Λάμπρος Γκαραγκάνης

Ζίκο… και φύγε!

www.sport-fm.gr

Ομολογώ πως με τον Βραζιλιάνο δεν περίμενα να σπάσει το πράγμα τόσο γρήγορα. Ήρθε στον Ολυμπιακό, με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Με τον προκάτοχό του φθαρμένο, χωρίς προφανή λόγο, με το όνομά του να χαίρει σεβασμού και με το συμβόλαιό του να είναι σχετικά ισχυρό όλα έδειχναν πως αυτό που βιώνουμε τώρα ή δεν θα συνέβαινε σ΄ αυτόν το βαθμό ή θ΄ αργούσε πολύ. Και πάλι αγνοώ τους βαθύτερους λόγους, που έφεραν τον Ζίκο σε τούτη την κατάσταση, με τον κόσμο να τον κράζει, στελέχη του κλαμπ να μην τον υπολήπτονται και τους περισσότερους παίκτες να μη θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό. Χρειάστηκε, προφανώς, προσπάθεια και από την πλευρά του Βραζιλιάνου, ο οποίος έχει κάνει λάθη σαφώς. Ο Ολυμπιακός, όμως, είναι μία περίεργη ιστορία.

Ο κόσμος είναι… αντιπρόεδρος, πίσω από τον Σωκράτη Κόκκαλη, η γνώμη του έχει ισχύ, ίσως και περισσότερο απ΄ όσο θα έπρεπε, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις οι απόψεις των ταυτίζονται. Και η παραπάνω αναφορά γίνεται για τους οργανωμένους, που είναι η κριτική επιτροπή του εκάστοτε προπονητή, στο εν λόγω… ριάλιτι! Προσωπικά, εκτιμώ πολύ τη γνώμη ανθρώπων που «ματώνουν» οικονομικά, για να συμμετάσχουν στα κοινά μιας ομάδας. Πέρα από τους οργανωμένους, υπάρχουν και οι μεμονωμένοι. Έχω έναν καλό φίλο, που έχει ξοδέψει μία περιουσία για να βλέπει τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη και πάντα σε παρόμοιες περιόδους, που περνάει ο σύλλογος ζητώ τη σκέψη του. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, στηρίζει Ζίκο, βασιζόμενος όχι σε υπόθεση εργασίας, αλλά σε πραγματικότητα. Θα δεχόταν την αντιμετώπιση του κόσμου προς το πρόσωπο του προπονητή, αν πρώτα είχε προηγηθεί παρόμοια αντίδραση προς τη διοίκηση, για την παντελή μεταγραφική αδρανοποίηση.

Και ρωτάω: που έχει άδικο; Έχει γίνει κριτική στο φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού, όπως θα έπρεπε να γίνει; Από τον κόσμο, εννοώ. Έχουν χτυπήσει οι οργανωμένοι το καμπανάκι του κινδύνου, για το έλλειμμα ενίσχυσης, με την ίδια ένταση που ζητούν επί πίνακι το κεφάλι του Βραζιλιάνου; Φυσικά και όχι. Ο Κετσπάγια και η παρούσα τεχνική ηγεσία είχαν να βασιστούν σε μία φανέλα, η οποία στην Ελλάδα πιάνει άριστα δέκα, μ΄ ένα ρόστερ λίγο πάνω από τη βάση. Με προβλήματα τραυματισμών να προκύπτουν και με το λογικό πως κάθε προπονητής δύο-τρεις παίκτες που βρίσκει δεν τους πολυγουστάρει σε μία ομάδα, τότε οι επιλογές μειώνονται. Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, λύση πλην της απομάκρυνσης του Βραζιλιάνου δεν υπάρχει. Η κατάσταση από την πλευρά των δημοσιογράφων το δείχνει με ακρίβεια.

Βλέποντας από την κρατική τηλεόραση το Ολυμπιακός-Λάρισα, πραγματικά κουράστηκα ν΄ ακούω πόσο οκνός και πόσο στον κόσμο του ήταν ο Ζίκο. Εντάξει, ποτέ δεν τον θυμάμαι να κάνει σόου στον πάγκο, αλλά και πάλι ρωτώ: σε βρίζει όλο το γήπεδο και με τους μισούς παίκτες δεν λες καλημέρα! Τι να κάνεις, να πανηγυρίζεις; Το καλύτερο για τον ίδιο είναι να «βράσει» τα τριακόσια χιλιάρικα ή το ένα εκατομμύριο (διίστανται οι πληροφορίες για το ύψος της αποζημίωσης) και να την… κάνει. Πολλές φορές η υστεροφημία είναι σημαντικότερη από το αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα της οικονομικής ανταμοιβής σε περίπτωση απόλυσης!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x