Ευρώπη

Πήρε αυτό που ήθελε…

Την πρόκριση στη δεύτερη φάση του Euro Cup εξασφάλισε ο Άρης. Οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν 73-67 της Ζαντάρ στο Αλεξάνδρειο, για την πέμπτη αγωνιστική της πρώτης φάσης της διοργάνωσης και προκρίθηκαν και μαθηματικά στην επόμενη. Εφόσον, μάλιστα, νικήσουν τη Χάποελ Ιερουσαλήμ την επόμενη αγωνιστική, θα πάρουν την πρωτιά στον τρίτο όμιλο. Την ήττα γνώρισε στην Ισπανία ο Πανελλήνιος από την Γκραν Κανάρια.

Την πρόκριση στη δεύτερη φάση του Euro Cup εξασφάλισε την Τρίτη ο Άρης. Οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν με 73-67 της Ζαντάρ στο Αλεξάνδρειο, στο πλαίσιο της πέμπτης αγωνιστικής της πρώτης φάσης της διοργάνωσης και προκρίθηκαν και μαθηματικά στην επόμενη. Εφόσον, μάλιστα, νικήσουν τη Χάποελ Ιερουσαλήμ την επόμενη αγωνιστική, θα πάρουν την πρωτιά στον τρίτο όμιλο. Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη κινδύνευσαν αρκετές φορές στην αναμέτρηση, χάνοντας τα σημαντικά προβαδίσματα που αποκτούσαν, όμως η εμπειρία τους τούς βοήθησε να πάρουν το ροζ φύλλο.

Οι δύο ομάδες βρέθηκαν να εναλλάσσονται στο σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο, μην μπορώντας να βρουν τον τρόπο να αποκτήσουν μια σημαντική διαφορά που θα τους έκανε φαβορί για την τελική επικράτηση. Έτσι, η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε στο +1 για τους Κροάτες. Στη δεύτερη περίοδο και στο 15’ συγκεκριμένα, ο Κλαρκ έδωσε ένα +5 στους «κιτρινόμαυρους» και ο Σκορδίλης ανέλαβε δράση στη συνέχεια, «κλείνοντας» το πρώτο ημίχρονο στο +8 για τους παίκτες του Φώτη Κατσικάρη.

Στην αρχή της τρίτης περιόδου, οι φιλοξενούμενοι έκαναν ένα 8-0 και ισοφάρισαν, χάρη στους Μπόισα, Πέριτς και Ταρ. Όμως, οι Ρίτσαρντσον, Χατζηβρέττας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έφεραν ένα +11 για τους Θεσσαλονικείς. Έτσι, το τριαντάλεπτο ολοκληρώθηκε στο +14. Στην τέταρτη περίοδο, το +16 φάνηκε πως θα «καθάριζε» το ματς υπέρ του Άρη. Όμως, η χαλαρότητα στην «κιτρινόμαυρη» άμυνα έδωσε την ευκαιρία στη Ζαντάρ να κάνει ένα επιμέρους σκορ 14-1 και να μειώσει στους τρεις πόντους. Εκεί, η ψυχραιμία των γηπεδούχων στα τελευταία λεπτά τους χάρισε τους δύο βαθμούς και την πρόκριση.


Τα δεκάλεπτα: 19-20, 41-33, 62-48, 73-67

ΑΡΗΣ (Φώτης Κατσικάρης): Κλαρκ 10 (1), Μπετς 9, Λάμποβιτς 5, Ρίτσαρντσον 11 (3), Χατζηβρέττας 10 (2), Ντικούδης 4, Σκορδίλης 6, Πάουνιτς 2, Μάιλς 16 (1)

ΖΑΝΤΑΡ (Σμάγκο Σάγκαντιν): Ράντσιτς 10 (2), Πέριτς 13, Στίπσεβιτς 11 (1), Μπόισα 10, Ρούζιτς 9, Μόροβιτς, Τσαρ 7 (1), Πλέιστιντ 7


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φώτης Κατσικάρης: «Συγχαρητήρια στην ομάδα και στον κόσμο μας, που μας βοήθησε να φτάσουμε σε αυτήν τη νίκη. Με την πρόκρισή μας στους "16" του Euro Cup, πετύχαμε έναν από τους στόχους μας. Κάναμε ένα βήμα και συνεχίζουμε. Περίμενα έναν αγώνα με μικρή διαφορά στο σκορ, είχαμε την ευκαιρία να τον τελειώσουμε πιο άνετα, αλλά η Ζαντάρ είναι μια ομάδα που επιμένει και πάλεψε μέχρι τέλους. Είχαμε, όμως, πολλή ψυχραιμία και κερδίσαμε.

Στην αρχή του αγώνα δεν είχαμε ταχύτητα και δεν παίζαμε με το σώμα, αλλά με τις πρώτες αλλαγές "ανεβήκαμε" στην άμυνα. Είχαμε ένα καλό δεύτερο δεκάλεπτο, "χτίσαμε" μια διαφορά και συνεχίσαμε έτσι και στο τρίτο δεκάλεπτο, με σωστή ισορροπία μεταξύ περιφέρειας και ρακέτας στο σκοράρισμα. Ο Μπετς βρίσκεται σε καλή κατάσταση και βοήθησε πολύ, όχι μόνο με τους πόντους που πέτυχε ο ίδιος, αλλά και "ανοίγοντας" το παιχνίδι μας. Στο τέταρτο δεκάλεπτο, χρησιμοποιήσαμε τους Ντικούδη και Λάμποβιτς μαζί, αλλά "κολλήσαμε" στην επίθεση. Μας έκαναν ζημιά και τα 16 επιθετικά ριμπάουντ των αντιπάλων, ειδικά αυτά που πήραν στα τελευταία λεπτά.

Ο Πάουνιτς και ο Λάμποβιτς είχαν θετική παρουσία στο ντεμπούτο τους. Προέρχονται από μια γειτονική χώρα, ξέρουν που ήρθαν και, επιπλέον, είχαν αντιμετωπίσει αρκετές φορές τη Ζαντάρ. Παρά το νεαρό της ηλικία τους, έχουν αρκετή εμπειρία και δεν εκβίασαν καταστάσεις. Με την είσοδο του Πάουνιτς, άλλαξε ο ρυθμός μας στην άμυνα, ενώ ο Λάμποβιτς είναι ένας πανέξυπνος παίκτης. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την πρώτη τους παρουσία και έμειναν και οι ίδιοι ευχαριστημένοι, πράγμα που μου άρεσε πολύ. Με τον τρόπο που χάρηκαν την ατμόσφαιρα στο γήπεδο και που πανηγύρισαν στα αποδυτήρια, έμοιαζε σαν να ήταν στην ομάδα από το καλοκαίρι.

Θα πάμε στο Ισραήλ για να κερδίσουμε τη Χάποελ, έχοντας στο μυαλό μας μόνο τη νίκη. Δεν βλέπω, όμως, ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη θέση του ομίλου. Εφόσον βγούμε δεύτεροι, θα αντιμετωπίσουμε δύο ομάδες που θα είναι νικήτριες στα γκρουπ τους, τη Βαλένθια και την Ούνιξ Καζάν, τις οποίες, όμως, γνωρίζω πολύ καλά.

Το πότε θα έχουμε πλήρες ρόστερ, χωρίς απουσίες λόγω τραυματισμών, είναι ένα ωραίο κουίζ για τον φετινό Άρη. Παρότι έχουμε μπροστά μας πολύ κρίσιμα παιχνίδια, δε θέλω να γυρίσει κανένας παίκτης, αν δεν είναι έτοιμος σε ποσοστό, τουλάχιστον, 80-90%. Ο Μπάρλος θα χρειαστεί άλλες τρεις εβδομάδες μέχρι να πιάσει μπάλα, συνεπώς η επιστροφή του θα αργήσει. Ο Κακιούζης, πάλι, επειδή είναι λίγο επίμονος και αντέχει τον πόνο, θέλει να επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα. Θα δούμε τι θα κάνουμε με την περίπτωσή του, χωρίς, όμως, να πάρουμε κανένα ρίσκο».

Σμάγκο Σάγκαντιν: «Συγχαρητήρια στον Άρη και στον κ. Κατσικάρη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν καταβάλλαμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Δεν ήταν, όμως, αρκετή για να πάρουμε τη νίκη. Ήμασταν αξιοπρεπείς στην άμυνα, όπου κάναμε λίγα λάθη. Στην επίθεση, αντίθετα, είχαμε πρόβλημα και δεν μπορούσαμε να σκοράρουμε. Χάσαμε 7-8 λέι απ και πάρα πολλές ελεύθερες βολές. "Πετάξαμε", έτσι, την ευκαιρία να φτάσουμε τους 75 ή 80 πόντους. Ήμασταν καταπληκτικοί στα ριμπάουντ και πήραμε 16 επιθετικά, αλλά δε στάθηκαν αρκετά για να μας δώσουν τη νίκη.

Δεν είναι εύκολο να παίζεις σε αυτό το γήπεδο, επειδή οι φίλαθλοι του Άρη δημιουργούν ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι 2-3 νεαροί παίκτες της ομάδας μου απέδωσαν κάτω του αναμενομένου, εξαιτίας αυτής της πίεσης. Οι οπαδοί του Άρη είναι σπουδαίοι και αξίζει πραγματικά να δουλεύεις σκληρά για αυτούς, επειδή σε ανταμείβουν με τη συμπαράστασή τους. Θέλω να τους συγχαρώ για τη σωστή συμπεριφορά τους, επειδή δε δημιουργούν επεισόδια, παρά μόνο υποστηρίζουν την ομάδα τους με καλό τρόπο. Αποτελούν πραγματικά τον έκτο παίκτη του Άρη.

Πιστεύω ότι ο Άρης είναι καλύτερη ομάδα από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, η οποία χάνει μεγάλο μέρος της δυναμικότητάς της, όταν παίζει μακριά από το γήπεδό της. Για αυτό και τους είχαμε κερδίσει εύκολα στην Κροατία. Ωστόσο, έχει πολύ δυνατή έδρα και εκεί θα κριθεί η πρωτιά του ομίλου, σε ένα μικρό γήπεδο, που δημιουργεί πίεση στον αντίπαλο».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x