Gossip

Θερινή ώρα ή ξυπνήστε νωρίτερα!

Τα ξημερώματα της Κυριακής θα πρέπει να βάλετε τα ρολόγια σας μία ώρα μπροστά. Θέλετε να αντιδράσετε; Δεκτό! Τότε… θα πρέπει να ξυπνάτε νωρίτερα μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου!

Τα ξημερώματα της Κυριακής θα πρέπει να βάλετε τα ρολόγια σας μία ώρα μπροστά. Θέλετε να αντιδράσετε; Δεκτό! Τότε… θα πρέπει να ξυπνάτε νωρίτερα μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου!

Επειδή, όμως, θα ήταν λίγο δύσκολο και θα υπήρχαν περισσότερες αντιδράσεις, τα κράτη αποφάσισαν να υιοθετήσουν αυτή την αλλαγή της ώρας.

Η αλλαγή αυτή είναι κατά μια ώρα μπροστά από την κανονική ώρα ή ηλιακή ώρα. Και ο λόγος της, δεν είναι άλλος από την εξοικονόμηση ενέργειας και την καλύτερη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός.

Το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας υπήρχε και στο παρελθόν. Και ένας από τους τρόπους για συμβεί αυτό θεωρήθηκε ότι θα ήταν να εκμεταλλευθούμε περισσότερο το ηλιακό φως.

Πρώτος ο Βενιαμίν Φρανκλίνος έθεσε το θέμα της εκμετάλλευσης αυτής. Σε ένα γράμμα του, το οποίο δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Γαλλίας πρότεινε ότι θα έπρεπε οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα για να «χρησιμοποιούν» περισσότερο το φως του ήλιου.

Φυσικά οι αντιδράσεις δεν ήταν υπέρ του και πολλοί τον χλεύασαν για την ιδέα του, αυτή. Κι όμως, το θέμα δεν έμεινε εκεί.

Αρκετά χρόνια μετά το 1784 και τον Φρανκλίνο, ο εντομολόγος Τζορτζ Βέρνον Χάντσον (1895) διαπίστωσε την μεγάλη ποσότητα των ωρών χωρίς το ηλιακό φως. Κι έτσι πρότεινε ότι θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε το φως φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει αλλαγή δύο ωρών. Η προσπάθεια του Χάντσον δεν έγινε ευρύτερα γνωστή παρά το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε η πρότασή του από εφημερίδα της χώρας του, της Νέας Ζηλανδίας.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την προσπάθεια του Γουίλιαμ Γουίλετ, το 1907, όταν διαπίστωσε πόσες ώρες οι Λονδρέζοι κοιμόντουσαν και δεν «χρησιμοποιούσαν» το φως του ήλιου. Έτσι δημοσιεύει ένα άρθρο σε μια εφημερίδα, απευθυνόμενο –εμμέσως- στην Βρετανική Κυβέρνηση, στο οποίο προσπαθούσε να αποδείξει ότι ο άνθρωπος δεν εκμεταλλεύεται το ηλιακό φως όσο θα έπρεπε. Ουσιαστικά πως πήγαινε χαμένο. “Waste of daylight”, ο χαρακτηριστικός του τίτλος.

Αργότερα, η σκέψη του Γουίλετ υιοθετήθηκε από μια άλλη Κυβέρνηση. Την Γερμανική και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τις 30 Απριλίου έως και την 1η Οκτωβρίου.

Έναν χρόνο αργότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσε την αλλαγή αυτή από τις 21 Μαϊου μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Ο λόγος για την αλλαγή αυτή; Η συλλογή γαιάνθρακα, ενός συστατικού αρκετά σημαντικού εκείνη την εποχή.

Η αλλαγή αυτή αργότερα υιοθετήθηκε από περισσότερες χώρες, για να φτάσουμε στο σήμερα.

Τα κέρδη από την αλλαγή αυτή; Κατά πρώτο λόγο η εξοικονόμηση ενέργειας. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται τουλάχιστον κατά 3,5%. Αυτό το ποσοστό όμως, τα τελευταία έτη με την άνοδο της θερμοκρασίας έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Άλλα κέρδη; Έχει διαπιστωθεί ότι λόγω του ηλιακού φωτός οι άνθρωποι είναι περισσότερο ενεργητικοί με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο παραγωγικοί στις εργασίες τους και φυσικά περισσότερο καταναλωτικοί.

Franklin-Benjamin-Journal-de-Paris-1784.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Franklin-Benjamin-Journal-de-Paris-1784.jpg

Waste-of-Daylight-19-cover.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Waste-of-Daylight-19-cover.jpg

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x