Γενικά

Μια δεκαετία Euro και Μουντιάλ

Πέντε μεγάλες διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν την δεκαετία που μας αφήνει. Τρία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δύο Μουντιάλ με κορυφαία στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο την κατάκτηση του Euro 2004. Το www.sport-fm.gr ξεσκόνισε το αρχείο του και σας θυμίζει όλα όσα συνέβησαν και θα μείνουν για πάντα στα βιβλία της ιστορίας.

Πέντε μεγάλες διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν την δεκαετία που μας αφήνει. Τρία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δύο Μουντιάλ με κορυφαία στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο την κατάκτηση του Euro 2004. Το www.sport-fm.gr ξεσκόνισε το αρχείο του και σας θυμίζει όλα όσα συνέβησαν και θα μείνουν για πάντα στα βιβλία της ιστορίας.

Γράφει ο Διονύσης Καππάτος

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2000:Η επισφράγιση…

Ο τρόπος με τον οποίο προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2010 ήταν δραματικός και άδικος όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι. Ο τρόπος με τον οποίο κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000; Απλώς συγκλονιστικός…

Η Γαλλία με τον «αέρα» της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με έναν στόχο: την κατάκτησή του. Μία κατάκτηση που ήρθε, σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς διοργανώσεων.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000 δεν διοργανώνεται από μία χώρα. Αλλά από την Ολλανδία και το Βέλγιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μέχρι τότε.

Από τις δύο ομάδες των διοργανωτριών χωρών, μόνο η μία κατάφερε να περάσει την φάση των ομίλων. Η Ολλανδία εύκολα κατακτά την πρώτη θέση του 4ου ομίλου, αφήνοντας στη 2η θέση και την Γαλλία.

Μάλιστα, για να συμβεί αυτό την νίκησε 3-2 παρά το γεγονός ότι οι παίκτες του Ροζέ Λεμέρ άνοιξαν το σκορ με τον Ντουγκαρί και προηγήθηκαν πάλι στο σκορ με 2-1 με τον Τρεζεγκέ. Το διάστημα 51 με 59, όμως, οι παίκτες του Φρανκ Ράικαρντ απέδειξαν ότι ήθελαν περισσότερο την πρωτιά στον όμιλο. Πως; Με δύο γκολ των Φρανκ ντε Μπερ και του Ζέντεν που έδωσαν τη νίκη…

Την ίδια στιγμή από τον 1ο όμιλο η Πορτογαλία κάνει την έκπληξη και κατακτά την πρώτη θέση με τρεις νίκες. Η Ρουμανία την 2η θέση, ενώ Αγγλία και Γερμανία απογοητεύουν και επιστρέφουν σπίτι τους. Μάλιστα, το σοκ για τους Άγγλους ήταν μεγαλύτερο καθώς γνωρίζουν την ήττα 3-2 από την Ρουμανία σε ένα παιχνίδι που εάν νικούσαν θα είχαν περάσει στην επόμενη φάση.

Στους άλλους ομίλους; Ιταλία και Τουρκία περνούν από τον 2ο και Ισπανία και Γιουγκοσλαβία από τον 3ο, με τους γείτονες μας να υπερτερούν …στα σημεία των Νορβηγών και να τους αφήνουν εκτός.

Στα προημιτελικά η Ολλανδία θυμίζει κάτι από τα …παλιά και συντρίβει 6-1 την Γιουγκοσλαβία με χατ-τρικ του Κλάιφερτ. Η Πορτογαλία με συνοπτικές διαδικασίες 2-0 την Τουρκία. Το ίδιο και η Ιταλία απέναντι στην Ρουμανία με 2-0. Στον μεγάλο προημιτελικό η Γαλλία επικρατεί 2-1 της Ισπανίας με γκολ των Ζιντάν και Τζοργκαέφ.

Ακολουθούν δύο συγκλονιστικοί ημιτελικοί και ένας συγκλονιστικότερος τελικός. Η Ιταλία αντιμετωπίζει την διοργανώτρια, Ολλανδία. Στην κανονική διάρκεια ο Φραντσέσκο Τόλντο …ντύνεται Μπουφόν (σς. Έχασε τη διοργάνωση λόγω τραυματισμού) και πιάνει ένα πέναλτι. Ακολουθεί η παράταση και στη συνέχεια τα πέναλτι. Ο Τόλντο συνεχίζει το σερί του. Πιάνει άλλα δύο πέναλτι και οδηγεί την Εθνική Ιταλίας στον μεγάλο τελικό.

Στον άλλο ημιτελικό η Πορτογαλία ανοίγει το σκορ με τον Νούνο Γκόμες. Ο Αρνί ισοφαρίζει και ο Ζιντάν εκτελεί επιτυχημένα ένα αμφισβητούμενο πέναλτι και στέλνει τους «τρικολόρ» στο παιχνίδι της 2ης Ιουλίου του 2000.

Εκεί, η τύχη θα γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία. Ο Ντίνο Τζοφ εμπιστεύεται τον Ντελβέκιο στην αρχική 11άδα αντί του Ιντζάγκι και δικαιώνεται. Ο Ντελβέκιο ανοίγει το σκορ μετά από μία σέντρα του Πεσότο, και μία καταπληκτική πάσα του Τότι.

Το παιχνίδι είναι στις καθυστερήσεις… Οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να αρχίσουν τους πανηγυρισμούς, όταν ο Βιλτόρ τα χαλάει όλα… Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφαρίζει σε 1-1. Πλέον στην παράταση η Γαλλία ανατρέπει τελείως την κατάσταση. Ο Πιρές βγάζει τη σέντρα από αριστερά και ο Ανρί με ένα «χρυσό γκολ» όνομα και πράγμα δίνει την νίκη…

Γαλλία – Ιταλία 2-1



Τα καλυτερα γκολ της διοργάνωσης



Η μεγάλη νίκη 3-2 της Πορτογαλίας επί της Αγγλίας



Η ολλανδική …μαγεία



Οι καλύτερες αποκρούσεις…



Η νίκη της Γαλλίας επί της Πορτογαλίας με το αμφισβητούμενο πέναλτι…



Μουντιάλ 2002:

Το 2000 το Βέλγιο και η Ολλανδία διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Δύο χρόνια αργότερα ήταν η σειρά της Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας να υποδεχθούν την μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Γαλλία αποτυγχάνει με το …καλημέρα να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Η Σενεγάλη εκμεταλλεύεται την απουσία του Ζιντάν και έτσι παίρνει τη νίκη 1-0 απέναντι στους «τρικολόρ». Η …κατρακύλα θα συνεχιστεί για την Γαλλία. Ισοπαλία 0-0 με την Ουρουγουάη και μετά ήττα 2-0 από την Δανία. Αποτέλεσμα; Να μείνει εκτός συνέχειας της διοργάνωσης χωρίς να έχει πετύχει έστω ένα γκολ. Την ίδια στιγμή: Δανία και Σενεγάλη πανηγυρίζουν.

Στον 2ο όμιλο η Ισπανία παίρνει τρεις νίκες και η Παραγουάη προκρίνεται χάρη σε ένα γκολ του Νέλσον Κουέβας κόντρα στην Σλοβενία που θα της δώσει το πλεονέκτημα έναντι της Νοτίου Αφρικής.

Στον 3ο η Βραζιλία προκρίνεται μόνο με νίκες, ακολουθεί η Τουρκία. Στον 4ο όμιλο οι ΗΠΑ νικούν 3-2 την Πορτογαλία και παίρνουν τη 2η θέση πίσω από την Νότιο Κορέα της θαυματουργικής μπαγκέτας του Γκους Χίντινκ. Στον 5ο η Γερμανία κατακτά την πρώτη θέση έχοντας στο ενεργητικό της την επιβλητική οκτάρα επί της Σαουδικής Αραβίας και η Ιρλανδία την δεύτερη.

Στον 6ο όμιλο συμβαίνει η δεύτερη έκπληξη της διοργάνωσης. Η Αργεντινή γνωρίζει την ήττα 1-0 από την Αγγλία και έρχεται ισόπαλη με την Σουηδία με αποτέλεσμα οι παίκτες του Μαρσέλο Μπιέλσα να αποχαιρετήσουν τα γήπεδα της …Ανατολής. Μεξικό, Ιταλία και Ιαπωνία, Βέλγιο συμπληρώνουν το «παζλ» της επόμενης φάσης.

Στην επόμενη φάση η Σενεγάλη θα πάρει την πρόκριση έναντι της Σουηδίας με το «χρυσό γκολ» του Καμαρά. Η Βραζιλία νικά 2-0 το Βέλγιο, η Νότιος Κορέα 2-1 την Ιταλία στον …ξαφνικό θάνατο. Έτσι για πρώτη φορά σε αυτή τη φάση ενός Μουντιάλ κάθε ήπειρος έχει και έναν εκπρόσωπο.

Στα προημιτελικά κλέβει την παράσταση το εκπληκτικής έμπνευσης φάουλ του Ροναλντίνιο το οποίο νικά τον Σίλτον και δίνει την πρόκριση στη Βραζιλία με 2-1 απέναντι στην Αγγλία. Ακολουθεί η πρόκριση της Νοτίου Κορέας απέναντι στην Ισπανία, η οποία ακόμη διαμαρτύρεται για τα δύο γκολ που ακύρωσε ο διαιτητής και η Τουρκία που βάζει τέλος στα όνειρα της Σενεγάλης.

Στα ημιτελικά ο Μπάλακ σκοράρει, δίνει την πρόκριση στην Γερμανία κόντρα στην Κορέα αλλά δέχεται μία κίτρινη κάρτα που θα του στερήσει τη συμμετοχή του στον τελικό. Την ίδια στιγμή, ο Ρονάλντο πετυχαίνει το έκτο του γκολ στο ματς με την Τουρκία και πανηγυρίζει μαζί με τους Ριβάλντο και Ροναλντίνιο άλλη μία συμμετοχή σε τελικό Μουντιάλ.

Στον μικρό τελικό ο Χακάν Σουκούρ σκοράρει μόλις 10,8 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα. Ακολουθεί ένα πολύ ωραίο παιχνίδι με τους Τούρκους να νικούν 3-2 την Νότιο Κορέα και να κατακτούν την 3η θέση.

Ο μεγάλος τελικός θα αποδειχθεί μία παράσταση για τον Ρονάλντο. Εκμεταλλεύεται δύο λάθη της άμυνας των Γερμανών, σκοράρει και στις δυο περιπτώσεις και δίνει το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία.

Το αφιέρωμα της ΦΙΦΑ



Οι 10 καλύτερες ενέργειες του Μουντιάλ



Τα ωραιότερα γκολ



Το φάουλ του Ροναλντίνιο



Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004: Η Ελλάδα και οι …άλλοι

Οι Πορτογάλοι περίμεναν πως-και-πως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004. Ήταν τυχεροί γιατί έπαιζαν ‘’σπίτι’’ τους αλλά άτυχοι γιατί αντιμετώπισαν την Εθνική Ελλάδος. Στην κορυφαία στιγμή του ελληνικού αθλητισμού να προσπαθείς να κοιτάξεις τι δεν έκαναν οι …άλλοι είναι κάτι δύσκολο γιατί είσαι ακόμη …μεθυσμένος από την επιτυχία του «πειρατικού».

Δεν μπορείς να μιλήσεις για ‘’απογοητεύσεις’’ και ‘’εκπλήξεις’’ γιατί η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η εικόνα του τροπαίου στα χέρια του Ζαγοράκη και στις άλλες ‘’έπαιξες’’ ρόλο.

Δηλαδή, η Ισπανία αποκλείεται από τους ομίλους …χάρη στην Ελλάδα. Η Γαλλία αποκλείεται …χάρη στην Ελλάδα. Η Τσεχία αποκλείεται –επίσης- χάρη στην Ελλάδα. Α! Και η Πορτογαλία δεν κατακτά το τρόπαιο ...χάρη στην Ελλάδα.

Σε τι δεν έπαιξε ρόλο η Ελλάδα; Στον αποκλεισμό των Γερμανία και Ιταλία από τους ομίλους. Οι Γερμανοί έμειναν στην 3η θέση πίσω από τις Τσεχία και Ολλανδία. Οι Ιταλοί έμειναν στην 3η θέση αφού ήταν ισόβαθμοί με Σουηδία και Δανία αλλά μειονέκτησαν στα γκολ που πέτυχαν στα παιχνίδια μεταξύ των τριών ομάδων.

Μουντιάλ 2006:

Και ποιος δεν θα θυμάται τι ακριβώς συνέβη στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Από την μία έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια και από την άλλη οι …αριθμοί λένε την αλήθεια. 26,29 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν αγώνες της διοργάνωσης. Τον τελικό; Περισσότεροι από 715,1 εκατομμύρια άνθρωποι. Από τους υψηλότερους αριθμούς στην ιστορία της τηλεόρασης.

Η διοργανώτρια Γερμανία και οι Ισπανία, Πορτογαλία και Βραζιλία περνούν από τους ομίλους έχοντας μόνο νίκες. Αργεντινή και Ολλανδία ισοβαθμούν με 7 βαθμούς, όσους και η Ιταλία η οποία έχει ένα γκολ παθητικό και αυτό …αυτογκόλ.

Ισημερινός και Γκάνα κάνουν την έκπληξη, όπως και η Γαλλία που καταφέρνει να μείνει στη δεύτερη θέση του 7ου ομίλου πίσω από την Ελβετία.

Στους «16» η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την Σουηδία (2-0), ούτε και η Βραζιλία με την Γκάνα. Η Γαλλία σαφώς ανεβασμένη σε σχέση με την πρώτη φάση νικά 3-1 την Ισπανία, η Ιταλία προκρίνεται με πέναλτι του Τότι στις καθυστερήσεις κόντρα στην Αυστραλία, ενώ στον σημαντικότερο αγώνα η Αργεντινή επικρατεί 2-1 του Μεξικού χάρη στο γκολ του Μάξι Ροντρίγκες στην παράταση.

Στα προημιτελικά αρκετά συγκλονιστικά παιχνίδια. Η Γερμανία αποκλείει την Αργεντινή στα πέναλτι (4-2), όπως και η Πορτογαλία την Αγγλία (4-2). Η Ιταλία με συνοπτικές διαδικασίες νικά 3-0 την Ουκρανία και στον …πρόωρο τελικό η Γαλλία 1-0 την Βραζιλία με γκολ του Αρνί.

Με το ίδιο σκορ, στον ημιτελικό οι «τρικολόρ» ξεπερνούν το εμπόδιο της Πορτογαλίας με πέναλτι του Ζιντάν. Νωρίτερα, όμως, είχαν …πέσει κορμιά στο άλλο ματς. Γερμανία και Ιταλία μένουν στο 0-0 τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της παράτασης. Εκεί ο Μαρσέλο Λίπι αποδεικνύει ότι είναι καλύτερος στον πάγκο σε σχέση με τον Κλίνσμαν. Κάνει μία αλλαγή: Περότα με Ντελ Πιέρο 104’ και σε διάστημα δύο λεπτών 119 με 120+1 βλέπει τους Γκρόσο και Ντελ Πιέρο να πετυχαίνουν τα γκολ που στέλνουν την Εθνική Ιταλίας στον τελικό.

Εκεί ο Ζιντάν να ανοίγει το σκορ στο 7ο λεπτό με αμφισβητούμενο πέναλτι και τον Ματεράτσι να ισοφαρίζει στο 19ο με κεφαλιά. Στο 35’ ο Τόνι έχει δοκάρι, στο 53’ ο Μαλουντά ανατρέπεται από τον Τζαμπρότα αλλά ο διαιτητής δεν δίνει πέναλτι και έρχεται η …παράταση.

69.000 θεατές και πολλοί περισσότεροι από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους γίνονται μάρτυρες ενός …σκηνικού που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε γήπεδο. Ο Ζιντάν αποφασισμένος να τελειώσει την καριέρα του μετά τον τελικό, χτυπά με το κεφάλι τον Ματεράτσι και δέχεται κόκκινη κάρτα. Φυσικά, το τι ακολούθησε μετά τη λήξη, για τους λόγους που προκάλεσαν την αντίδραση αυτή του μεγάλου «Ζιζού» δεν λέγεται. Μέχρι και ειδικοί προσπάθησαν μέσω του βίντεο να «διαβάσουν» τα χείλη του Ιταλού κεντρικού αμυντικού.

Στη σκιά του περιστατικού αυτού, ο τελικός πηγαίνει στα πέναλτι. Εκεί οι παίκτες της Ιταλίας ευστοχούν σε όλα, την στιγμή που ο Τρεζεγκέ γίνεται ο μοιραίος.

Τα καλύτερα γκολ



Η διαδικασία των πέναλτι στον τελικό



Οι καλύτερες αποκρούσεις



Η κεφαλιά…




Euro 2008:

Η Αυστρία και η Ελβετία θα γίνουν η …χώρες της επαγγελίας για την Ισπανία. Μετά από τις τόσες προσπάθειες των τελευταίων ετών που έπεσαν στο κενό οι Ίβηρες πήραν το τρόπαιο των Πρωταθλητών Ευρώπης. Κάτι που, όπως παραδέχθηκαν και οι περισσότεροι, το άξιζαν και με το παραπάνω.

Η Εθνική Ελλάδος δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το τρόπαιό της, ή έστω να κερδίσει καλές …κριτικές για την παρουσία της. Τερμάτισε μόνο με ήττες στα τρία παιχνίδια που έδωσε στη φάση των ομίλων.

Την ίδια στιγμή, οι παίκτες του Λουίς Αραγονές προκρίθηκαν ως πρώτοι στον όμιλο απέναντι σε Ρωσία, Σουηδία και την Εθνική μας, πέρασαν στα πέναλτι το εμπόδιο της Ίταλίας στην επόμενη φάση. Φιλοδώρησαν με τρια γκολ την –εκπληκτική μέχρι τότε- Ρωσία και στον τελικό απέναντι στη Γερμανία με γκολ του Τόρες κατέκτησαν το τρόπαιο.

Εκτός της Ρωσίας πολύ καλή ήταν η παρουσία της …πολύ σκληρής για να πεθάνει, Τουρκίας. Τρεις φορές ανέτρεψε σκορ, πέρασε την Κροατία του Σλάβεν Μπίλιτς αλλά σταμάτησε όταν βρήκε αντίπαλο την φιναλίστ, Γερμανία.

Τα highlights της διοργάνωσης



Τα comeback της Τουρκίας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x