Gossip

Ποιος Γολιάθ; Ο Δαβίδ!

Το απίστευτο κατόρθωμα της Πόρτσμουθ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας απέναντι στην Τότεναμ, με τους «πομπέις» να πετούν εκτός τελικού την ομάδα του Χάρι Ρέντναπ, έφερε στο προσκήνιο τον ίδιο τον αρχαιότερο θεσμό του κόσμου. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1871 μέχρι σήμερα και σε πείσμα των καιρών, το FA Cup άντεξε χάρη σε αυτές τις μικρές ιστορίες των εκάστοτε Δαβίδ που κατατρόπωναν με μνημειώδη τρόπο τους εκάστοτε Γολιάθ.

Το απίστευτο κατόρθωμα της Πόρτσμουθ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας απέναντι στην Τότεναμ, με τους -υποβιβασμένους και μαθηματικά μερικές ώρες νωρίτερα και στο χείλος της οικονομικής καταστροφής-, «πομπέις» να πετούν εκτός τελικού την ομάδα του Χάρι Ρέντναπ, έφερε στο προσκήνιο τον ίδιο τον αρχαιότερο θεσμό του κόσμου. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1871 μέχρι σήμερα και σε πείσμα των καιρών, το FA Cup άντεξε χάρη σε αυτές τις μικρές ιστορίες των εκάστοτε Δαβίδ που κατατρόπωναν με μνημειώδη τρόπο τους εκάστοτε Γολιάθ.





Θυμάται και …αποθεώνει ο Νίκος Ράλλης

Δικαιωματικά, οι φιναλίστ του 129ου τελικού (κόντρα στην Τσέλσι στις 15 Μαΐου) μπήκαν μια για πάντα στη λίστα με τις αλησμόνητες και πιο μεγάλες εκπλήξεις του Κυπέλλου στο Νησί. Ίσως, η νίκη στην παράταση (2-0) επί των «σπιρουνιών» και η πρόκριση στον τελικό, να αγγίζει το θρίαμβο της ίδιας ομάδας το 2008, όταν κατέκτησε το τρόπαιο έπειτα από 69 χρόνια, αν αναλογιστούμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο η Πόρτσμουθ, το καμάρι της νότιας ακτής της Αγγλίας.

Με αφορμή τον άθλο της παρέας του Άγγελου Μπασινά, λοιπόν, γυρίζουμε το χρόνο πίσω και σας θυμίζουμε ιστορίες του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου οι μικροί έκαναν (και ξανά και ξανά...) το θαύμα τους.

«Ταύροι» σε …υαλοπωλείο!

Η πρώτη και ίσως μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού έγινε το 1972, όταν η Χέρεφορντ, αφού κατάφερε να μείνει στο 2-2 στο St James' Park, επικράτησε της Νιούκαστλ στον επαναληπτικό στον τρίτο γύρο με σκορ 2-1, αποκλείοντάς την, μάλιστα, με επικό τρόπο. Οι «καρακάξες», που φορούσαν τότε κόκκινες εμφανίσεις(!), μάλλον έκαναν τους «ταύρους» από την πανέμορφη, γραφική κωμόπολη της κεντρικής Αγγλίας να …αφηνιάσουν! Αν και προηγήθηκαν μέσα στο «καυτό» Edgar Street, η Χέρεφορντ πέτυχε το ανεπανάληπτο. Ισοφάρισε σε 1-1 με ένα εκπληκτικό γκολ του Ρόνι Ράτφορντ από 25 μέτρα -το πιο διάσημο γκολ από αυτή την απόσταση στο θεσμό- και πέτυχε την ολική ανατροπή στις καθυστερήσεις με τέρμα του Ρίκι Τζορτζ.

Μάλιστα, οι γηπεδούχοι έγιναν οι πρώτοι από το 1949 που πέταγαν εκτός Κυπέλλου ομάδα πρώτης κατηγορίας, ενώ η επιτυχία αυτή λογίζεται ακόμη και σήμερα στις τάξεις των οπαδών της Χέρεφορντ ως η σπουδαιότερη στην ιστορία του συλλόγου!

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα γκολ της Χέρεφορντ και τον πραγματικό πανζουρλισμό που επικράτησε μετά την επίτευξή τους, με τον κόσμο να ορμά (στην κυριολεξία) στον αγωνιστικό χώρο!



Γουρλίδικες … «μαυρόγατες»

Την επόμενη χρονιά, το 1973 είχαμε άλλη μία «βόμβα» στο Κύπελλο. Η εκπληκτική Σάντερλαντ απέκλεισε τις Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ στη ξέφρενη πορείας της προς τον τελικό της 5ης Μαΐου, όπου εκεί θα αντιμετώπιζε την ισχυρή τότε Λιντς. Παρά το ότι είχε αποκλείσει δύο πρωτοκλασάτες ομάδες, οι Άγγλοι δημοσιογράφοι έγραφαν πως δεν θα είχε καμία τύχη απέναντι στα «παγώνια». Οι Ίαν Πόρτερφιλντ και Τζιμ Μοντγκόμερι, όμως, είχαν άλλη γνώμη.

Ο πρώτος πέτυχε το «χρυσό» γκολ για τις «μαυρόγατες», ενώ ο 66χρονος, πλέον, τερματοφύλακας, με την απίστευτη, διπλή απόκρουσή του (κάποιοι λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη, διπλή απόκρουση όλων των εποχών!) σε προσπάθειες των Τρέβορ Τσέρι και Πίτερ Λόριμερ κράτησε όρθια την ομάδα του και διατήρησε το 1-0. Η Σάντερλαντ πήρε το τρόπαιο, το πρώτο που κατακτούσε ομάδα δεύτερης κατηγορίας από το 1933!

Δείτε το γκολ της Σάντερλαντ που έκρινε τον 92ο τελικό και την απίστευτη απόκρουση του Μοντγκόμερι!



Το πρώτο …μαγικό του Χάρι

Ο -μόλις ένα χρόνο στην προπονητική- «μάγος» Χάρι, το 1984 χρησιμοποίησε το ραβδάκι του για πρώτη φορά στην Μπόρνεμουθ. Και τι …ξόρκι! Τα «κεράσια», που αγωνίζονταν τότε στην τρίτη κατηγορία, έκαναν την απίστευτη έκπληξη και πέταξαν έξω από τη συνέχεια του θεσμού τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επικρατώντας της στο Dean Court με το άνετο(!) 2-0, πανηγυρίζοντας την πρόκρισή τους στον τέταρτο γύρο.

Το σχέδιο με τις λόμπες …έπιασε!

Διέψευσε τους πάντες η Γουίμπλετον το 1988. Ο κόσμος άλλαζε, το ποδόσφαιρο πέρναγε σε μια νέα εποχή, αλλά η ομάδα του νοτιοδυτικού Λονδίνου συνέχιζε να παίζει με βαθιές μπαλιές και σέντρες. Με αυτόν τον πρωτόγονο τρόπο παιχνιδιού, όμως, κατάφερε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να κατακτήσει το πρώτο και μοναδικό Κύπελλο στην ιστορία της, επικρατώντας 1-0 στον τελικό της σπουδαίας Λίβερπουλ.

Το γκολ της ομάδας του Μπόμπι Γκουλντ πέτυχε ο Λορί Σάντσεζ, ενώ μέσω εκείνης άρχιζε να «χτίζει» το όνομά του ο σπουδαίος Ντένις Γουάιζ -που αν και είχε το ταμπεραμέντο του ...Βίνι Τζόουνς ήταν εξαιρετικός ποδοσφαιριστής.

Μόνο η Κόβεντρι τη θυμάται

Ακόμα και τον άθλο της Χέρεφορντ, ίσως, ξεπερνά αυτός που πραγματοποίησε κάποια Σάτον Γιουνάιτεντ το 1989. Η ερασιτεχνική ομάδα από την ομώνυμη πόλη που βρίσκεται νότια του Λονδίνου, απέκλεισε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου την Κόβεντρι -μόλις ενάμιση χρόνο μετά την κατάκτησή του από τους «γαλάζιους ουρανούς»- νικώντας την 2-1, αλλά η πορεία της διακόπηκε απότομα στην επόμενη φάση, αφού έχασε 8-0 από τη Νόριτς και αποχαιρέτησε το θεσμό.

Δείτε τι ακολούθησε της μεγάλης πρόκρισης της Σάτον. Ούτε οι ίδιοι δεν πίστευαν αυτό που είχε συμβεί!



Οι «κόκκινοι δράκοι» ...έφτυναν φωτιές

Η δεύτερη στην πρώτη κατηγορία Άρσεναλ εναντίον της 24ης στην τρίτη κατηγορία Ρέξαμ κι όμως, η δεύτερη έκανε το απίστευτο το 1992 στον τρίτο γύρο του FA Cup! Στο Racecourse Ground, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που πήραν το προβάδισμα λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου με γκολ του Άλαν Σμιθ και στο δεύτερο μπήκαν με σκοπό να κάνουν συντήρηση δυνάμεων.

Αυτό που έγινε στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα, όμως, δεν το περίμενε ούτε ο πλέον απαισιόδοξος οπαδός των Λονδρέζων. Οι «κόκκινοι δράκοι» ισοφάρισαν με ένα ασύλληπτο φάουλ του Μίκι Τόμας στο 80' και δύο λεπτά αργότερα και ενώ το πλήθος παραληρούσε, ο Στιβ Γουότκιν πέτυχε το δεύτερο τέρμα για την ομάδα του, νικώντας τον …γνωστό Ντέιβιντ Σίμαν. Το τελικό 2-1 για τη Ρέξαμ (που την χώριζαν 91 θέσεις στην βαθμολογία από την Αρσεναλ) καταγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στα 139 χρόνια του θεσμού.

Δείτε εκτεταμένα στιγμιότυπα από το συγκεκριμένο ματς.



Το πάθημα δεν έγινε μάθημα

Πριν από εφτά χρόνια η Έβερτον την πάτησε για τα καλά στο Σριούσμπερι από μία ομάδα που ήταν 86 θέσεις παρακάτω από αυτήν στη βαθμολογία, καθώς έχασε 2-1 και αποκλείστηκε, ενώ το 2006 προκάλεσε πάταγο η ήττα της Φούλαμ από την Λέιτον Όριεντ. Όσο για το πρόσφατο …θύμα έκπληξης, την Τότεναμ, τα «σπιρούνια» πλήγωσαν τους οπαδούς τους και το 1988, όταν αποκλείστηκαν από την Πορτ Βέιλ, ομάδα τρίτης κατηγορίας.

Μπράιτον: Ο κακός μπελάς της Λίβερπουλ

Η Μπράιτον, το 1982-83, πήγε στο Anfield και αν και τελευταία στο πρωτάθλημα νίκησε με σκορ 2-1 τη Λίβερπουλ που είχε ξεφύγει δέκα πόντους της Άρσεναλ στην κορυφή. Το απίστευτο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι «κόκκινοι», λίγες μέρες αργότερα, επικράτησαν των «γλάρων» 5-1 για το πρωτάθλημα και πάλι, όμως, την επόμενη χρονιά, η Μπράιτον (ως ομάδα δεύτερης κατηγορίας πλέον) κέρδισε ξανά 2-0 τη Λίβερπουλ και την απέκλεισε!

Δείτε την πρώτη πρόκριση της Μπράιτον επί της Λίβερπουλ



...και τη δεύτερη.



Εξάλλου, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον αποκλεισμό των «ρεντς» τη σεζόν 2004-2005 από την Μπέρνλι; Για την ακρίβεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει το …φανταστικό αυτογκόλ του Τραορέ;



Μπάρνσλεϊ, η... φονέας των γιγάντων!

Η μαγεία του Κυπέλλου Αγγλίας σε όλο της το μεγαλείο! Το 2008, η ομάδα της Μπάρνσλεϊ πέταξε εκτός την Τσέλσι και τη Λίβερπουλ και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού! Στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του FA Cup, η ομάδα του νότιου Γιορκσάιρ νίκησε τους «μπλε» 1-0 στο Oakwel και προκρίθηκε στους «4» της διοργάνωσης, ενώ στη φάση των «16», η ομάδα της Championship απέκλεισε τη Λίβερπουλ, την οποία νίκησε 2-1 μέσα στο Anfield!

Δείτε τα δύο ιστορικά ματς της Μπάρνσλεϊ με Τσέλσι



...και Λίβερπουλ!



Υπομονή, λοιπόν, μέχρι την 15η Μαΐου. Τσέλσι εναντίον Πόρτσμουθ ή αλλιώς Γολιάθ εναντίον Δαβίδ, σε έναν τελικό που υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ. Το μόνο που απομένει να δούμε είναι αν τη βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ την έχουν διαβάσει οι «μπλε» του Κάρλο Αντσελότι... Αρκεί(;) να ξαναδούν αυτό!



Τα λέμε στο mathousalix.sillar@gmail.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x