Stoiximan Super League

«Το… τέρας στράφηκε εναντίον τους»

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας απέστειλε ο Σπύρος Βούγιας μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ Fm 94.6. «Απομένει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», σχολίασε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος είπε πως το «τέρας» -εννοώντας τους οπαδούς- στράφηκε εναντίον των ΠΑΕ και χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία της αστυνομίας.

Ενθαρρυντικά μηνύματα σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας απέστειλε ο Σπύρος Βούγιας μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ Fm 94.6. «Απομένει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», σχολίασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος είπε πως το «τέρας» -εννοώντας τους οπαδούς- στράφηκε εναντίον των ΠΑΕ και χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία της αστυνομίας.

-για την χθεσινή συνάντηση:

«Έγινε μια έντιμη συζήτηση από όλες τις πλευρές, καθώς όλοι ξέφυγαν από την παραδοσιακή θέση που διατύπωναν ότι για όλα έφταιγαν όλοι οι άλλοι, εκτός από τους ίδιους. Από την πλευρά μου, έθεσα το θέμα της συμβολής της ελληνικής αστυνομίας, η οποία αρκετές φορές στα σχέδια της, στην αντιμετώπιση και στην αποδοτικότητα των συλλήψεων, δεν είχε εξαντλήσει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που τις δίνει ο νόμος. Δεσμεύτηκα ότι οι συλλήψεις θα είναι πιο αποφασιστικές, αν και πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να επιλέγει τον χώρο και τον τρόπο των συλλήψεων για να μην ‘ερεθίζει’ τις χιλιάδες των οπαδών, που κάποια στιγμή είναι εξαγριωμένοι. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης στοιχείων από τις όποιες κάμερες υπάρχουν ή από την ονομαστικοποίηση των θέσεων. Θα εξαντλήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο. Θέλουμε να απομακρυνθούμε αλλά όχι να εξαφανιστούμε από τα γήπεδα, γιατί είναι απαραίτητη η παρουσία της αστυνομίας τουλάχιστον στο μεσοδιάστημα και μέχρι να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά».

-αν παραδέχθηκαν οι ΠΑΕ ότι η ευθύνη είναι και δική τους:

«Το τέρας που δημιουργήθηκε και με δικής του ευθύνη έχει στραφεί εναντίον τους. Στα τελευταία επεισόδια δεν υπάρχουν αντίπαλοι οπαδοί. Ούτε ποδοσφαιριστές τους προκαλούν, ούτε οι διαιτητικές αποφάσεις τους αδικούν. Στρέφονται εναντίον της διοίκησης που δεν τους ικανοποιεί για μία μεταγραφή, ή για την επιλογή ενός προπονητή. Νομίζω, πως στην ουσία εκθρέψαμε, όλοι μαζί, γιατί δεν μου αρέσει να ρίχνω τις ευθύνες σε άλλους, ένα «τέρας». Σε αυτό το κομμάτι, συμπεριλαμβάνεται και ο οπαδικός Τύπος. Αυτά που διαβάσατε σήμερα, είναι προϊόν ενός έντιμου συμβιβασμού. Αποφασίστηκε ένα αυστηρό πλαίσιο και συμφωνήσαμε όλοι να τηρηθεί. Είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα που μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσουμε με αισιοδοξία την νέα χρονιά και χωρίς απαγορεύσεις».

-για την απαγόρευση της μετακίνησης οπαδών:

«Ξέρουμε ότι δεν είναι πανάκεια η απαγόρευση. Υπάρχουν οπαδοί που δεν προκάλεσαν κανένα πρόβλημα όταν μετακινήθηκαν. Η περυσινή χρονιά της απαγόρευσης, μας βοήθησε να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Είχε κάποια αποτελέσματα. Είμαστε κατά της απαγόρευσης, αλλά η αστυνομία οδηγήθηκε σε μία απελευθέρωση δυνάμεων. Δουλειά της αστυνομία δεν είναι να βοηθάει στην οργάνωση αθλητικών γεγονότων, αλλά να πιάνει τους κακοποιούς, οι οποίοι γνωρίζοντας τα σαββατοκύριακα θα είναι απασχολημένη, αύξανε την δραστηριότητά της. Νομίζω πως διορθώνουμε την κατάσταση και πλέον συνδέουμε τις ποινές με την συμπεριφορά των οπαδών των ομάδων. Συνδέσαμε πάλι, την αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ με την συμπεριφορά των οπαδών τους. Σε μεγάλο βαθμό μπορούν να τους επηρεάσουν και να αποφεύγονται τα παρατράγουδα. Δέχθηκα και εγώ ότι ένα κομμάτι κόσμου ήταν ανεξέλεγκτο και σχετίζεται με την γενικότερη κατάσταση ανομίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, αλλά εκεί ήταν ευθύνη της αστυνομίας να τους…κυνηγήσει, όπως συμβαίνει σε άλλους χώρους και με άλλες αφορμές».

-αν βοήθησε η αναστολή της χρηματοδότησης:

«Ήταν χρήσιμο και αποδοτικό αυτό που έγινε με την παύση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία. Δεν μπορεί κάποιος να χρηματοδοτεί ένα προϊόν από το οποίο βγαίνει κακή εικόνα προς τα έξω και δεν διαφημίζει-προβάλει τον ελληνικό αθλητισμό. Πολλές φορές τον δυσφημεί με την εικόνα που μεταδίδεται παντού. Νομίζω ότι κατάλαβαν και οι ίδιοι ότι οι επενδύσεις τους χρειάζονται προστασία. Η χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί και από τις αποδόσεις σε επίπεδο ήθους, ηρεμίας, ειρήνης και ασφάλειας των οπαδών».

-αν έχει αποσπάσει τη δέσμευση του προέδρου της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιου για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν:

«Η ΕΠΟ έπαιξε πολύ θετικό ρόλο και βοήθησε ώστε να υπάρξει η συμφωνία, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα αποφασιστεί στις 5 Ιουνίου. Το μόνο που απομένει είναι να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και αυτά που αποφασίστηκαν να τα υλοποιήσουμε στην πράξη. Εκεί κρίνεται το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις ανάμεσα στις ομάδες, γιατί κάτι τέτοιο θα τινάξει στον «αέρα», αυτή την καλή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Όλα ξεκινούν από τις αποφάσεις της Πολιτείας».

-για τη στάση της αστυνομίας:

«Για την συμπεριφορά της αστυνομίας για την οποία είμαστε υπεύθυνοι, θα έριχνα το βάρος στους υπηρεσιακούς αστυνομικούς. Άσχετα αν κάποιες φορές υπάρχουν αδεξιότητες στην πράξη. Υπάρχουν θέματα ξεκάθαρης πολιτικής ευθύνης, γραμμής, απόφασης και βούλησης. Νομίζω ότι αν αυτό που αποφασίσαμε χθες λειτουργήσει σωστά, η αστυνομία θα συμπεριφερθεί αναλόγως. Είναι ένα όργανο που προσαρμόζεται στις αποφάσεις των πολιτικών υπευθύνων. Δεσμεύομαι πως ο,τι και αν συμβεί με τυχών ελλείψεις της αστυνομίας, έχει σχέση με την Πολιτεία. Όποια καλά έχουν υπάρξει ή θα υπάρξουν στο μέλλον, πρέπει και αυτά να πιστώνονται στο Υπουργείο. Πρέπει να βάλουμε μία τάξη σε αυτό το χάος που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και κληρονομήθηκε από πολλά χρόνια πριν. Η προσπάθεια που κάνουμε για τον αθλητισμό, εντάσσεται στη γενικότερη που κάνουμε να μπει μία τάξη και ένα «νοικοκύρεμα» στην χώρα μας».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x