Λάμπρος Γκαραγκάνης

Να οι στιγμές που «χτίζουν» μεγάλες ομάδες!

www.sport-fm.gr

Δεν μπορούσα να πιστέψω, από το 2-1 της Τούμπας και μετά, πως υπήρχε κόσμος που υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ήθελε αποκλεισμό στη Ρώμη και «στροφή» αποκλειστικά στις εγχώριες υποχρεώσεις και βασικά στο πρωτάθλημα. Στον αντίποδα, φίλοι του Ολυμπιακού έλεγαν στα ραδιόφωνα ότι επιθυμούν την πρόκριση του «τριφυλλιού» στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ οι αντίστοιχοι του ΠΑΟΚ πως θέλουν και οι δύο ομάδες, συνδιεκδικήτριες της φετινής πρωτιάς στη Σούπερ Λιγκ, να συνεχίσουν στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε, είναι η αλήθεια, τις δυνατότητες των ομάδων μας, πως δύσκολα, δηλαδή, είναι ικανές να φέρουν σε πέρας πολλές διοργανώσεις ταυτόχρονα, ειδικά τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία, που βγάζει τους διακριθέντες.

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ και πρόσθεσε ακόμη δύο παιχνίδια στο ήδη βεβαρημένο, αγωνιστικό, του πρόγραμμα. Ε, και; Τόσα χρόνια που οι φίλαθλοί του δεν έβλεπαν κούπα στην Ελλάδα, ένα από τα επιχειρήματα που είχαν ν΄ αντιπαρατάξουν ήταν αυτά «περί ευρωπαϊκής ομάδας» και «περί σπουδαίων εμφανίσεων στην Ευρώπη». Στην προοπτική ενός πρωταθλήματος θυσιάστηκαν όλα αυτά, από τη μία στιγμή στην άλλη. Εκπτώσεις, όταν θες να είσαι μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, στα συστατικά της επιτυχίας δεν κάνεις. Κι ευτυχώς, έτσι σκέπτονται ορισμένοι κι όχι όλοι! Θα ήταν εγκληματικό αν θυσίαζε το «τριφύλλι» τα δύο βράδια με τη Ρόμα, για να μη χάσει στην Τούμπα ή για να νικήσει τον Πανιώνιο. Η μεγάλη ομάδα μπορεί ν΄ανταπεξέλθει και να παλέψει, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος. Οι μέτριοι αρκούνται στα λίγα και κάνουν εκπτώσεις!

Το μέγεθος της Ρόμα, η φόρμα της, το ρόστερ της δίνουν τεράστια αξία στην πρόκριση της αθηναϊκής ομάδας. Τρία γκολ στο «Ολυμπιακό Στάδιο», με ανατροπή και δύο γκολ σε πέντε λεπτά στο τέλος. Τρία γκολ στο «Ολύμπικο» και πάλι με ανατροπή και με τρία γκολ σε πέντε λεπτά, πριν καν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο. Απέναντι σε μία ομάδα, που δεν έχει παρουσιάσει αυτά τα «κουσούρια» σε άλλα ματς φέτος, σε όλες τις διοργανώσεις που μετέχει. Έξι γκολ σε 180 λεπτά, κόντρα σ΄ ένα από τα πιο φορμαρισμένα και καλοστημένα σύνολα του κόσμου, το 2010. Γίνεται αυτά τα επιτεύγματα να μπουν στη ζυγαριά και να συγκριθούν; Ακόμη κι αν μπει στο… κόλπο και η ήττα από την Καβάλα στο «ΟΑΚΑ». Ο Παναθηναϊκός έτσι έχει μάθει τον κόσμο του στην Ευρώπη. Σε χαρές! Κι αν έρθει και το πρωτάθλημα, θα είναι μία εξέλιξη, μία πρόοδος, μία προέκταση εφικτή, μία δικαίωση απαραίτητη.

Σίγουρα το παιχνίδι με τον Πανιώνιο, που έρχεται την Κυριακή, μπορεί στην γκέλα να κόψει τα πανηγύρια ή στο ενδεχόμενο να νικήσει το «τριφύλλι» να τα φουντώσει! Αλλουνού παπά Ευαγγέλιο, όμως αυτό. Τα ευεργετήματα του τίτλου στην Ελλάδα είναι γνωστά και στο υλικό και στο ηθικό κομμάτι. Είναι στο χέρι των «αρχιτεκτόνων» της τεράστιας αυτής πρόκρισης, να βρουν το… μαγικό μίγμα που θα οδηγήσει και στην ανάκαμψη στις εγχώριες υποχρεώσεις. Τα υλικά υπάρχουν. Μ΄ αυτόν τον Σωτήρη Νίνη, που ανέβασε τις μετοχές του κατακόρυφα στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, και με τον μπροστάρη Τζιμπρίλ Σισέ (ο οποίος, να σημειωθεί, δεν σκοράρει στα δύσκολα ματς, που «καίει» η μπάλα!!!), με το ιστορικό των ανατροπών κόντρα στη μεγάλη Ρόμα, όλα γίνονται. Εκτός κι αν δεν πείθει αυτή η πρόκριση, επειδή η Ρόμα είναι άλλη μία «καφετέρια», που τη βρήκε μπόσικη το «τριφύλλι» στην Ευρώπη, όπως άλλοτε τον Άγιαξ, τη Σάλκε, το Αμβούργο, τη Γιουβέντους, την Άρσεναλ, την Ίντερ και πάει λέγοντας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x