Κινηματογράφος

Είναι όντως ο «βασιλιάς» του box office;

Ήταν θέμα χρόνου να «βουλιάξει» (δεύτερη φορά) τον «Τιτανικό» και να επισημοποιήσει την κυριαρχία του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα. Το «Avatar» βρίσκεται στην κορυφή του διεθνούς box office από τις 27 Ιανουαρίου, με εισπράξεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια, ενώ από τα ξημερώματα της Τρίτης (4/2), το τεχνολογικό «θαύμα» του Τζέιμς Κάμερον φιγουράρει και στην κορυφή του αμερικανικού. Τώρα, όμως, αρχίζουν τα διλήμματα...

Ήταν θέμα χρόνου να «βουλιάξει» (δεύτερη φορά) τον «Τιτανικό» και να επισημοποιήσει την κυριαρχία του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα. Το «Avatar» βρίσκεται στην κορυφή του διεθνούς box office από τις 27 Ιανουαρίου, με εισπράξεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια, ενώ από τα ξημερώματα της Τρίτης (4/2), το τεχνολογικό «θαύμα» του Τζέιμς Κάμερον φιγουράρει και στην κορυφή του αμερικανικού. Τώρα, όμως, αρχίζουν τα διλήμματα...

Γράφει ο Νίκος Ράλλης

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Έπειτα από 47 μέρες προβολής, το «Avatar» ξεπέρασε τον «Τιτανικό» στην Αμερική, έχοντας εισπράξεις 601 εκατ. δολαρίων, με το έτερο έπος του Τζέιμς Κάμερον να μένει στα 600,8 και στη δεύτερη θέση ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια! Όσον αφορά τα διεθνή κινηματογραφικά ύδατα, εκεί τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει από καιρό. Για την ακρίβεια από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι ...Navi, με 1,29 δισ. δολάρια ξεπέρασαν το 1,24 δισ. του Τζακ και της Ρόουζ και συνεχίζουν... Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, το έπος του σπουδαίου Καναδού σκηνοθέτη, μέχρι στιγμής, έχει εισπράξεις 2.048.453.037 δολαρίων -ο «Τιτανικός» είχε 1,842- ανεβάζοντας πάρα πολύ ψηλά τον πήχη για την επόμενη ταινία που θα επιδιώξει να «σπάσει» το ρεκόρ.

Ωστόσο, αν και τα νούμερα σου δημιουργούν έναν στιγμιαίο ίλιγγο, δεν έχουν τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβουν τον πληθωρισμό και να αφορούν πραγματική αξία χρημάτων, ενώ να σημειώσουμε, βέβαια, ότι και οι αίθουσες είναι πολύ περισσότερες από το 1997 (φανταστείτε 50 χρόνια πριν) ενώ και το εισιτήριο είναι πιο ακριβό, ειδικά στις 3D προβολές.

Στην Αμερική το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στους κριτικούς, καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως στα εν λόγω ρεκόρ θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα παραπάνω δεδομένα. Με βάση αυτά, το «Avatar», όχι μόνο δεν βρίσκεται στην κορυφή, αλλά ούτε καν στην εικοσάδα των ταινιών με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία! Έρευνα που έγινε πριν λίγες μέρες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού έδειξε ότι η ταινία του Κάμερον καταλαμβάνει την 21η θέση βάση του πληθωρισμού, ενώ στην πρώτη βρίσκεται η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος», από το 1939!

Το αριστούργημα του Βίκτορ Φλέμινγκ, όταν βγήκε στις αίθουσες της Βόρειας Αμερικής, έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 198,7 εκατ. δολαρίων σε μία εποχή όπου το εισιτήριο κόστιζε 23 λεπτά, ενώ το «Avatar» (στις μέρες μας) 7,5 δολάρια +2 ή 3 επειδή είναι 3D. Αυτό μεταφράζεται σήμερα σε 800 εκατ. δολάρια, ενώ να σημειωθεί πως τότε, ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά μαζί, δεν ξεπερνούσε τα 145 εκατομμύρια. Η σχετική λίστα που προέκυψε, εξάλλου και έπειτα από τις κατάλληλες (μαθηματικές) μετατροπές που έγιναν, έβγαλε και ένα εκπληκτικό συμπέρασμα: Με βάση την αξία του δολαρίου και τον πληθωρισμό, σήμερα, οι εισπράξεις του «Όσα παίρνει ο άνεμος» θα άγγιζαν τα 3 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ρεκόρ, το οποίο θα ήταν άπιαστο όνειρο για οποιοδήποτε άλλο φιλμ.

Οι ταινίες φαντασίας επιστράτευσαν τα μεγαλύτερα τεχνολογικά μέσα τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πλέον πως, αυτές έχουν μεγάλη εμπορική επιτυχία και σε τέτοιες στρέφονται οι μεγαλύτεροι και πιο ισχυροί σκηνοθέτες του κόσμου. Επιστρατεύτηκαν οι μεγαλύτεροι σταρ του Hollywood σε πρωταγωνιστικούς ρόλους και οι πιο αγαπημένες ιστορίες από βιβλία ή κόμικς. Ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» και ο «Σκοτεινός Ιππότης» ήταν οι μόνες ταινίες που κατάφεραν να ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια, όχι, όμως, να απειλήσουν τον «Τιτανικό».

Το «Avatar» κατάφερε το απίστευτο. Κατέρριψε ένα ρεκόρ που έτεινε να γίνει στοιχειωμένο και θα περάσουν πολλά χρόνια -ίσως και περισσότερα από 12- για να «σπάσει» το επίτευγμα της 20th Century Fox. Οι ειδικοί λένε το προφανές. Πολλοί κινηματογραφόφιλοι πλήρωσαν ακριβότερο εισιτήριο για να δουν το φιλμ σε τρισδιάστατη μορφή, αυξάνοντας έτσι τις εισπράξεις του. Η παραπάνω έρευνα έρχεται να προστεθεί σ' αυτή την αδιαμφισβήτητη ...αμφισβήτηση.

Και τίθεται το εξής ερώτημα: Τελικά, είναι το «Avatar» ο βασιλιάς του «box office»; Κάποιοι λένε πως πρέπει να «μεγαλώσει» τέσσερις φορές(!) για να φτάσει το «Όσα παίρνει ο άνεμος» ή έστω, το «Star Wars» που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Άλλοι λένε ότι, πλέον, ούτε το «Avatar», αλλά ούτε και ο Κάμερον έχουν να αποδείξουν κάτι.

Για αντιρρήσεις, διαφωνίες και συζήτηση στο mathousalix.sillar@gmail.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x