Ελλάδα

2000-2009: Η πράσινη δεκαετία

Αν αναφερόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη δεκαετία στο ελληνικό μπάσκετ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ποτέ στο παρελθόν στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει ομάδα που να έχει δημιουργήσει τέτοια δυναστεία σαν αυτή του Παναθηναϊκού από τη σεζόν 1999/2000 μέχρι και σήμερα. Το www.sport-fm.gr κάνει μία αναδρομή στα δέκα τελευταία πρωταθλήματα, με τα εννιά να έχουν καταλήξει σε «πράσινα» χέρια.

Αν αναφερόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη δεκαετία στο ελληνικό μπάσκετ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ποτέ στο παρελθόν στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει ομάδα που να έχει δημιουργήσει τέτοια δυναστεία σαν αυτή του Παναθηναϊκού από τη σεζόν 1999/2000 μέχρι και σήμερα. Το www.sport-fm.gr κάνει μία αναδρομή στα δέκα τελευταία πρωταθλήματα, με τα εννιά να έχουν καταλήξει σε «πράσινα» χέρια.

Του Αντώνη Κατσίκη

1999/2000 Η πρώτη-χρονιά και κούπα-του «Ζοτς»

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει ήδη δύο πρωταθλήματα και δείχνει να βάζει τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον. Οι «πράσινοι» έχοντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για πρώτη φορά στον πάγκο τους αρχίζουν να μαθαίνουν τι εστί «Ζοτς» και ήδη η δουλειά του Σέρβου κόουτς πιάνει τόπο. Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος αποφασίζουν να δώσουν…τα κλειδιά της ομάδας στον «Γκαστόνε» και εκείνος γίνεται το απόλυτο αφεντικό του «τριφυλλιού». Ο Παναθηναϊκός έχοντας εκείνη τη σεζόν στο ρόστερ του παίκτες όπως οι Μποντίρογκα, Ρέμπρατσα, Τζεντίλε, Κάτας και Φώτσης, δεν δυσκολεύεται να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 3-0 στους τελικούς. Ο «αιώνιος» αντίπαλος Ολυμπιακός, ζει τα πρώτα χρόνια της…ξηρασίας έπειτα από τη δική του πενταετία και στο λιμάνι δείχνουν να ψάχνονται. Οι Πειραιώτες αποκλείονται στον ημιτελικό από τον ΠΑΟΚ και παίζουν στον μικρό τελικό με την ΑΕΚ.

2000/2001 Ο Ράτζα φορά «ερυθρόλευκα», αλλά ο τίτλος βάφεται και πάλι «πράσινος»



Ο Ντίνο Ράτζα είχε γράψει τη δική του ιστορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκό. Μάλιστα, ο Κροάτης σέντερ ήταν αυτός που είχε οδηγήσει τους «πράσινους» στο πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από δεκατέσσερα χρόνια. Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» τον λάτρευαν σαν Θεό. Και όμως, τον είδαν να φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού, δύο καλοκαίρια μετά τη φυγή του από το ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός έχοντας στον πάγκο του τον νεαρό και άπειρο τότε Ηλία Ζούρο και με τους Ρίβερς, Οικονόμου και Ράτζα φτάνει στον τελικό με τον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι», όμως, καταφέρνει να πάρει το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα του κατακτώντας τον τίτλο με 3-2 στους τελικούς.

Απόσπασμα από τον πέμπτο τελικό



2001/2002 Οι μπουνιές Τόμιτς-Μποντίργογκα και το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ!



Η συγκεκριμένη σεζόν ήταν μια από τις πιο επεισοδιακές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει εκείνη τη χρονιά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Μπολόνια και θέλει να πάρει και το πέμπτο του συνεχόμενο πρωτάθλημα. Ο «αιώνιος» αντίπαλος Ολυμπιακός, όμως, του φράζει τον δρόμο. Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας στον πάγκο τους τον Λευτέρη Σούμποτιτς, τον άνθρωπο που πήρε το πρώτο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού μέσα στο ΣΕΦ, καταφέρνουν να πιάσουν…κοιμώμενους και μεθυσμένους ακόμη από τη χαρά της κατάκτησης του ευρωπαϊκού τους παίκτες των «πρασίνων» και σπάνε την έδρα του πρωταθλητή στον πρώτο ημιτελικό. Στο δεύτερο παιχνίδι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το…ξύλο ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων πέφτει σύννεφο έπειτα από μια αψιμαχία του Στεφάν Ρισασέ με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο με τον Μισάν Νικαγκμπάτσε να γίνεται ο ήρωας τότε για τους Πειραιώτες αφού σχεδόν η μισή ομάδα του Ολυμπιακού είχε αποβληθεί έπειτα από τη γενική σύρραξη. Οι Πειραιώτες περνούν στον τελικό και καταφέρνουν να φτάσουν μια ανάσα από τον τίτλο (2-0) έπειτα από πέντε χρόνια. Η ΑΕΚ, όμως, των Χόλντεν, Ζήση, Χατζή, Ντικούδη, Μπιλμπά, Μπετς και Κακιούζη καταφέρνει να κάνει την μεγαλύτερη ανατροπή σε τελικούς στην ιστορία της Α1. Οι «κιτρινόμαυροι» παίρνουν τα επόμενα τρία παιχνίδια και κατακτούν το πρώτο τους πρωτάθλημα έπειτα από 32 χρόνια!

Το ξύλο στο ΣΕΦ



2002/2003 Η επιστροφή του Παναθηναϊκού και το πέταγμα του Περιστερίου

Μετά από διακοπή ενός έτους, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν την ΑΕΚ στους τελικούς και με συνολικό σκορ 3-1 στέφονται πρωταθλητές για πέμπτη φορά σε έξι χρόνια. Η ομάδα που κλέβει την παράσταση, όμως, εκείνη τη σεζόν είναι το Περιστέρι των Παπαμακάριου, Πελεκάνου, Μαυροειδή και Γλυνιαδάκη. Η ομάδα της «δυτικής όχθης» επικρατεί με 3-1 στους μικρούς τελικούς του Ολυμπιακού και τερματίζει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

2003/2004 Η κατρακύλα του Ολυμπιακού

Ο Παναθηναϊκός κυριαρχεί για μια ακόμη χρονιά κατακτώντας και πάλι το πρωτάθλημα. Η είδηση της χρονιάς, όμως, είναι η…κατρακύλα του Ολυμπιακού στην όγδοη θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο. Οι «ερυθρόλευκοι» πέφτουν πάνω στους «πράσινους» στον πρώτο γύρο των πλέι οφ και αποκλείονται με 2-0. Εκείνη τη χρονιά, όμως, είχαμε και ευχάριστη έκπληξη και αυτή δεν ήταν άλλη από την ομάδα του Αμαρουσίου. Η ομάδα των «βορείων προαστίων», με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό των πλέι οφ εκεί όπου έχασε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό με 3-0. Φανταστική σειρά είχαμε και στους μικρούς τελικούς μεταξύ της ΑΕΚ και του Ηρακλή με την «Ένωση» να κατακτά τελικά τον «Γηραιό» να κατακτά τελικά την τρίτη θέση. Εξαιρετικός σε εκείνη τη σειρά ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης στην τελευταία του χρονιά με τη φανέλα του Ηρακλή.

2004/2005 Ο Διαμαντίδης στα «πράσινα», το ίδιο και ο τίτλος

Το καλοκαίρι του 2004 αν εξελισσόταν διαφορετικά, ίσως σήμερα οι περισσότεροι τίτλοι από εκείνη τη χρονιά και έπειτα να είχαν καταλήξει στον Πειραιά. Το πιο «καυτό» όνομα εκείνης της μεταγραφικής περιόδου, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, άφηνε τον Ηρακλή με τους «αιώνιους» να σφάζονται για να τον αποκτήσουν. Ο Ολυμπιακός αν είχε προσφέρει 30.000 ευρώ παραπάνω από την αρχική του προσφορά, ο «Μήτσος» θα φορούσε τώρα τα «ερυθρόλευκα». Και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα ήταν η εξέλιξη από εκεί και ύστερα. Ο Διαμαντίδης, όμως, κατέληξε στον Παναθηναϊκό μαζί με ένα ακόμη πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε εκείνη τη χρονιά όγδοος.

2005/2006 Ο Ολυμπιακός αντεπιτίθεται, αλλά…

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, αποφασίζουν να ασχοληθούν ενεργά με τον μπασκετικό Ολυμπιακό. Τα αδέρφια έχουν τρέλα με το μπάσκετ και λατρεύουν τον Ολυμπιακό. Στο λιμάνι φτάνουν μια ντουζίνα παίκτες μεταξύ των οποίων οι Τάιους Έντνι, Κουίνσι Λιούις και Νίκος Χατζής. Τα ηνία της ομάδας αναλαμβάνει ο Γιόνας Καζλάουσκας. Οι Πειραιώτες κάνουν φιλότιμη προσπάθεια, φτάνουν έπειτα από τρία χρόνια και πάλι στους τελικούς, αλλά ο Παναθηναϊκός παραμένει αχτύπητος. Οι «πράσινοι» κατακτούν τον τίτλο με 3-0.

2006/2007 Ο «Πίνχας», ο «Σίσκα» και το «non call»!



Ο Ολυμπιακός ξοδεύει το καλοκαίρι του 2006 και πάλι ένα καράβι λεφτά. Πίνι Γκέρσον και Άρβιντας Ματσιγιάουσκας πιάνουν λιμάνι και όλοι στον Πειραιά εκτιμούν πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε η ομάδα να φτάσει και πάλι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος και την Ευρωλίγκα και αντιμετωπίζει στους τελικούς με πλεονέκτημα έδρας. Ο Ολυμπιακός φτάνει πολύ κοντά στο να «σπάσει» την έδρα των «πρασίνων», αλλά το φάουλ του Διαμαντίδη πάνω στον Πεν, δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του τρίτου τελικού δεν καταλογίζεται ποτέ και έτσι ο Ολυμπιακός δεν καταφέρνει να κάνει το 2-1 και να έχει μια χρυσή ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του μετά από δέκα χρόνια. Οι διαιτητές της αναμέτρησης εξηγούν μετά πως η φάση ήταν… «non call» και έτσι ένας ακόμη τίτλος βάφεται «πράσινος». Τα ελληνικά γήπεδα είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν εκείνη τη σεζόν μια τεράστια φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Ραμούνας Σισκάουκσας. Ο Λιθουανός φόργουορντ κατάφερε στους σχεδόν 10 μήνες που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού να αποδείξει πως πρόκειται για ένα από τα πληρέστερα τριάρια που ανέδειξε ποτέ η Γηραιά Ήπειρος.

2007/2008 Η έλευση του «Δράκου» και το ασυμβίβαστο.



Η συγκεκριμένη σεζόν πρόκειται για μια από τις πιο επεισοδιακές των τελευταίων χρόνων. Ο Ολυμπιακός δεν ξεκινά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρονιά. Οι οπαδοί των Πειραιωτών είναι δυσαρεστημένοι από την εικόνα της ομάδας τους και λίγους μήνες μετά το πρώτο τζάμπολ, ο Πίνι Γκέρσον αποτελεί παρελθόν από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Παράλληλα, ο «δράκος» παραμένει και προπονητής της Εθνικής ομάδας και η κόντρα μεταξύ των «αιωνίων» γίνεται ακόμη εντονότερη με τους οπαδούς του «τριφυλλιού» να φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν με πανό από τους παίκτες της ομάδας να μην παίξουν στους αγώνες της Εθνικής. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Στο αγωνιστικό μέρος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν κατάφερε ποτέ να κάνει ομάδα τον Ολυμπιακό μέσα σε πέντε μήνες και έτσι ο Παναθηναϊκός κατακτά και πάλι τον τίτλο. Αξέχαστο θα μείνει σε όλους και το ντέρμπι μεταξύ των δύο «αιωνίων» με τον Παναγιώτη Γιαννάκη για πρώτη φορά στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός περνά σαν σίφουνας από το ΣΕΦ (82-64) με τον Κένεντι Ουίνστον να τελειώνει το ματς με 26 πόντους και 7/8 τρίποντα. Οι περίπου 5000 φίλοι των Πειραιωτών που βρέθηκαν στο γήπεδο, φεύγοντας αντίκρισαν ένα ολόλευκο τοπίο αφού ολόκληρος ο Πειραιάς είχε καλυφθεί από χιόνι…

2008/2009 Πρώτος ο Ολυμπιακός, αλλά μόνο στην κανονική περίοδο



Ο Ολυμπιακός έπειτα από πάρα πολλά χρόνια καταφέρνει να πάρει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Στην ομάδα του Πειραιά έχει επιστρέψει μετά το 2002 ο Θοδωρής Παπαλουκάς και όλοι αισιοδοξούν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 12 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός, όμως, καταφέρνει με το «καλημέρα» να σπάσει την έδρα στον πρώτο τελικό και έτσι να αποκτήσει το πάνω χέρι. Η σειρά των τελικών λήγει με 3-1 με τους «πράσινους» να κατακτούν το έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημα τους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x