Τένις

Βασίλισσα Σερένα!

Αν στην κατηγορία των Ανδρών, ο αναμφισβήτητος "βασιλιάς" του τένις είναι ο Ρότζερ Φέντερερ, στις γυναίκες είναι η Σερένα Γουίλιαμς! Η Αμερικανίδα αναδέιχθηκε πρωταθλήτρια του φετινού Αυστραλιανού, επικρατώντας με 2-1 σετ (6-4, 3-6, 6-2) της Ζιστίν Ενάν. Η Γουίλιαμς επιβεβαίωσε πως δίκαια βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, αφού σε σκληρά κορτ κυριολεκτικά δεν έχει αντίπαλο. Είναι ο πέμπτος τίτλος για την Γουίλιαμς στην Αυστραλία -αριθμό ρεκόρ για το γυναικείο τένις-.

Αν στην κατηγορία των Ανδρών, ο αναμφισβήτητος "βασιλιάς" του τένις είναι ο Ρότζερ Φέντερερ, στις γυναίκες είναι η Σερένα Γουίλιαμς. Η Αμερικανίδα αναδέιχθηκε πρωταθλήτρια του φετινού Αυστραλιανού, επικρατώντας με 2-1 σετ (6-4, 3-6, 6-2) της Ζιστίν Ενάν. Η Γουίλιαμς επιβεβαίωσε πως δίκαια βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, αφού σε σκληρά κορτ κυριολεκτικά δεν έχει αντίπαλο. Είναι ο πέμπτος τίτλος για την Γουίλιαμς στην Αυστραλία -αριθμό ρεκόρ για το γυναικείο τένις- η οποία έχασε συνολικά σε όλο το τουρνουά μόλις δύο σετ. Ο τελικός διήρκησε δύο ώρες και εφτά λεπτά.

Στην πρώτη συνάντηση των δύο αθλητριών σε τελικό Γκραν Σλαμ, νικήτρια αναδείχθηκε η Αμερικανίδα που πανηγύρισε το 12ο Γκραν Σλαμ της καριέρας της. Αν και στις προηγούμενες 13 αναμετρήσεις της με την Ενάν, τις χώριζε μόλις μια νίκη (7 έναντι 6 της Βελγίδας), η Σερένα απέδειξε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να την κερδίσει κάποια σε σκληρή επιφάνεια, όπου τα δυνατά χτυπήματα (σ.σ. που είναι και το ατού της) αποδεικνύονται πιο σημαντικά από τα τεχνικά. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, το Νο1 παγκοσμίως έχει επικρατήσει τις πέντε από τις έξι φορές όταν στο απέναντι φιλέ βρίσκεται η Ενάν.
Η Βελγίδα από την άλλη -παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε σπουδαία πορεία μέχρι τον τελικό, στον πρώτο της μεγάλο τουρνουά μετά την επιστροφή της στην δράση- δεν κατάφερε ότι και η Κιμ Κλάιστερς. Δηλαδή, να κατακτήσει το πρώτο μεγάλο τουρνουά μόλις επανήλθε στην δράση.

Πάντως, οι αριθμοί δικαιώνουν τη νίκη της Γουίλιαμς, η οποία ολοκλήρωσε το ματς με 12 άσους και 46 winner, την ώρα που η αντίπαλος της είχε μόλις 4 άσους και 32 winner. Συνολικά οι πόντοι ήταν 90 – 85 υπέρ της Αμερικανίδας, που για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου απέκλεισε κατά σειρά τις Ραντβάνσκα (6-2, 6-1), Κβίτοβα (6-2, 6-1), Ναβάρο (6-0, 6-3), Στόσουρ (6-4, 6-2), Αζαρένκα 2-1 (4-6, 7-6, 6-2), Λι (7-6, 7-6) και Ενάν.

Με την κατάκτηση και του φετινού Αυστραλιανού Όπεν η 28χρονη γράφει το όνομα της με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία του αθλήματος, αφού φτάνει την Μπίλι Κινγκ στους 12 τίτλους. Η Γουίλιαμς έγινε η μοναδική τενίστρια που έχει κατακτήσει πέντε φορές τον τίτλο στη Μελβούρνη, μετά το 2003, 2005, 2007, 2009. Τέσσερις φορές είχαν κατακτήσει το συγκεκριμένο Γκραν Σλαμ οι Κορτ, Γκούλαγκονγκ, Σέλες και Γκραφ. Επίσης, συνεχίζει την εκπληκτική παράδοση που την θέλει να σηκώνει το τρόπαιο όταν φτάνει σε τελικό. Από τις 15 φορές, τις 12 έχει βγει νικήτρια!


Το ματς:

Νωρίς πήρε το προβάδισμα η Σερένα Γουίλιαμς, που αφού διατηρούσε το σερβίς της «έσπασε» της Ενάν μόλις από τη δεύτερη φορά, κάνοντας έτσι το 3-1. Η Ενάν προσπάθησε να κάνει και εκείνη το ίδιο αλλά δεν τα κατάφερε δύο φορές στην παράταση και έτσι η Αμερικανίδα προηγήθηκε με 4-1 στα game, αποκτώντας ισχυρό προβάδισμα για την κατάκτηση του πρώτου σετ. Η Ενάν όμως δεν θα τα παρατούσε τόσο εύκολα. Υπερασπίστηκε το σερβίς της και έκανε break σε αυτό της Σερένα. Με την ψυχολογία να είναι υπέρ της σε εκείνο το σημείο ισοφάρισε σε 4-4 και όλα ξεκινούσαν από την αρχή. Όμως την κρίσιμη στιγμή η Αμερικανίδα απέδειξε γιατί βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Πήρε και πάλι το προβάδισμα στα game δίχως να χάσει πόντο, ενώ έκανε και νέο break στη Βελγία, κατακτώντας το πρώτο σετ με 6-4.

Δεύτερο σετ

Η Ζιστίν Ενάν ξεκίνησε καλύτερα στο δεύτερο σετ και παρ’ ότι έχασε το πρώτο game έκανε γρήγορα το 2-1. Δεν κατάφερε να διατηρήσει το δικό της όμως και να πάρει ισχυρό προβάδισμα. Η Γουίλιαμς αντέδρασε και χάρη στα πολύ δυνατά χτυπήματα της έφερε το παιχνίδι στα ίσα (3-3). Όμως, η Ενάν ήξερε ότι έπαιζε το τελευταίο της «χαρτί» και πρόσθεσε ρίσκο στο παιχνίδι της. Ανέβαινε αρκετά στο φιλέ και με χτυπήματα στο όριο των γραμμών πήρε εύκολα το σερβίς της και «έσπασε» και της αντιπάλου της. Με το σκορ να είναι 5-3 και σερβίροντας εκ νέου, η Ενάν δεν «πέταξε την ευκαιρία στα σκουπίδια», πανηγυρίζοντας για την κατάκτηση του δεύτερου σετ. 6-3 για την Ενάν και 1-1 στα σετ.

Τρίτο σετ

Στο τρίτο και τελευταίο σετ οι δύο τενίστριες δεν ρίσκαραν τόσο πολύ λόγω της κρισιμότητας και το σημείο που βρισκόταν το παιχνίδι. Κάπως συντηρητικά αμφότερες κράτησαν το σερβίς τους, αλλά στο πέμπτο game, η Γουίλιαμς έκανε το break σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού. Υπερασπίζοντας στη συνέχεια και το δικό της, έκανε το 4-2 και πλησίασε περισσότερο στην πρωτιά και του φετινού Αυστραλιανού Όπεν. Έχοντας πλέον ξεκάθαρα την ψυχολογία με το μέρος της έκανε νέο break (5-2) και σερβίροντας στο όγδοο game ολοκλήρωσε πανηγυρικά το θρίαμβο της. 6-2 και 2-1 σετ για την καλύτερη τενίστρια (αυτή τη στιγμή) στον κόσμο.

Πριν από το ματς έγινε σύντομος αγώνας τένις ανθρώπων με αναπηρικό καροτσάκι. Ο Γάλλος Στεφάν Χουντέ έπαιξε με τον Ιάπωνα Σίνγκο Κουνιέντα με το κοινό της Μελβούρνης να ξεσπάει σε χειροκροτήματα. Για την ιστορία, ο Ιάπωνας πήρε τη νίκη και παράλληλα το πρωτάθλημα στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x