Παλαιότερες

Δηλαδή, ο Σάντος είναι προπονητής περιορισμένης ευθύνης

www.sportfm.gr

Θα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι ο Σάντος φέρεται, αν μη τι άλλο, τίμια. Αναγνωρίζει ότι οι δυνάμεις του φτάνουν μέχρι εδώ, ότι δεν θα μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα παραπάνω, τώρα που έχουν δημιουργηθεί απαιτήσεις πρωταθλητισμού κι όχι απλά μιας θέσης ανάμεσα στις πρώτες.

Γνωρίζει μέχρι που φτάνουν τα ποδάρια του στο πάπλωμα και δεν θέλει να εκτεθεί. Πέστε τον «κότα», πέστε ότι πουλάει τον Ζαγοράκη κι όσους τον πίστεψαν, αλλά, και πάλι καλό κάνει στην ομάδα αποφασίζοντας να αποχωρήσει. Φαντάζομαι ότι αν τελικά είχε πειστεί να συνεχίσει, δεν θα ακολουθούσαν ανάλογες επιτυχίες από έναν προπονητή που ίσως να μην πιστεύει στις δυνάμεις του για κάτι παραπάνω.

Διάβαζα σχετικά με όσα διέρρευσαν για τη συνάντηση του με τον Ζαγοράκη. Παραδέχθηκε ότι έχει ταβάνι και δεν πάει παρακάτω. Τώρα αν το ταβάνι αφορά στην ομάδα κι όχι στον ίδιο, μην με ρωτάτε, δεν μπορώ να σας πω.
Πάντως, αν αφορά στον ίδιο και παραδέχεται ότι δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην απόλυτη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αυτό που μπορώ να πω είναι το εξής:

Καταρχάς ότι είναι προπονητής... ΕΠΕ. Δηλαδή προπονητής περιορισμένης ευθύνης. Για να είμαι ακριβής, είναι προπονητής συγκεκριμένης ευθύνης και όχι για κάτι πολύ σπουδαίο. Πολύ σπουδαίο θα είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Πολύ σπουδαίο είναι ο ΠΑΟΚ να περάσει στους ομίλους του Champions League. Πολύ σπουδαίο επίσης, είναι ότι αυτός ο άνθρωπος με το αποξηραμένο καμηλό δερμάτινο, είναι τίμιος, σοβαρός και συνεπής απέναντι στους ανθρώπους που τον έφεραν και του παρέδωσαν τα κλειδιά της ομάδας για τρία χρόνια.

Θα λυπηθώ πολύ αν ο ΠΑΟΚ δεν διατηρήσει σταθερή πορεία και αποτύχει στους πρώτους μήνες του Ζόρζε Κόστα και ξαφνικά επανέλθει στο προσκήνιο ο Σάντος για να βάλει σε μια τάξη την ομάδα. Θα λυπηθώ πολύ αν το παίξει… πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ δεν ακολουθήσει ανοδική πορεία, πράγμα για το οποίο πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους ΠΑΟΚτσήδες.

Επίσης, φαντάζομαι ότι θα λυπηθούν πολλοί οπαδοί αυτής της ομάδας, αν τυχόν διαπιστώσουν ότι ο Σάντος ο οποίος σήμερα εμφανίζεται κουρασμένος, ως άλλος… Κώστας Καραμανλής, εμφανιστεί στον πάγκο κάποιας άλλης ομάδας.

Πάντως, ένα μήνυμα το εισπράξαμε εμείς οι ανίδεοι και αδαείς, όταν είπε ότι θα ξεκουραστεί για 1-2 μήνες και μετά θα δει… Τι μπορεί να συμβεί μετά από δύο μήνες από το να έχει ολοκληρωθεί το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής;
Όχι τίποτε άλλο, επειδή βλέπουμε να γράφονται τόσα πολλά σχετικά με το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Ρεχάγκελ…
Για τον Κεϊρόζ, ξεχάστε το, δυό χρόνια συμβόλαιο υπέγραψε πριν από λίγο καιρό, οπότε σβήστε από τις επιλογές του την εθνική Πορτογαλίας.

Τέλος, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το εξής: Παρατά μια δουλειά που θα μπορούσε να παίρνει 600-700 χιλιάρικα για κάθε ένα από τα τρία επόμενα χρόνια και με τις πλάτες του Ζαγοράκη, θα μπορούσε να αποκρούσει κάθε δυσάρεστη επίθεση, εφόσον δεν θα ήταν ικανοποιητικά τα αποτελέσματα.

Να του περισσεύουν, δεν το νομίζω. Το οικονομικό κίνητρο είναι σημαντικό. Εκτός κι αν τελικά δεν το λογαριάζει καθόλου το οικονομικό και μετρά μόνον η αγαστή συνεργασία με πρόσωπα που στην αρχή είναι άγνωστα και στη συνέχεια αναπτύσσονται στενές σχέσεις. Το χρήμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αν όμως, υπάρχει υπόσχεση ή δέσμευση ότι μια θέση, που αποφέρει ανάλογα έσοδα, τότε να βράσω και τις φιλίες, να βράσω και τις περηφάνιες.

Από την άλλη, σκέφτομαι ότι αυτός ο άνθρωπος, ως προπονητής, έχει το δικαίωμα της επιλογής. Εφόσον ήταν συνεπής σε όσα συμφώνησε για τρία χρόνια με τον Ζαγοράκη, από το καλοκαίρι του 2007, μέχρι αυτές τις μέρες, έχει το δικαίωμα να επιλέξει κάτι διαφορετικό. Μόνο που και εμείς όλοι, από τη δικιά μας σκοπιά, από τους δημοσιογράφους μέχρι τον οπαδό Θανάση, από το Μενίδι, δέκα λεπτά έξω από την Άρτα, έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε τις επιλογές του.

Κατά τα άλλα, το αν φέτος ο ΠΑΟΚ δεν έφτασε στον τελικό του κυπέλλου για να διεκδικήσει ένα τρόπαιο, ή
Το αν αποκλείστηκε αναπάντεχα από τη Χέρενφεν, ομάδα της συμφοράς από την Ολλανδία, με δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες.Είναι μεν από τα στραβά και ανάποδα της θητείας του Σάντος, αλλά, η συμμετοχή του στην πρόοδο αυτής της ομάδας είναι μεγάλη. Κι όπου πρόοδος η δυνατότητα να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή έστω και για τρεις – τέσσερις στροφές, ενώ μέχρι πρότινος αγνάντευε από απόσταση δεκάδων βαθμών την εντυπωσιακή πορεία του πρωτοπόρου.

zahariadis@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x