Λάμπρος Γκαραγκάνης

Μάνατζερ Μουρίνιο: η καλύτερη δουλειά στον κόσμο!

www.sport-fm.gr

Από τον Ζοσέ Μουρίνιο δεν περίμενα να έχει ατζέντη. Δείχνει να είναι τόσο ανεξάρτητη προσωπικότητα και ικανός να διαπραγματευτεί μονάχος του που θα δουλέψει, με πόσα, και κάτω από ποιες συνθήκες. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο είναι μία τεράστια βιομηχανία και μία ομάδα υποστήριξης ποτέ δεν βλάπτει. Δεν ξέρω αν ο ατζέντης του Πορτογάλου, Ζόρζε Μέντες, παίζει περισσότερο το ρόλο του γραμματέα ή του νομικού στις συζητήσεις του πελάτη του, στην προκειμένη περίπτωση με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και να το κάνει θα είναι τρελός αν τον «χαλάει». Μιλάμε για πολλά χρήματα που διακυβεύονται, σημαντικές λεπτομέρειες που δεν μπορεί να κανονίζονται από τον Μουρίνιο, αλλά από το συμπατριώτη του και το επιτελείο του, που πληρώνονται για το λόγο αυτό.

Φαντάζομαι γίνεται αντιληπτό το περιπαικτικό ύφος στην αναφορά για το ρόλο του Μέντες στην καριέρα του Πορτογάλου. «Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» ισχυρίζεται ο θυμόσοφος λαός μας και σε τόσο σοβαρά πράγματα δεν χωράνε παρεξηγήσεις. Το μεγάλο ατού της δουλειάς του Μέντες, όσον αφορά τον Μουρίνιο, είναι πως διαπραγματεύεται και κανονίζει καβάλα στο άλογο! Με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, ακόμη και οι διαπραγματεύσεις με ανώνυμες εταιρείες κολοσσούς όπως είναι οι ομάδες, γίνονται με τα νερά τους. Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί ανά τον κόσμο, που μπορούν έτσι να στρώνουν τα επαγγελματικά τους σχέδια και να καθορίζουν τις εργασιακές τους σχέσεις. Η κατάσταση αυτή, φυσικά, απορρέει από τα επιτεύγματα και την αποδοτικότητα του Μουρίνιο.

Αφορμή για τα παραπάνω είναι η επικείμενη πρόσληψη του Πρωταθλητή Ευρώπης, με την Ίντερ, από τη Ρεάλ. Οι φίλαθλοι των «γκαλάκτικος» δεν δείχνουν να… πολυψήνονται για τον τέως, πιθανότατα, προπονητή των «νερατζούρι», λόγω του αγωνιστικού στυλ μαζικής άμυνας, που πιστεύουν ότι θα επιβάλλει. Η διοίκηση των Μαδριλένων, αντίθετα, δεν θα ησυχάσει αν δεν τελειώσει και τυπικά το θέμα το συντομότερο! Η αμοιβή του θα είναι πλουσιοπάροχη και η πρόκληση που έχει ν΄αντιμετωπίσει είναι τεράστια. Να επαναφέρει την ισπανική ομάδα στην κορυφή της χώρας και φυσικά της Ευρώπης. Στη μέχρι τώρα πορεία του Μουρίνιο, πέραν των όσων δεν πέτυχε η Τσέλσι στην Ευρώπη (όπου δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση), ψεγάδι δεν υπάρχει. Μετά το άλμα της Πόρτο, ακολούθησε η αποβάλτωση της Τσέλσι από την αφάνεια, ενώ και οι κούπες της Ίντερ, μίας ομάδας με σημάδια «κομπλεξισμού», αποτελούν τιτάνια επιτυχία.

Για να προωθήσω τη σκέψη που έκανα το Σάββατο το βράδυ, βλέποντας τον τελικό να «ντύνεται» νερατζούρι, θεωρώ a priori πως ο Μουρίνιο στη Ρεάλ θα πετύχει. Αυθαίρετο μεν, όχι ανέφικτο δε. Παίρνει, λοιπόν, Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα των «μερένχες», επιστρέφει στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβιζιόν, με μπόνους το «μπρίκι» του Κόπα Ντελ Ρέι. Ο Πορτογάλος θα βαρεθεί και θα θέλει κάτι καινούριο να τον εξιτάρει. Θα είναι ο πάγκος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη μετά-Φέργκιουσον εποχή; Θα είναι ο πάγκος της Λίβερπουλ, που δύσκολα τα επόμενα χρόνια θα επιστρέψει στα πρωταθλήματα στο Νησί; Θα είναι ο πάγκος της Εθνικής Αγγλίας κι ένα Euro, που δεν το έχει πάρει ποτέ, ή ένα Μουντιάλ; Θα είναι ο πολύπαθος πάγκος της Εθνικής ομάδας της χώρας του;

Τις δύο τελευταίες εναλλακτικές τις αποκλείω, προσωρινά, αφού δεν νομίζω πως θα είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ο Πορτογάλος σε διάθεση να προπονεί μία ομάδα συγκεκριμένες φορές το χρόνο, απέχοντας έμμεσα από το καθημερινό προσκήνιο της επικαιρότητας. Αυτό είναι το ψωμί του!! Ό,τι και αν γίνει, πάντως, ο κ. Μέντες θα έχει μπόλικη δουλειά με τον πελάτη του τα επόμενα χρόνια. Ναι μεν η καλύτερη εργασία, με πολλά λεφτά, αλλά με άγχος για το τέλειο, χαρακτηριστικό της εργασίας του Special One! Λεπτές ισορροπίες, δεν νομίζετε…;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x