Επικαιρότητα

Τραγική η κατάσταση στη Χιλή

Αυξάνονται με δραματικό ρυθμό τα θύματα του φονικού Εγκέλαδου στη Χιλή. Σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέ, μόνο στην περιοχή Μαουλέ, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 210 άνθρωποι! Ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ είναι, εξάλλου, ο 7ος πιο ισχυρός, όλων των εποχών, απ’ αυτούς που έχουν καταγραφεί, βέβαια.

Αυξάνονται με δραματικό ρυθμό τα θύματα του φονικού Εγκέλαδου στη Χιλή. Σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέ, μόνο στην περιοχή Μαουλέ, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 210 άνθρωποι!

Στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, έχει προκληθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης σε διάφορα σημεία, ενώ οι ζημιές σε πολλά κτίρια της πόλης είναι καταστροφικές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει μία γέφυρα πάνω σε αυτοκινητόδρομο, με τα σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια. Εννοείται πως το αεροδρόμιο του Σαντιάγο παραμένει κλειστό, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, οπότε και αρκετά δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των απίστευτων καταστροφών.

Σπίτια και άλλα κτίρια έχουν καταρρεύσει και στην πόλη Κουρίκο, με την πρόεδρο της χώρας, κ. Μπατσελέ, να καλεί τον κόσμο να διατηρήσει τη ψυχραιμία του.

«Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων», ανέφερε η Μπασελέτ. Εξάλλου, το εκπληκτικό είναι ότι, περίπου, 60 χώρες βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού ο κίνδυνος των τσουνάμι είναι ορατός, αν και τα τελευταία νέα λένε πως υποβαθμίστηκε, τουλάχιστον, για τη Χιλή, το Περού, τον Ισημερινό, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία και την Ανταρκτική. Όμως, η προειδοποίηση σε δεκάδες χώρες για τσουνάμι παραμένει και οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους.

Κάποιες από τις χώρες που έχουν λάβει τη σχετική προειδοποίηση

Χιλή
Περού
Εκουαδόρ
Κολομβία
Ανταρκτική
Παναμάς
Κόστα Ρίκα
Νικαράγουα (αναμένεται τσουνάμι σε τέσσερις ώρες)
Ονδούρα
Ελ Σαλβαδόρ
Γουατεμάλα
Γαλλική Πολυνησία
Μεξικό
Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και όλα τα συμπλέγματα νησιών του Ειρηνικού.
Ρωσία
Ινδονησία
Ιαπωνία
Φιλιππίνες

Μάλιστα, ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι ένας από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί από τότε που αυτό είναι δυνατό, δηλαδή, από το 1990. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει την 7η θέση στη λίστα με τα 10 πιο ισχυρά «χτυπήματα» του Εγκέλαδου και μάλιστα, στη Χιλή έχει καταγραφεί και ο ισχυρότερος σεισμός όλων των εποχών, το 1960.

Η λίστα με τους 10 πιο ισχυρούς σεισμούς

1 22 Μαΐου1960 Valdivia, Χιλή 9.5 ρίχτερ
2 22 Δεκεμβρίου 2004 Off west coast of northern Sumatra, Ινδονησία 9.3
3 27 Μαρτίου 1964 Prince William Sound, Alaska, Αμερική 9.2
4 4 Νοεμβρίου 1952 Kamchatka, Σοβιετική ένωση 9.0
5 26 Ιανουαρίου 1700 Cascadia subduction zone 9
6 25 Νοεμβρίου 1833 Sumatra, Ινδονησία 8.8-9.2 (έχει γίνει εκτίμηση)
7 27 Φεβρουαρίου 2010 Maule, Χιλή 8.8
8 31 Ιανουαρίου 1906 Κολομβία-Εκουαδόρ 8.8
9 4 Φεβροαυρίου 1965 Rat Islands, Alaska, Αμερική 8.7
10 1 Νοεμβρίου 1755 Λισσαβόνα, Kingdom of Portugal 8.7 (έχει γίνει εκτίμηση)

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x