Stoiximan Super League

«Θέλω τον Κόκκαλη που τους φώναζε κότες και λαγούς και έτρεμαν»!

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης, στο «Εθνοσπόρ». Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την πρόσληψη του Ζίκο και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Παράλληλα, άφησε αιχμές για διαιτησία και Σούπερ Λίγκα, ενώ αναφερόμενος στον Σωκράτη Κόκκαλη, τόνισε: «Θέλω τον Κόκκαλη που τους φώναζε κότες και λαγούς και έτρεμαν».

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης, στο «Εθνοσπόρ». Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την πρόσληψη του Ζίκο και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για διαιτησία και Σούπερ Λίγκα, ενώ αναφερόμενος στον Σωκράτη Κόκκαλη, τόνισε: «Θέλω τον Κόκκαλη που τους φώναζε κότες και λαγούς και έτρεμαν».



Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θεοδωρίδη στο «Εθνοσπόρ»:

Κύριε Σάββα, ο Ολυμπιακός την προηγούμενη Κυριακή ηττήθηκε με κατεβασμένα τα χέρια από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και δείχνει να αποχαιρετάει τον τίτλο του πρωταθλητή. Γιατί φέτος έφτασε σε αυτήν τη δεινή κατάσταση;

«Έγιναν πολλά λάθη από πολλούς από την αρχή της χρονιάς, αλλά εγώ, από τη φύση μου, δεν τα παρατάω ποτέ. Μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά 11 αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος και με το πρόγραμμα που έχει ο Παναθηναϊκός πιστεύω ότι ακόμα ο Ολυμπιακός μπορεί να ελπίζει. Αρκεί να γίνει ο παλιός Ολυμπιακός και όχι η ομάδα που είδαμε κόντρα στον ΠΑΟΚ».

Τι πρέπει να αλλάξει για να μη βλέπουν οι φίλαθλοι στο γήπεδο το φάντασμα του Ολυμπιακού;

«Κατ' αρχάς η νοοτροπία. Δεν μπορούν οι παίχτες να φορούν τη φανέλα του Ολυμπιακού και να μην μπαίνουν στο γήπεδο παθιασμένοι για τη νίκη. Όταν ήμουν γενικός αρχηγός μάζευα τους ποδοσφαιριστές και τους έλεγα ότι μπορεί να είστε από διαφορετικές πατρίδες, αλλά εδώ στην Ελλάδα η πατρίδα σας είναι μια, ο Ολυμπιακός. Τον Ολυμπιακό πρέπει να υπηρετείτε με όλες σας τις δυνάμεις και να μπαίνετε μέσα στο γήπεδο για να πεθάνετε. Όποιος δεν μπορεί να το κάνει, δεν αξίζει να είναι στην ομάδα. Ο Ζίκο ήρθε, απέτυχε, έφυγε, αλλά η ζωή συνεχίζεται».

Ήταν λάθος η πρόσληψη του Ζίκο;

«Μεγάλο λάθος. Τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα του Ολυμπιακού θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν τον Σεπτέμβριο διατηρούσαμε τους Μπάντοβιτς και Νινιάδη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και δεν βιαζόμασταν να φέρουμε τον Βραζιλιάνο προπονητή. Αυτή η αλλαγή δεν έπρεπε να γίνει ποτέ. Έπρεπε να παραμείνουν τα δύο παιδιά στον πάγκο, αφού πήγαν πολύ καλά σε εκείνα τα κρίσιμα παιχνίδια με την Αλκμααρ στο Καραϊσκάκη και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και πετύχαμε δύο πολύ μεγάλες νίκες. Τώρα θα ήμασταν πρώτοι και με διαφορά στη βαθμολογία, αν έμεναν ο Μπάντοβιτς με τον Νινιάδη».

Το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο για τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θητεία του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς και του Ανδρέα Νινιάδη στον πάγκο της ομάδας;

«Σίγουρα πολλά εξαρτώνται από το τι δουλειά έχει γίνει μέχρι τώρα στην ομάδα και σε τι κατάσταση θα βρουν τους παίχτες. Θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα ξεκινήσει η ανάκαμψη του Ολυμπιακού και το ''αύριο'' θα είναι πολύ καλύτερο από το ''χθες''».

Περιμένατε ότι θα αποτύχει παταγωδώς ο Ζίκο στο έργο;

«Όχι, πέστε μου; Έχετε ακούσει ποτέ για Βραζιλιάνο προπονητή που έχει πετύχει στο έργο του; Εγώ ποτέ...»

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που του καταλογίζετε;

«Δεν θα κάνω ανάλυση στα λάθη του Ζίκο, γιατί δεν ήμουν μέσα στην ομάδα ώστε να έχω ιδία άποψη. Όμως, από όσα άκουγα, στα αποδυτήρια δεν υπήρχε η πειθαρχία την οποία είχα ιδρώσει για να επιβάλλω όσα χρόνια ήμουν γενικός αρχηγός και το βασικότερο από όλα ήταν ότι δεν δέχτηκε δίπλα του τον Μπάντοβιτς και τον Νινιάδη, γνώστες του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τεράστια πείρα στα γήπεδα, που θα τον βοηθούσαν ουσιαστικά να αποφύγει τις κακοτοπιές. Έχετε ακούσει ποτέ για Βραζιλιάνο προπονητή που έχει πετύχει στο έργο του; Εγώ ποτέ...»

Ο Μπάντοβιτς πλέον αναλαμβάνει πολύ δύσκολο έργο. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει ή θα «καεί» κι αυτός;

«Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει, έστω και αν η ομάδα ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ, γιατί και αυτός και ο Ανδρέας είναι χρόνια στην ομάδα, την ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά και θα μπορέσουν, με σωστή δουλειά, να βγάλουν ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο από αυτό που βλέπουμε στα τελευταία παιχνίδια».

Πάντως ο Ολυμπιακός βρίσκεται πολύ πίσω στη βαθμολογία και μάλλον μόνο εσείς πιστεύετε ακόμα σε κατάκτηση του τίτλου.

«Και, όμως, ακόμα υπάρχει ελπίδα. Και το λέω αυτό επειδή ο Παναθηναϊκός έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα και εκτιμώ ότι θα χάσει βαθμούς. Αρκεί το πρωτάθλημα να παιχτεί 50-50 από τους διαιτητές και όχι να ξημεροβραδιάζονται οι διαιτητές και οι παρατηρητές στη σουίτα κάποιου προέδρου».

Ποιον εννοείτε;

«Ένας είναι, δεν χρειάζεται να τον αναφέρω. Καταλαβαίνει όλη η Ελλάδα ποιον εννοώ».

Έχετε μιλήσει και άλλες φορές για τη διαιτησία, εκφράζοντας τα παράπονα σας. Γιατί θεωρείτε ότι φέτος αδικείται ο Ολυμπιακός;

«Εγώ, ως αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, είμαι υποχρεωμένος να προστατέψω την ομάδα και τους οπαδούς μας και γι' αυτό έχω τον φάκελο του κάθε διαιτητή. Οι διαιτητές πρέπει να κρίνονται, όχι όμως από τον Βαρούχα, ο οποίος είναι οπαδός αντιπάλου μας. Και όποιος θέλει ας ρωτήσει πόσα παιχνίδια Α' Εθνικής έχει διευθύνει ο Βαρούχας και αν είναι διεθνής. Ούτε θα κριθούν οι διαιτητές από τους άλλους παρουσιαστές και ας ανατρέξει κάποιος σε αυτά που είχε γράψει ο παλιός πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο Θωμάς Βουλινός, στα αποδυτήρια της Τούμπας, για να καταλάβει ποιον εννοώ. Επίσης, παίζουν τεράστιο ρόλο οι παρατηρητές, όπου έχουν βάλει τον Κώστα Φινοκαλιώτη, γνωστό για τα παναθηναϊκά του αισθήματα. Όλα αυτά πρέπει να τα παρακολουθούμε, να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη και όχι να παρουσιάζονται οι επίμαχες φάσεις διαφορετικά στην τηλεόραση, με τις παύσεις, με τις ευθείες γραμμές, με τις γωνίες».

Γιατί πιστεύετε ότι γίνονται όλα αυτά φέτος;

«Βρίσκουν και τα κάνουν. Εγώ όσο ήμουν στη Σούπερ Λίγκα και στην ΕΠΟ δεν τους άφηνα σε χλωρό κλαρί. Κυρίως ήξεραν ότι και μπάλα γνωρίζω και, το βασικότερο, ότι ξέρω τους κανονισμούς καλύτερα από τον καθένα και δεν μπορούσε κανείς να μου κουνηθεί».

Όμως, ο Ολυμπιακός σάς απομάκρυνε από τα κοινά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γιατί συνέβη αυτό;

«Από όσα έχω ακούσει, γιατί δεν έχω επίσημη ενημέρωση, το απαίτησαν κάποιοι κύριοι δήθεν για το φερ πλέι και επειδή εγώ ήμουν εκρηκτικός, ελήφθη η απόφαση να με αποσύρει ο Ολυμπιακός. Βέβαια όσο ήμουν εγώ ποτέ δεν είχαμε χάσει ψηφοφορία στη Σούπερ Λίγκα και εκεί δεν ψηφίζω μόνο εγώ, ψηφίζουν όλες οι ομάδες. Δεν χάσαμε ποτέ ψηφοφορία στην ΕΠΟ και εκεί υπάρχουν όλες οι Ενώσεις της Ελλάδας».

Αυτό το λέτε με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές της Σούπερ Λίγκας;

«Καλά, εκεί έγινε πραξικόπημα. Παραιτήθηκε ο Θανόπουλος, ενώ εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της ΑΕΚ. Αυτό δεν σας προβληματίζει; Δεν θα πω άλλες λεπτομέρειες, αλλά θα πρέπει να ψαχτούν στην ΑΕΚ τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Γιατί ο Θανόπουλος έφυγε από τη Σούπερ Λίγκα; Γιατί ο Θανόπουλος έδωσε πριμ μόνο για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν χρωστούν, από όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες, σε όσους μιλούν Ελληνικά και όχι μόνο-, Δεν θέλω να το πιστέψω με τίποτα ότι η επίσημη ΑΕΚ και οι οπαδοί της θα δέχονταν τέτοια πράγματα. Όσο ήμουν στη Σούπερ Λίγκα και στην ΕΠΟ δεν τους άφηνα σε χλωρό κλαρί».

Πάντως δεν φταίει μόνο η διαιτησία που ο Ολυμπιακός έχει μείνει πίσω στη βαθμολογία.

«Οχι βέβαια, γιατί ο καλός και ο πραγματικός Ολυμπιακός θα ήταν πρώτος με διαφορά, ακόμα και με εχθρικές διαιτησίες στα παιχνίδια του. Ομως, ακόμα και φέτος, δεν μπορείς να πεις ότι κάποια ομάδα παίζει καλύτερα από τον Ολυμπιακό, με εξαίρεση τον Αρη του τελευταίου μήνα. Ομως, κάτι γίνεται που δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Ο Παναθηναϊκός έχει πέντε αποβολές αντιπάλων του και εμείς έχουμε ξεχάσει πώς είναι ο αντίπαλος μας να παίρνει κόκκινη κάρτα. Και όπου πάμε, τρώμε το ξύλο της αρκούδας».

Τι έφταιξε φέτος και ο Ολυμπιακός από ομάδα που «καθάριζε» τους τίτλους, από τον Ιανουάριο βρέθηκε δεύτερος, ισόβαθμος με τον ΠΑΟΚ και με διαφορά από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό;

«Πριν από το ματς με τον Άρη η ομάδα θύμιζε... καρναβάλι, ενώ με το δεκαήμερο ρεπό του Δεκεμβρίου δόθηκε η χαριστική βολή. Μετά το ρεπό, η ομάδα παρουσιάστηκε σε τραγική κατάσταση. Έχασε από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ μέσα στην έδρα της, έφερε ισοπαλία με την Καβάλα και έφτασε σε αυτήν τη δεινή θέση».

Πάντως, κατά γενική ομολογία, έγιναν σημαντικά λάθη και στον καλοκαιρινό σχεδιασμό της ομάδας, ενώ δεν καλύφθηκε το πολύ μεγάλο κενό που άφησε ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

«Πρέπει να ομολογήσουμε ότι το μεγάλο λάθος ήταν που δεν πήραμε ένα αριστερό χαφ, από τη στιγμή που ο ''Τζόλε'' σταμάτησε το ποδόσφαιρο και η ομάδα είχε μάθει τα τελευταία 13 χρόνια να παίζει από την αριστερή πλευρά. Επίσης, χρειαζόταν να πάρουμε ένα δυνατό σέντερ φορ, σε στυλ Κοβάσεβιτς».

Σας λείπει η καθημερινή ενασχόληση με την ομάδα;

«Εγώ μιλάω πάντα με στοιχεία. Στον Ολυμπιακό, ως ποδοσφαιριστής και ως παράγοντας, έχω μαζέψει συνολικά 27 τίτλους. Κάτι σημαίνει αυτό. Άλλοι θα πρέπει να ζήσουν τρεις ζωές για να πανηγυρίσουν τόσους τίτλους. Επίσης, έχω το Κύπελλο ως μέλος της ΕΠΟ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης. Θες ότι έχω αύρα, θες η υπερβολική μου ανιδιοτελής αγάπη μου για τον Ολυμπιακό, έφεραν, πάντως, αποτελέσματα. Για να πετύχεις πρέπει να δουλέψεις και να μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Εγώ για τον Ολυμπιακό σπαταλούσα καθημερινά 7-8 ώρες και περνούσαν όλα από τα χέρια μου. Θα σου πω δύο περιστατικά για να καταλάβεις. Όταν ήταν ο Μπάγεβιτς, στη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό, και πήγαμε στη Θεσσαλονίκη να παίξουμε με τον Ηρακλή την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2004-2005, όπου με νίκη κατακτούσαμε τον τίτλο, ειδοποίησα την αστυνομία να φέρει ειδικά σκυλιά προκειμένου να ψάξουν για βόμβα. Ήξερα ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην κοιμηθούμε την παραμονή του αγώνα και έτσι έγινε. Άγνωστοι τηλεφώνησαν ότι είχαν τοποθετήσει βόμβα στο ξενοδοχείο. Πάλι με τον Μπάγεβιτς, όταν ο κόσμος είχε αρχίσει να τον αποδοκιμάζει, είχα απαγορέψει να ακούγεται το όνομα του στις αναγγελίες των 1 1άδων, γιατί δεν θεωρώ ότι είναι πρέπον να βγαίνει η ομάδα στο γήπεδο και να γιουχάρουν τον προπονητή».

Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι μόνο ο Ζίκο ζήτησε να φύγετε από το ποδοσφαιρικό τμήμα ή και κάποιοι άλλοι;

«Σίγουρα ήταν και άλλοι, γιατί είναι ορισμένοι που ζηλεύουν τρομακτικά, ακόμα και τα πρωταθλήματα που έχω πάρει με τον Ολυμπιακό. Και δυστυχώς με ζηλεύουν άνθρωποι μέσα από τον Ολυμπιακό. Αλλά απαντώ σε όλους αυτούς με τα αποτελέσματα μου».

Στο ματς με τον ΠΑΟΚ ο κόσμος καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου της ομάδας, Σωκράτη Κόκκαλη. Πιστεύετε ότι ήταν δικαιολογημένη η αντίδραση του;

«Σε καμία περίπτωση. Και εγώ έχω πολλές διαφορετικές απόψεις με τον πρόεδρο και εγώ πιστεύω ότι έχει κάνει κάποια λάθη, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε σε τι κατάσταση ανέλαβε τον Ολυμπιακό και πού τον οδήγησε. Όποιος τον αμφισβητεί, θα με βρει απέναντι του. Τον πρόεδρο θα πρέπει να παρακαλούν όλοι οι Ολυμπιακοί να τον έχει ο Θεός καλά και ας κάνει κάποια λάθη. Αυτό που θέλω εγώ είναι να γίνει ο παλιός Κόκκαλης, αυτός που τους φώναζε ''λαγούς'' και ''κότες'' και έτρεμαν, αλλά και να μην πιστεύει ποτέ στο φερ πλέι. Γιατί ο Ολυμπιακός τηρεί ό,τι πει, ενώ οι άλλοι δεν το τηρούν και προσπαθούν υπογείως να επωφεληθούν».

Ανησυχείτε για το ποιοι θα διαδεχτούν τον κ. Κόκκαλη;

«Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι θα σταματήσει σύντομα να ασχολείται με τον Ολυμπιακό ο πρόεδρος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τους τίτλους που κατέκτησε, ότι έφτιαξε ένα γήπεδο, ένα προπονητικό κέντρο και έφερε την ομάδα στην ελίτ της Ευρώπης. Εγώ, ως οπαδός του Ολυμπιακού, είμαι υπόχρεος στον Σωκράτη Κόκκαλη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διώξει από δίπλα του τους κακούς συμβουλάτορες, αυτούς που δεν έχουν καμιά σχέση με το ποδόσφαιρο και να αναλάβει μόνος του πρωτοβουλίες».

Ήταν λάθος που έφυγε ο Βαλβέρδε το περασμένο καλοκαίρι;

«Ήταν τεράστιο λάθος! Το είχα πει και σε συνεδρίαση του Δ.Σ. που είχαμε κάνει. Βέβαια και ο Βαλβέρδε δεν είχε χειριστεί σωστά το θέμα του συμβολαίου του, διότι άργησε να απαντήσει στην πρόταση που του είχε γίνει. Όπως ήταν και λάθος η πρόσληψη του Κετσπάγια, αν και έφυγε από τον Ολυμπιακό ως νικητής, καθώς έβαλε την ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ήταν αήττητος».

Από τους προπονητές που δουλέψατε μαζί, ποιους ξεχωρίζετε;

«Για μένα κορυφαίοι ήταν ο Μπάγεβιτς, ο Σόλιντ και ο Βαλβέρδε και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον από τους τρεις».

Οι σχέσεις σας με τον Λεμονή ποιες ήταν;

«Όλους τους προπονητές τους υποστήριξα και τους βοηθούσα όσο μπορούσα για το καλό της ομάδας. Το ίδιο έκανα και με τον Λεμονή και με τον Σεγκούρα και με τον Κετσπάγια. Ομως, δεν θα ήθελα να μιλήσω ειδικά για τον Λεμονή, γιατί είναι επαγγελματίας προπονητής και δεν θέλω να πω άσχημα πράγματα».

Τι προβλέπετε να γίνει με τον Νικοπολίδη; Θα σταματήσει την ενεργό δράση το καλοκαίρι;

«Ο Αντώνης θα παίξει έναν ακόμα χρόνο ποδόσφαιρο, είναι τρομερό παιδί, ήπιος χαρακτήρας, ψύχραιμος και πιστεύω ότι θα είναι ο διάδοχος μου ότου Ρέντη».

Ο Τζόρτζεβιτς πρέπει να αναλάβει κάποιο πόστο στην ομάδα;

«Για μένα ο Τζόρτζεβιτς πρέπει να γίνει προπονητής, γιατί όλες οι άλλες οι θέσεις σε ένα ποδοσφαιρικό τμήμα θα είναι φθορά για εκείνον. Αντίθετα, ως προπονητής έχει όλα τα εφόδια για να πετύχει…»

Εσείς θα επιστρέψετε πάλι στο ποδοσφαιρικό τμήμα, αν σας το πρότειναν;

«Η πρόταση είναι το λιγότερο. Είμαι αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, όποτε θέλω και πιστεύω ότι χρειάζεται, μπορώ να μπω στα αποδυτήρια και να μιλήσω στους παίχτες. Ποτέ δεν κοιτάζω τις θέσεις και τα αξιώματα. Εγώ είμαι ο Σάββας Θεοδωρίδης για τον Ολυμπιακό και αυτό αρκεί...»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x