Ελλάδα

Νίκη σωτηρίας για την ψυχωμένη ΑΕΚ

Αποφασιστική νίκη στην προσπάθεια για παραμονή στην Α1 πέτυχε η ΑΕΚ, επικρατώντας των Τρικάλων εκτός έδρας με 65-59, χωρίς όμως να υπερκαλύψει το -8 του πρώτου αγώνα. Οι Θεσσαλοί προηγήθηκαν σε τρεις περιπτώσεις με +7, αλλά η ομάδα του Μηνά Γκέκου, που έκανε πετυχημένο ντεμπούτο, έκανε την ανατροπή στην τελευταία περίοδο. Νικολαΐδης και Φράνσις με 16 και 14 πόντους αντίστοιχα οι πρώτοι σκόρερ της «Ένωσης».

Αποφασιστική νίκη στην προσπάθεια για παραμονή στην Α1 πέτυχε η ΑΕΚ, επικρατώντας των Τρικάλων εκτός έδρας με 65-59, χωρίς όμως να υπερκαλύψει το -8 του πρώτου αγώνα. Οι Θεσσαλοί προηγήθηκαν σε τρεις περιπτώσεις με +7, αλλά η ομάδα του Μηνά Γκέκου, που έκανε πετυχημένο ντεμπούτο, έκανε την ανατροπή στην τελευταία περίοδο. Νικολαΐδης και Φράνσις με 16 και 14 πόντους αντίστοιχα οι πρώτοι σκόρερ της «Ένωσης».

Ο αγώνας…

Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα και εκμεταλλευόμενη τη νευρικότητα και τα πολλά λάθη των γηπεδούχων κατάφερε να προηγηθεί με +6 (3-9) χάρη σε καταιγισμό τριών πόντων. Οι παίκτες των Τρικάλων συνήλθαν γρήγορα και απάντησαν με ένα 8-0, χάρη στο οποίο πήραν προβάδισμα με 10-9, τη στιγμή που οι «κιτρινόμαυροι» επέμεναν σε μακρινά σουτ, που ήταν άστοχα. Τζιγκάνοβιτς και Ζούπαν πρωταγωνιστούσαν επιθετικά για τη θεσσαλική ομάδα, ενώ Νικολαΐδης και Μακ από την «Ένωση», με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται σε απόλυτη ισορροπία, 15-15.

Με όπλο την εξαιρετική τους άμυνα, τα Τρίκαλα κράτησαν χωρίς πόντο την ΑΕΚ για πέντε αγωνιστικά λεπτά στη δεύτερη περίοδο και με ένα 7-0 προηγήθηκαν με 22-15. Παρόλα αυτά, στο δεύτερο μισό του δεκαλέπτου οι φιλοξενούμενοι αφυπνίστηκαν και με καλάθια των Φράνσις και Γκιζόγιαννη κατάφεραν να πλησιάσουν στο καλάθι (26-24). Οι γηπεδούχοι πάντως αξιοποιώντας το μπόνους των βολών κατάφεραν να κλείσουν το ημίχρονο προπορευόμενοι με 31-26.

Ο Τζιγκάνοβιτς ήταν ασταμάτητος στο τρίτο δεκάλεπτο πετυχαίνοντας γρήγορα 8 πόντους και με τη βοήθεια του νεαρού Τσαϊρέλη τα Τρίκαλα διατηρούσαν τα ηνία του ματς. Τα επιθετικά ριμπάουντ κράτησαν την ΑΕΚ κοντά στο σκορ για λίγα λεπτά (35-34), όμως ένα 6-0 έφερε το συγκρότημα του Θανάση Γιαπλέ και πάλι στο +7 (43-36), μια διαφορά που όμως γρήγορα εξανεμίστηκε. Οι «κιτρινόμαυροι» ισοφάρισαν με ένα 0-7 με τον Μάκη Νικολαΐδη να σημειώνει 5 πόντους στο διάστημα αυτό απέναντι στην προηγούμενη ομάδα του.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν λίγο πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου ο Φράνσις σπρώχτηκε με τον Προδρόμου και χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του πάγκου της ΑΕΚ, κάτι που... ξεσήκωσε τους οπαδούς των γηπεδούχων. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να αποβληθούν οι μάνατζερ των δύο ομάδων, Βασίλης Πρεμέτης για τα Τρίκαλα και Δημήτρης Καρβέλας για την ΑΕΚ, ενώ ο Προδρόμου με δύο βολές έφερε την ομάδα του στο +3, 47-44.

Τα Τρίκαλα ξέφυγαν με +5 (49-44) στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου και παρότι η «Ένωση» πλησίασε γρήγορα στον πόντο (49-48), ο Αποστολίδης, με ένα καλάθι και μία εξαιρετική ασίστ στον Σίμτσακ αποκατέστησε τη διαφορά (53-48). Οι παίκτες της ΑΕΚ όμως δεν κατέθεσαν τα όπλα. Ένα υπό πίεση τρίποντο του Γκριν έδωσε το σύνθημα για αντεπίθεση (53-51), ο Νικολαΐδης ισοφάρισε με δύο βολές (53-53), ενώ ο Φράνσις με γκολ-φάουλ έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα του αγώνα (53-56). Η διαφορά υπέρ της «Ένωσης» έφτασε και στο +6 (54-60) ολοκληρώνοντας ένα επί μέρους σκορ 1-12! Με τον Φράνσις να κυριαρχεί στα καλάθια, ελλείψει και του Τζιγκάνοβιτς που ξεχάστηκε στον πάγκο, η ομάδα του Μηνά Γκέκου αγκάλιασε τη νίκη, την παρθενική φετινή μακριά από το Ελληνικό και τέταρτη συνολικά.

Το ενδιαφέρον στα τελευταία δευτερόλεπτα εστιάστηκε στη διαφορά, με την ΑΕΚ να φτάνει προσωρινά στο +9 (56-65) υπερκαλύπτοντας την ήττα με 8 πόντους που είχε γνωρίσει στον πρώτο γύρο στο Ελληνικό. Ένα τρίποντο του Σωκράτη Γκιζόγιαννη λίγο πριν το τέλος όμως έριξε τη διαφορά στους 6 (59-65) δίνοντας το προβάδισμα στα Τρίκαλα σε περίπτωση ισοβαθμίας στο φινάλε του πρωταθλήματος.

Δεκάλεπτα: 15-15, 31-26, 47-44,

Τρίκαλα (Γιαπλές): Γκιζόγιαννης 5, Μπιγκς 1, Προδρόμου 5, Νοέας, Κατσαρές 3, Τσαϊρέλης 4, Αποστολίδης 4, Σίμτσακ 6, Τζιγκάνοβιτς 16, Ζούπαν 10, Σακελλαρίου, Ντίκελ 4.

ΑΕΚ (Γκέκος): Μαρίνος, Γκριν 11, Νικολαΐδης 16, Μαζέικα 3, Μακ 8, Παπαντωνίου, Μελς 1, Γκιζόγιαννης 4, Γέρεμιτς, Καλλινικίδης 8, Φράνσις 14, Τουντζιαράκης.

Διαιτητές: Σπυρίδωνος-Παπαπέτρου-Μπήτης

* Απών από την ομάδα των Τρικάλων ήταν ο Κασίμπ Πάουελ. Το συμβόλαιο του Αμερικανού φόργουορντ λύθηκε το βράδυ της Παρασκευής και θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ρωσία.

* Τόσο οι οπαδοί των Τρικάλων, όσο και αυτοί της ΑΕΚ, που κάθονταν πίσω από τα δύο καλάθια, σε αρκετές περιπτώσεις κουνούσαν τις μπασκέτες.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x