Λάμπρος Γκαραγκάνης

Όσο φταίει μόνο η διαιτησία, πρωτάθλημα ο Πειραιάς δεν θα «δει»…

www.sport-fm.gr

Οι επενδύσεις των αδελφών Αγγελόπουλων στο τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού είναι δεδομένο πως ανέβασαν τις μετοχές του κλαμπ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρωτιά στην Ευρωλίγκα, όμως, έχει ένα…κακό! Δεν είναι στόχος ζωής ή θανάτου για καμία μεγάλη ομάδα της ηπείρου. Η τέταρτη θέση στην εν λόγω διοργάνωση είναι επιτυχία, ακόμη και για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, τη Μακάμπι, την ΤΣΣΚΑ, ανεξαρτήτως κι αν τόσο μεγάλα κλαμπ «βλέπουν» μονάχα την κορυφή και απογοητεύονται όταν δεν την πιάνουν. Για όλες τις ομάδες που ανέφερα η δεύτερη θέση στα πρωταθλήματα των χωρών τους είναι κάτι λιγότερο από καταστροφή. Οι λόγοι είναι ευνόητοι και αφορούν το γόητρο και την πρωτοκαθεδρία στα «χωριά» τους, που είναι η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή των μουσείων τους. Έτσι, βλέπετε, αυγατίζουν οι τροπαιοθήκες!

Στην Ελλάδα, πέραν της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας φέτος, που είναι και η μόνη πρωτιά τους, ως ιδιοκτήτες, την τελευταία πενταετία που βρίσκονται στην προεδρία των Πειραιωτών, δεν μπόρεσαν να πετύχουν τίποτα το περισσότερο. Η ευθύνη είναι και αυτού που πληρώνει, όσα κι αν βάζει. Η άποψή μου είναι σταθερή και την επαναλαμβάνω: οι Αγγελόπουλοι θα μάθουν, απλά χρειάζονται το χρόνο τους, όπως τον χρειάστηκαν οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι και ο Κόκκαλης στις εποχές τους. Κι αυτοί έφαγαν τις «σφαλιάρες» τους, αλλά έμαθαν και οικοδόμησαν δυναστείες. Μία ομάδα, ειδικά με την ιστορία του Ολυμπιακού, δεν κρέμεται από κανέναν πρόεδρο, ωστόσο τα επιτεύγματα επιβάλλεται ν΄αναφέρονται. Στην αμέσως προηγούμενη εποχή των Αγγελόπουλων υπήρχε ο Ολυμπιακός του Όβτσινα, του Γιόσκο Καφεντζή, του Γκούλιας, του Τζεθ Νόρντγκαρντ!

Τώρα υπάρχει ο Ολυμπιακός του Κλέιζα, του Μπουρούση, του Τσίλντρες, του Παπαλουκά, παικτών κάπως…γνωστότερων, θα έλεγα, από τους «Καφεντζήδες»! Δεν θ΄αναλύσω τι δεν έχει αυτός ο Ολυμπιακός, που έχασε ένα ακόμη πρωτάθλημα. Ούτε θα χρεώσω απόλυτα την αποτυχία στον κόσμο που βρέθηκε στο «ΣΕΦ» την Κυριακή και μετέτρεψε την ύστατη ευκαιρία της ομάδας του να κάνει το 2-2, σε ολοκαύτωμα που πήγε χρόνια πίσω το σπορ και τον ίδιο το σύλλογο. Η πορεία όλων όσοι υποστηρίζουν τους «ερυθρόλευκους» είναι κοινή, όπως και η ευθύνη για την απώλεια ενός ακόμη πρωταθλήματος. Αυτή η εμμονή με τη διαιτησία, που φταίει για όλα πια, έχει βάλει σ΄ένα καταστροφικό «τρυπάκι» τη γενικότερη λειτουργία του μπασκετικού Ολυμπιακού. Παραδέχομαι πως τα κόζια, στο κομμάτι αυτό, δεν τα έχει! Φταίει για όλα, δηλαδή, η διαιτησία;

Κερδίζεις ένα παιχνίδι στην έδρα του αντιπάλου στο 27΄, με δεκατέσσερις πόντους, χάνεις με εννέα, ε και τι; Με τρία σφυρίγματα εναντίον αλλάζει τόσο πολύ η εικόνα ενός αγώνα; Το ζήτημα, κι εδώ βρίσκεται των όσων γράφω, είναι πως η κουβέντα που προκάλεσε τη «μάχη του ΣΕΦ» αποτελεί απόρροια της διαπίστωσης πως τα περιβόητα σφυρίγματα δεν ήταν τρία, αλλά εικοσιτρία! Εικοσιτρία δεν ήταν, τσάμπα προκλήθηκε τόσος φανατισμός κι έχασε ο Ολυμπιακός την ευκαιρία να κερδίσει, επιτέλους, ένα πρωτάθλημα. Όταν ο μεγάλος σου αντίπαλος μπορεί, αγωνιστικά, και ανταπεξέρχεται στην ΚΟΛΑΣΗ, εκτελώντας από τα 6,25 μ΄αυτήν την ψυχολογία, δεν τον κερδίζεις ακόμη κι αν έχεις εσύ τη διαιτησία. Όταν ο άλλος έχει Ομπράντοβιτς, επίσης! Ας μάθουμε, επιτέλους, κάποια στιγμή γιατί κράτησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης ένα τάιμ-άουτ στον τρίτο τελικό ή τι τους είπε στην τελευταία επίθεση με την Παρτιζάν, στο Παρίσι, όπου ήταν παρά ένα δευτερόλεπτο αποκλεισμένος!

ΥΓ.1: Πιο παλιά ήταν μεγάλο άλλοθι των φίλων του Ολυμπιακού οι βολές, που «αντικατόπτριζαν» και το ποιος έχει την εύνοια της διαιτησίας. Φέτος, σε όσα παιχνίδια ήρθε αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό εκτέλεσε παραπάνω από τις διπλές. Καινούρια «εφεύρεση» είναι τα σκριν των ψηλών και τα φάουλ που γίνονται σε αυτά. Γίνονται άπειρα σε κάθε παιχνίδι κι αν όλα τιμωρούνταν θα έπρεπε ο σέντερ κάθε ομάδας ν΄αποβάλλεται στα δέκα φάουλ, για να παίζει, τουλάχιστον, πέντε λεπτά στον αγώνα.

ΥΓ.2: Χρόνια Πολλά και Ποιοτικά στον NovaSport FM 94,6, που σήμερα κλείνει τα δεκατέσσερα χρόνια του!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x