Παλαιότερες

Η αποκατάσταση της τάξης σε κορυφή και... βάση

www.sport-fm.gr

H εξέλιξη της 25ης αγωνιστικής αποκαθιστά, επί της ουσίας, την ισορροπία στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει πλέον σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα.

Στην κορυφή της βαθμολογίας, ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να μοιάζει το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Σε αγωνιστικό επίπεδο είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από τους υπόλοιπους, αλλά σ’ αυτή τη στροφή της κούρσας κάτι τέτοιο δεν εγγυάται την επιτυχία. Στο ΟΑΚΑ το τελικό αποτέλεσμα μπορεί παραπέμπει, σε όσους δεν παρακολούθησαν το παιχνίδι, σε μία εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού, αλλά η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Οι πράσινοι έπεσαν πάνω σ’ έναν καλά διαβασμένο και «ταμπουρωμένο» Λεβαδειακό και χρειάστηκε να πάρουν τα ρίσκα τους για να επιβληθούν. Η πίεση ψηλά, με ταυτόχρονο ανέβασμα και των δύο πλάγιων μπακ, αλλά και συμμετοχή και των τριών παικτών στον άξονα της μεσαίας γραμμής στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας ,συνέθετε ένα σκηνικό που εύκολα θα μπορούσε να «φιλοξενήσει» διαφορετική παράσταση, με τους φιλοξενούμενους, για παράδειγμα, να πετυχαίνουν πρώτοι γκολ. Η εξαιρετική παρουσία όμως, από την αρχή του αγώνα, τόσο του Καντέ όσο και του Σαριέγι έδιναν την ευκαιρία στο Νιόπλια να ριψοκινδυνεύσει και εν τέλει να δικαιωθεί. Γιατί πριν από το γκολ του Σαλπιγγίδη, η εικόνα του αγώνα έμοιαζε βγαλμένη από το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και πιθανή είσοδος του Σιμάο στην ενδεκάδα για να βοηθήσει ανασταλτικά, κάθε άλλο παρά παράλογη σκέψη θα ήταν. Εκτός από τη νίκη πάντως ο Παναθηναϊκός κρατάει από το παιχνίδι και την εξαιρετική παρουσία του Στέργου Μαρίνου, που κάνοντας την καλύτερη φετινή εμφάνιση του, σε ρόλο δεξιού οπισθοφύλακα, ήταν αυτός που με τις προωθήσεις του «ξεκλείδωσε» την καλοστημένη άμυνα του Λεβαδειακού.

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε ξανά τις γνωστές ασθένειες, που ξέχωρα από την βαθμολογική του θέση, θα τον τοποθετούσαν έτσι κι αλλιώς τρίτο στη λίστα με τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για να μπορέσει μία ομάδα να παίξει ποδόσφαιρο θα πρέπει να έχει κίνηση στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού και με αυτή την φυσική κατάσταση οι ερυθρόλευκοι είναι καταδικασμένοι. Όποια κι αν είναι η ποιότητα των ποδοσφαιριστών του χωρίς τρέξιμο και πίεση δεν γίνονται πολλά πράγματα σε βάθος χρόνου. Ένα στοιχείο το οποίο διέθετε ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια και το οποίο έκανε τη διαφορά ήταν η δυνατότητα των παικτών του να κινούνται εξαιρετικά στο χώρο δίχως τη μπάλα. Η κίνηση τώρα απουσιάζει παντελώς και το στατικό ποδόσφαιρο είναι εύκολη δουλειά για κάθε αντίπαλο που έχει πρώτο στόχο την αμυντική του λειτουργία. Ο Μπάντοβιτς προσπαθεί με αλχημείες να σώσει την κατάσταση και είναι λογικό να μην τα καταφέρνει πάντα.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Παναθηναϊκού στην πορεία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος επιμένω πως παραμένει ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Σάντος δεν ξεφούσκωσε σε καμία περίπτωση όπως επέμεναν πολλοί, αγωνίζεται με τον ενθουσιασμού του «νέου» σε τέτοιου είδους καταστάσεις κι αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι το τέλος βγαίνει από τη Θεσσαλονίκη μόνο μία φορά για να παίξει στο Αλκαζάρ με τη Λάρισα μπορεί να αντιληφθεί πως δεν υπολείπεται πολύ σε πιθανότητες από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας. Αν περάσει δε νικηφόρα από το Κλεάνθης Βικελίδης την Κυριακή με αντίπαλο τον Άρη, για μένα, με δεδομένο πως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα «βγάλουν τα μάτια τους» τη μεθεπόμενη αγωνιστική στο ΟΑΚΑ, γίνεται πλέον πρώτο φαβορί.

Στην «ουρά» η Ξάνθη μοιάζει να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, παρά το γεγονός πως δεν είναι στη ζώνη του υποβιβασμού. Δεν είναι μόνο το δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια, αλλά κυρίως το γεγονός πως δεν σκοράρει. Διαθέτει την χειρότερη επίθεση της Σούπερ Λιγκ, χειρότερη ακόμα και απ΄αυτή του εδώ και καιρό υποβιβασμένου Πανθρακικού και ομάδα που δεν μπορεί να βάλει γκολ πολύ δύσκολα μένει στην κατηγορία. Το ματς της επόμενης αγωνιστική με τον Λεβαδειακό έχω την αίσθηση πως θα ορίσει και τη μοίρα των δύο ομάδων στη Σούπερ Λιγκ.

Ο ΠΑΣ έχει καλό σύνολο, αδικείται από την βαθμολογική του θέση και η νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης μπορεί να αποτελέσει αφετηρία θετικών αποτελεσμάτων αν και το πρόγραμμα δεν τον βοηθάει έχοντας μπροστά του και Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Καλή ομάδα διαθέτει και η Λάρισα, αλλά τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της την έφεραν να παλεύει για την σωτηρία. Ότι διαθέτει το απαραίτητο «μέταλλο» το έδειξε στην Ξάνθη και τώρα κόντρα στην ΑΕΚ..

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x