση των παραδόσεων και των εθίμων στον Αθλητικό Τύπο, θα σου παρουσιάσω σήμερα μόνο μία τοποθέτηση του «Αλέ» απ' τη συνέντευξή του στον Θέμη. Σχετικά με το αν ο Γκαλέτι χάνεται στα παιχνίδια που πέφτει ξύλο και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι:

«Θα σου πω, λοιπόν, ότι γι' αυτό δεν έμεινε στην Ισπανία! Με τα προσόντα που έχει θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Αφού έχει και τεχνική, έχει και ταχύτητα. Ομως αν του πετάξεις τενεκέ πίσω του, θα τρέξει 20 μέτρα! Πρώτα θα τρέξει για να γλιτώσει και μετά θα γυρίσει πίσω να δει τι ήταν αυτός ο θόρυβος. Δεν είδες προχθές, από το πρώτο λεπτό ήταν εξαφανισμένος. Εκεί πρέπει ως προπονητής να τον πιάσεις τον Γκαλέτι και να του μιλήσεις, να τον σηκώσεις να τον εμψυχώσεις, αλλά και να τον φέρεις στο φιλότιμο».

Κλείνω με την ευχή ο Θέμης να επανορθώσει την επόμενη εβδομάδα. Και για να το επιτύχει αυτό μόνο ένας τρόπος υπάρχει: οφείλει να φιλοξενήσει ξανά τον μεγαλύτερο Ελληνα τεχνικό και να του κάνει ένα μεγάλο 20σέλιδο αφιέρωμα (όσες και οι σελίδες του «Φωτός») με τίτλο «Football Dialysis» (θα σκάσει απ' τη ζήλια του ο Χριστόπουλος).

Σε αυτό ο Νικόλας θα μιλάει για όλα τα συστήματα που κυκλοφορούν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (με παραπομπές στους προπονητές που τα εφάρμοσαν πρώτοι. Από τον Χάπελ μέχρι τον Σταύρο Διαμαντόπουλο) και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παίζονται. Το αφιέρωμα θα ξεκινά με την εισαγωγή-προειδοποίηση του Θέμη:

«Αν η διεύθυνση έχει αντίρρηση επειδή πήρα με το σπαθί του "Αλέ" και τις 20 σελίδες της εφημερίδας, τότε δεν απομένει τίποτε άλλο παρά να πάρω το καπελάκι μου και τον Νικόλα και να πάμε σε άλλη εφημερίδα». Αλλος τρόπος για να λάβει τη συγχώρεση ημών και του Θεού δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x