Ελλάδα

Καληνύχτα μπάσκετ

Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ελλάδας σε μία μαύρη νύχτα για το ελληνικό μπάσκετ.Σε ένα παιχνίδι που διήρκεσε τέσσερις ώρες και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ,οι «πράσινοι» έφυγαν για τα αποδυτήρια ένα λεπτό πριν το τέλος με προβάδισμα 76-69 και τη νίκη που τους έδωσε τον τίτλο. Επεισόδια πριν το ματς καθυστέρησαν την έναρξη για 40 λεπτά. Το παιχνίδι διεκόπη στα μισά της τρίτης περιόδου για περίπου μία ώρα άρχισε και πάλι με το γήπεδο σχεδόν άδειο και διεκόπη οριστικα με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ελλάδας σε μία μαύρη νύχτα για το ελληνικό μπάσκετ. Σε ένα παιχνίδι που διήρκεσε τέσσερις ώρες και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, οι «πράσινοι» έφυγαν για τα αποδυτήρια ένα λεπτό πριν το τέλος με προβάδισμα 76-69 και τη νίκη που τους έδωσε τον τίτλο.

Επεισόδια πριν το ματς καθυστέρησαν την έναρξη για σαράντα λεπτά. Το παιχνίδι διεκόπη στα μισά της τρίτης περιόδου για περίπου μία ώρα άρχισε και πάλι με το γήπεδο σχεδόν άδειο και διεκόπη οριστικά με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού ένα λεπτό πριν το τέλος. Ο Παναθηναϊκός παίρνει τη νίκη στα χαρτιά με 20-0 και με 3-1 νίκες, συνολικά, κατακτά το πρωτάθλημα.

Χαμένος εκτός από το φετινό και στο επόμενο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός που δεδομένα θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό έδρας και με πιθανότατα με αφαίρεση βαθμών.

Το ματς και η εξέλιξη του μικρή σημασία έχουν. Αυτό που για ακόμη μια φορά ξεφτιλίστηκε ήταν το ίδιο το μπάσκετ. Αντί να είναι οι παίκτες οι πρωταγωνιστές, αυτοί που έκλεψαν την παράσταση ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις και οι ανεγκέφαλοι οπαδοί. Τα όσα συνέβησαν εντός παρκέ λίγοι θα τα θυμούνται τα επόμενα χρόνια. Αυτό που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει είναι η ακόμη μια μαχαιριά που δέχθηκε στην καρδιά του το ελληνικό μπάσκετ.



Όσα έγιναν στο ΣΕΦ!

Μεγάλης έκτασης επεισόδια εκτυλίχθησαν πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού.

Περίπου στις 21:00 οι οπαδοί του Ολυμπιακού συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις τόσο εντός όσο και εκτός του ΣΕΦ, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Η ατμόσφαιρα μέσα στο κλειστό έγινε αποπνικτική. Στις 21:45, οι παίκτες του Παναθηναϊκού δοκίμασαν να βγουν για ζέσταμα, αλλά επέστρεψαν στα αποδυτήρια, καθώς δέχθηκαν βροχή αντικειμένων.

Έκκληση προς τους οπαδούς του Ολυμπιακού να… λογικευτούν ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση για να μπορέσει να διεξαχθεί ο τέταρτος τελικός της Α1 μπάσκετ απηύθυνε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Οι εκκλήσεις του ισχυρού άνδρα των «ερυθρόλευκων» έπιασαν τόπο, με το τζάμπολ του αγώνα -τελικά- να γίνεται στις 22:25.

Τίποτα, όμως, δεν έχει σταμάτησε εκεί. Το παιχνίδι διεκόπη όταν μια κροτίδα έπεσε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κάλεσε τους παίκτες του να αποχωρήσουν από το παρκέ, όπως κι έγινε.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ των διαιτητών, των αστυνομικών, των αδελφών Αγγελόπουλων, μέχρι και του Δημάρχου Πειραιά, Παναγιώτη Φασούλα, για να μεταπείσουν τους διαιτητές να μην διακόψουν οριστικά το παιχνίδι.

Οι διαιτητές ζητούσαν εγγυήσεις από την αστυνομία. Τελικά, αποφασίστηκε το παιχνίδι να συνεχιστεί με τους λιγοστούς του Ολυμπιακού που είχαν απομείνει στις κερκίδες να συγκεντρώνονται ψηλά στα πέταλα.

Κάτι παραπάνω όμως, από ένα λεπτό, νέα «βροχή» αντικειμένων προς το παρκέ από τους οπαδούς των «ερυθρολεύκων» που είχαν απομείνει στα πέταλα του γηπέδου.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, οι υπεύθυνοι της γραμματείας μπήκαν στα αποδυτήρια και οι διατητές όρισαν την οριστική διακοπή του αγώνα.

Το ματς

Ο Ολυμπιακός άρχισε το παιχνίδι εντυπωσιακά και με ιδιαίτερο πάθος. Προηγήθηκε με 11-0 με τους Τσίλντρες και Κλέιζα να δίνουν τον ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός σκόραρε τους πρώτους τέσσερις πόντους του με βολές (σ.σ με τον Μάικ Μπατίστ), αλλά στη συνέχεια οι «πράσινοι» άρχισαν να συνέρχονται. Με το αγαπημένο τους πικ εν ρολ κατάφεραν να κάνουν το -12 (19-7), -2 με σερί 8-0. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν έδινε σκορ στην ομάδα του, αλλά δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του με τον Μπατίστ να είναι εξαιρετικός και μαζί με τον Κώστα Τσαρτσαρή κατάφεραν να βάλουν μπροστά το «τριφύλλι» για πρώτη φορά με έξι πόντους (30-24) με δύο σερί τρίποντα του διεθνή φόργουορντ.

Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να σταματήσει το πικ εν ρολ των παικτών του Ζέλικο Ομπράντοβις, αλλά δεν τα κατάφερνε. Πότε με τον Γιασικεβίτσιους και πότε με τον Σπανούλη, οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν λύσεις και έτσι προηγήθηκαν στο πρώτο ημίχρονο με 38-32. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έβλεπε και τους τρεις γκαρντ του (σ.σ. Τεόντοσιτς, Παπαλουκά, Πεν) να είναι σε κακή βραδιά επιθετικά και έτσι φυσιολογικά οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν στο -6 στα πρώτα είκοσι λεπτά.

Το τρίτο δεκάλεπτο διήρκησε σχεδόν μία ώρα. Και αυτό γιατί μετά τη ρήψη αντικειμένων και κροτίδων στον πάγκο του Παναθηναϊκού, οι διαιτητές και οι παίκτες των «πρασίνων» έφυγαν για τα αποδυτήρια με αποτέλεσμα να διακοπή το παιχνίδι. Στα πέντε λεπτά που παίχτηκαν μπάσκετ οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν με 50-42. Όταν πια επέστρεψαν στο παρκέ, ο Ομπράντοβιτς έριξε στο παιχνίδι τον Πέκοβιτς. Ο Μαυροβούνιος με εφτά πόντους έδωσε στο «τριφύλλι» τη δυνατότητα να προηγηθεί ακόμη και με εννιά (63-54) στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο συγκεντρωμένος στο τελευταίο δεκάλεπτο, πιο αποφασιστικός και έτσι μετά από τρία λεπτά στην τελευταία περίοδο οι «πράσινοι» έφτασαν τη διαφορά ακόμη και στο +10 (69-59), εφτά λεπτά πριν το τέλος του τέταρτου τελικού. Ο Ολυμπιακός δεν παράτησε το παιχνίδι. Αντέδρασε και με επιμέρους σκορ 8-2 μείωσε σε 71-67, τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν έχασε την ψυχραιμία του, συνέχισε να περνά τη μπάλα κοντά στο καλάθι, Μπατίστ και Πέκοβιτς δεν είχαν αντίπαλο, και έτσι οι «πράσινοι» έφτασαν στη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου.

Δεκάλεπτα: 19-12, 32-38, 54-63, 69-76 (διεκόπη)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Παπαλουκάς 2, Πεν 7 (1), Τσίλντρες 10, Βούισιτς, Μπουρούσης 15, Μπέβερλι 1, Κλέιζα 11 (2), Μαυροκεφαλίδης 4, Τεόντοσιτς 10, Γλυνιαδάκης.

ΠΑΟ: Σερμαντίνι, Τέπιτς 3, Σπανούλης 15 (3), Περπέρογλου, Μπατίστ 20, Φώτσης 2, Νίκολας 13 (2), Γιασικεβίτσιους 6, Τσαρτσαρής 8 (2), Διαμαντίδης 2, Πέκοβιτς 7, Καλάθης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x