Games

Θέλεις να κατακτήσεις τον κόσμο;

Αποφασίσαμε αυτήν την εβδομάδα στο «ΑΒΑΠΤΙΣΤΟ» να φτιάξουμε το δικό μας top-10 των κορυφαίων strategy games όλων των εποχών. Βέβαια κάτι τέτοιο μια μέρα σαν και αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι. Από το πρωί κυκλοφορεί ήδη το πολυαναμενόμενο NAPOLEON TOTAL WAR και είναι ζήτημα αν υπάρχει έστω κι ένας φανατικός του είδους που θα σταματήσει το «κάψιμο» για να διαβάσει αυτόν τον οδηγό.

Αποφασίσαμε αυτήν την εβδομάδα στο «ΑΒΑΠΤΙΣΤΟ» να φτιάξουμε το δικό μας top-10 των κορυφαίων strategy games όλων των εποχών. Βέβαια κάτι τέτοιο μια μέρα σαν και αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι. Από το πρωί κυκλοφορεί ήδη το πολυαναμενόμενο NAPOLEON TOTAL WAR και είναι ζήτημα αν υπάρχει έστω κι ένας φανατικός του είδους που θα σταματήσει το «κάψιμο» για να διαβάσει αυτόν τον οδηγό.

Από τον -κάνω και άλλα πράγματα στη ζωή μου- Νικόλα Ακτύπη

10. ROME TOTAL WAR
Παραγωγή: Creative Assembly
Έκδοση: Activision
Έτος κυκλοφορίας: 2004
Η τρίτη απόπειρα της εταιρίας στη σειρά TOTAL WAR ήταν και η φαρμακερή. Το παιχνίδι έχει αμέτρητους φίλους και είναι σίγουρο ότι πολλοί θα θεωρήσουν ότι το αδικήσαμε βάζοντάς το στην 10η θέση. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν είχε αντίπαλο. Ασύγκριτα, για την εποχή, γραφικά με απίστευτη λεπτομέρεια στα μοντέλα των στρατιωτών και ο κορυφαίος ήχους που είχαμε ακούσει ποτέ. Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο, που ήταν πολύ εύκολο να συμπαθήσεις ή να αντιπαθήσεις, ακόμα και να «ερωτευτείς» έναν ψεύτικο χαρακτήρα!

9. DUNE II
Παραγωγή: Westwood Studios
Έκδοση: Virgin Interactive
Έτος κυκλοφορίας: 1992
Από το «προϊστορικό» 1992 μας έρχεται το επόμενο παιχνίδι, μια εποχή που δεν υπήρχαν καν windows. Τι δουλειά έχει στη λίστα μας. Μα το γεγονός ότι ίσως αποτελεί την μητέρα κάθε σύγχρονου RTS. Ξεκινώντας από το βασικό «κάνω κλικ σε μια μονάδα μου και μετά πάλι κλικ για να μετακινηθεί», μέχρι την «ομίχλη του πολέμου» και τη συγκομιδή πρώτων υλών και προμηθειών.

8. WORLD IN CONFLICT
Παραγωγή: Massive Entertainment
Έκδοση: Sierra Entertainment
Έτος κυκλοφορίας: 2007
Ένας τίτλος με φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Αιτία το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλα RTS, εδώ δεν χρειάζεται να σκεφτείς καθόλου για «παραγωγή» στρατού. Ότι τραβάει η όρεξή σου το ζητάς στον ασύρματο και... τσουπ σου έρχεται στο πεδίο της μάχης. Εκεί βέβαια οι αποφάσεις σου είναι καθοριστικές για το να θα επικρατήσουν οι σοβιετικοί ή οι αμερικανοί.

7. AGE OF EMPIRES II - AGE OF KINGS
Παραγωγή: Ensemble Studios
Έκδοση: Microsoft
Έτος κυκλοφορίας: 1999
Μια μικρή επανάσταση έφερε η κυκλοφορία του τίτλου. Ήταν το πρώτο παιχνίδι που σου έδινε την αίσθηση της ιστορικής μάχης και παράλληλα, διαφορετικούς πολιτισμούς αλλά και μεγάλο αριθμό ξεχωριστών μονάδων. Σήμερα είναι σίγουρα απαρχαιωμένο, μα έβαλε ψηλά τον πήχη στα χρόνια που ακολούθησαν για τα επόμενα παιχνίδια. Ένα must για τους λάτρεις του είδους που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σου, ακόμα κι αν είσαι κάτω από 20 χρόνων.

6. RISE OF NATIONS
Παραγωγή: Big Huge Games
Έκδοση: Microsoft
Έτος κυκλοφορίας: 2003
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό το παιχνίδι κυκλοφόρησε πριν από 7 χρόνια. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι θεωρήθηκε το AGE OF EMPIRES Killer μιλάει από μόνο του. Πήρε τα καλύτερα στοιχεία της σειράς, τα πάντρεψε με το κλασικό 4X Civilization και ιδού. Χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας και πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί μπροστά στα μάτια σου.

5. SUPREME COMMANDER
Παραγωγή: Gas Powered Games
Έκδοση: THQ
Έτος κυκλοφορίας: 2007
Δεν είναι μόνο το παρελθόν και η Ιστορία. Αν γουστάρετε μέλλον, ρομπότ και διάστημα, το Supreme Commander φτιάχτηκε για σάς. Τεράστια πεδία μαχών, χιλιάδες μονάδες και απίστευτο gameplay από άλλο πλανήτη. Όλα αυτά βέβαια έχουν το κόστος τους και πολλοί χρειάστηκε να τα «σκάσουν» για νέο pc προκειμένου να έχουν την χαρά να κατακτήσουν, όχι τον πλανήτη, αλλά ολόκληρο τον γαλαξία!

4. MEDIEVAL II - TOTAL WAR
Παραγωγή: The Creative Assembly
Έκδοση: Sega, Electronic Arts
Έτος κυκλοφορίας: 2006
Εδώ χάθηκε ο ύπνος μας, κόντεψαν να διαλυθούν σχέσεις, γίναμε ακοινώνητα ζώα. Αυτοί οι «διάολοι» οι παραγωγοί εκμεταλλεύτηκαν κάθε τεχνολογική καινοτομία και μας παρέδωσαν το κορυφαίο μέχρι την ημερομηνία κυκλοφορίας του, τίτλο. Βασισμένο στην επιτυχημένη συνταγή που συνδύαζε Real-time tactics και Turn-based strategy, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με εξαιρετικά 3D γραφικά και τη δυνατότητα να διατάζεις χιλιάδες στρατιώτες! Πολλά διαφορετικά σενάρια και η δυνατότητα αναπαράστασης μερικών από τις μεγαλύτερες μάχες που καθόρισαν την Ιστορία, μας έκαναν σχεδόν να χαιρόμαστε που υπήρξε Μεσαίωνας!

3. COMPANY OF HEROES
Παραγωγή: Relic Entertainment
Έκδοση: THQ
Έτος κυκλοφορίας: 2006
Το μυστικό της επιτυχίας του τίτλου αφορά στις αμέτρητες ξεχωριστές λεπτομέρειες που κάνει κάθε παιχνίδι μοναδικό. Απίστευτος ήχος, gameplay και γραφικά συνοδεύουν τα βήματα των ανδρών του Λόχου Able, καθώς προχωρούν στην Ευρώπη που φλέγεται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. WARCRAFT III – REIGN OF CHAOS
Παραγωγή: Blizzard Entertainment
Έκδοση: Sierra Entertainment
Έτος κυκλοφορίας: 2002
Έχουν κλάψει μανούλες (κυριολεκτικά!) προσπαθώντας να μαζέψουν τα βλαστάρια τους από τα internet cafe όπου ξημεροβραδιάζονταν, ξεχνώντας γονείς, αδέλφια, σχολεία, γκόμενες, όλα!. Το παιχνίδι απογειώνεται στο multiplayer mode και εκεί στον κόσμο του Warcraft δεν έχει σημασία αν είσαι Human, Orc, Night Elf ή Undead. Το θέμα είναι να έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου.

1. CIVILIZATION IV
Παραγωγή: Firaxis Games
Έκδοση: 2K Games
Έτος κυκλοφορίας: 2005
Κυρίες και κύριοι: Ο Βασιλιάς! Ο ορισμός των 4x strategy games. Ο Sid Meier δημιούργησε ένα παιχνίδι που τα έχει όλα. Πολιτική, θρησκεία, συμμαχίες, πόλεμο, τα πάντα. Ο άνθρωπος μας έκλεψε τις ζωές μας! Αποτελεί το μόνο παιχνίδι που δείχνει τον τρόπο που εξελίχθηκε ο κόσμος. Διαλέγεις έναν πολιτισμό, έναν λαό και τον ιστορικό του ηγέτη και αυτό ήταν. Κανένα παιχνίδι δεν μοιάζει με κάποιο προηγούμενο. Αν δεν το έχετε λατρέψει, κάτι δεν πάει καλά με εσάς. Το παιχνίδι, όπως και τα expansions του, είναι όλα τα λεφτά. Δεν βλέπουμε την ώρα για CIV V.

Αυτά ήταν, τελειώσαμε! Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε καθολική αποδοχή εκεί έξω για τις δικές μας επιλογές. Για πολύ συγκεκριμένους λόγους, δεν έχουν μπει στη λίστα δύο τίτλοι. Πρόκειται για το Starcraft για το οποίο όποιον «ιστορικό» strategy και αν ρωτήσεις θα σου πει ότι είναι το κορυφαίο όλων των εποχών. Άλλωστε αποτελεί τον προπομπό πολλών άλλων τίτλων της Blizzard Entertainment, μεταξύ των οποίων και του Warcraft. Το άλλο είναι το σπουδαίο Empire Total War, με το οποίο η Creative Assembly παρουσίασε το μεγαλύτερα πεδία μάχης και τις πιο λεπτομερείς αναμετρήσεις που έχουμε δει ως τώρα. Και το λέμε αυτό διότι από σήμερα τη θέση του παίρνει ο... Napoleon!

Τα λέμε στο nikolas_aktipis@yahoo.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x