Ομάδες

Με στιλ... σουγιά!

Η Ελβετία είναι μία ομάδα γνώριμη ως προς τη χώρα μας, καθότι βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Εθνική, στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010. Η ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ επικράτησε τόσο εντός όσο και εκτός έδρας(2-0, 2-1) της Εθνικής και εξασφάλισε απευθείας το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο, χωρίς να εμπλακεί στην διαδικασία των μπαράζ.

Η Ελβετία είναι μία ομάδα γνώριμη ως προς τη χώρα μας, καθότι βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Εθνική, στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010. Η ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ επικράτησε τόσο εντός όσο και εκτός έδρας(2-0, 2-1) της Εθνικής και εξασφάλισε απευθείας το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο, χωρίς να εμπλακεί στην διαδικασία των μπαράζ.

Οι Ελβετοί δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να κατακτήσουν το τρόπαιο κάποιας μεγάλης διοργάνωσης. Ωστόσο, μετρούν οκτώ συμμετοχές σε Mundial και τρεις σε Euro. Στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 1934, 1938 και 1954 είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τα προκριματικά, ενώ στο πιο πρόσφατο Mundial, του 2006, σταμάτησαν στη φάση των «16», όπου ηττήθηκαν από την Ουκρανία στην διαδικασία των πέναλτι.

Κάτι να γυαλίζει…

Η Ελβετία είναι μία δυνατή ομάδα συνόλου και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει έναν παίκτη που θα κάνει τη διαφορά. Από το ρόστερ της ξεχωρίζουν αρκετά ονόματα, ωστόσο κανένα από αυτά δεν προκαλεί δέος.

Ο πρώτος σκόρερ και αρχηγός της, είναι ο Αλεξάντερ Φρέι και αγωνίζεται στη Βασιλεία. Ο 30χρονος φορ μετράει 40 γκολ σε 73 συμμετοχές με το εθνόσημο. Στη γραμμή κρούσης της, υπάρχει και ένας ακόμη μεγάλος σκόρερ, που μέχρι και τη σεζόν που πέρασε αγωνιζόταν στην πρωταθλήτρια Ολλανδίας, Τβέντε. Ο λόγος για τον Μπλεζ Ν’ Κούφο, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν φέτος στην Eredivisie, πετυχαίνοντας 12 τέρματα. Η ελπίδα του ελβετικού ποδοσφαίρου όμως ακούει στο όνομα Ερέν Ντερντιγιόκ. Οι Ελβετοί περιμένουν πολλά από τον 21 ετών στράικερ της Μπάγερ Λεβερκούζεν και οι εμφανίσεις του στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, ίσως και να αποτελέσουν το «διαβατήριο» για να απογειωθεί η καριέρα του.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στον αμυντικό της Άρσεναλ, Φιλίπ Σεντέρος και στον μέσο της Γουέστ Χαμ, Βαλόν Μπεχράμι, οι οποίοι έχουν πολλές παραστάσεις από το αγγλικό πρωτάθλημα και αναμένεται να βοηθήσουν στην προσπάθεια της Ελβετίας για μία καλή πορεία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Πάντως, από τους περισσότερους, το μεγαλύτερο αστέρι της Ελβετίας θεωρείται ότι είναι ο προπονητής της, Ότμαρ Χίτσφελντ. Ο Γερμανός τεχνικός έχει ανακηρυχτεί δύο φορές στην καριέρα του «κορυφαίος προπονητής στον πλανήτη», ενώ βρίσκεται ανάμεσα στους λιγοστούς προπονητές που έχουν κατακτήσει το Champions League με δύο διαφορετικές ομάδες(Ντόρτμουντ, Μπάγερν Μονάχου).

Τι να περιμένουμε;

Η κλήρωση για τον όμιλο της Ελβετίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευνοϊκή. Εκτός από την Ισπανία που είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου, έχει να αντιμετωπίσει δύο θεωρητικά εύκολους αντίπαλους, τη Χιλή και την Ονδούρα. Οπότε, το ενδεχόμενο να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Ντιέγκο Μπενάλιο (Βόλφσμπουργκ), Τζόνι Λεόνι (Ζυρίχη), Μάρκο Βέλφλι (Γιούνγκ Μπόις)

Αμυντικοί: Μάριο Έγκιμαν (Ανόβερο), Στέφαν Γκρίχτινγκ (Οσέρ), Στέφαν Λιχτστάινερ (Λάτσιο), Φιλίπ Σεντέρος (Άρσεναλ), Κριστόφ Σπίχερ (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), Στιβ Φον Μπέργκεν (Χέρτα Βερολίνου), Ρέτο Τσίγκλερ (Σαμπντόρια)

Μέσοι: Τρανκίγιο Μπαρνέτα (Λεβερκούζεν), Βαλόν Μπεχράμι (Γουέστ Χαμ), Ζέλσον Φερνάντες (Σεντ Ετιέν), Μπένγιαμιν Χούγκελ (Βασιλεία), Μάρκο Πανταλίνο (Σαμπντόρια), Πίρμιν Σβέγκλερ (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), Γκιοκχάν Ινλέρ (Ουντινέζε)

Επιθετικοί: Ερέν Ντερντιγιόκ (Λεβερκούζεν), Αλεξάντερ Φράι (Βασιλεία), Μπλεζ Νκούφο (Τβέντε), Χακάν Γιακίν (Λουκέρνη), Τζέρνταν Σακίρι (Βασιλεία), Μάρκο Στρέλερ (Βασιλεία)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x