Stoiximan Super League

Στη Γερμανία με τον Ταρζάν

Ο Γιώργος Τζαβέλλας θα συνεχίσει την καριέρα του στη Γερμανία με τη φανέλα της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και όπως δήλωσε στη «Sportday» ένα όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Ο 23χρονος άσος μίλησε επίσης για τον Πανιώνιο, την Εθνική, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την πρόταση της ΑΕΚ. O Έλληνας αμυντικός αποκάλυψε πως στη Γερμανία θα πάρει μαζί του και τον αγαπημένο του σκύλο, τον Ταρζάν...

Ο Γιώργος Τζαβέλλας θα συνεχίσει την καριέρα του στη Γερμανία με τη φανέλα της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και όπως δήλωσε στη «Sportday» ένα όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Ο 23χρονος άσος μίλησε επίσης για τον Πανιώνιο, την Εθνική, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την πρόταση της ΑΕΚ. O Έλληνας αμυντικός αποκάλυψε πως στη Γερμανία θα πάρει μαζί του και τον αγαπημένο του σκύλο, τον Ταρζάν...

Από τον Βύρωνα στη Φρανκφούρτη μέσα σε λίγα χρόνια. Νιώθεις δικαιωμένος για τους κόπους σου;

«Σίγουρα είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Οπως κάθε Ελληνας ποδοσφαιριστής που θέλει να αγωνιστεί στο εξωτερικό, είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Επαθα πλάκα στη Φρανκφούρτη. Ολα είναι οργανωμένα, οι άνθρωποι είναι απλοί, βλέπουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο. Το βλέπουν σαν γιορτή και είναι πολύ σημαντικό ότι δεν είναι υπερόπτες».

Τι σου είπε ο προπονητής σου, ο Μίκαελ Σκίμπε;

«Μου είπε ότι είχε εντυπωσιαστεί από μένα. Τόσο απ' αυτά που είδε από κοντά όσο και από τα dvd. Μου είπε ότι με πολλή δουλειά θα κάνουμε καλή πορεία. Νιώθω έτοιμος».

Στην Αϊντραχτ θα βρεις τον Φάνη Γκέκα και τον Γιάννη Αμανατίδη...

«Θα είναι μεγάλη βοήθεια να έχω δύο συμπατριώτες στην ομάδα. Με τον Φάνη μιλούσαμε σχεδόν κάθε ημέρα για το θέμα όταν ήμασταν στην Εθνική. Τον Αμανατίδη δεν έχω προλάβει να τον γνωρίσω με το πρόβλημα που του έτυχε –και εδώ θα ήθελα να του πω περαστικά και να γυρίσει ακόμα πιο δυνατός–, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα».

Πάντως στο γήπεδο πήγες για να δεις το φιλικό Γερμανία - Βοσνία...

«Η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική. Ξέρεις τι μου έκανε μεγάλη εντύπωση; Οι Βόσνιοι άναψαν ένα καπνογόνο κι αμέσως 50.000 άνθρωποι σηκώθηκαν να τους αποδοκιμάσουν».

Θεωρείς ότι η Αϊντραχτ θα είναι σκαλοπάτι;

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προσαρμοστώ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη νέα ομάδα μου, στις νέες συνθήκες προπόνησης και φυσικά να μάθω τη γλώσσα. Από εκεί και πέρα, να έχω την υγεία μου και δεν φοβάμαι τίποτα».

Πριν κλείσεις στην Αϊντραχτ προσπάθησε να σε αποκτήσει η ΑΕΚ.

«Μέχρι και την τελευταία ημέρα υπήρξε μια πολύ καλή πρόταση από την ΑΕΚ. Θα ήθελα να την ευχαριστήσω γι’ αυτό. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη διοίκηση έδειξαν ότι με ήθελαν. Και παλιότερα είχαμε θέμα με την ΑΕΚ. Είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και αν μιλούσαμε γι' αυτό το θέμα πριν από πέντε χρόνια π.χ. σίγουρα θα ήταν σε διαφορετική βάση. Τους ευχαριστώ για το ενδιαφέρον».

Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού μέχρι πού έφτασε;

«Υπήρξε ενδιαφέρον. Με όσα συμβαίνουν, όμως, στον Ολυμπιακό το θέμα πάγωσε. Είχαν γίνει κάποιες κουβέντες αλλά δεν υπήρξε ποτέ επίσημη πρόταση».

Τελικά έφτασες μια ανάσα από τον Παναθηναϊκό;

«Εγώ δεν είχα μιλήσει με τον Παναθηναϊκό σε συγκεκριμένη βάση. Απλώς ένα τηλέφωνο με είχαν πάρει και μου είχαν πει ότι με θέλουν. Τίποτα παραπάνω».

Κάποιοι λένε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να πήγαινες σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό ή ΑΕΚ παρά στη Γερμανία...

«Ακολουθώ αυτό τον δρόμο πια, του εξωτερικού. Κάποιοι περιμένουν τη δικαίωση αν δεν παίξω μπάλα στην Αϊντραχτ».

Ο Πανιώνιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία σου;

«Στον Πανιώνιο δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν νέα παιδιά. Πιο πολύ με βοήθησε η στήριξη του κόσμου. Από την αρχή κόλλησα. Ηταν κοντά μου κι εγώ ήμουν κοντά τους. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές είχαν ιδιαίτερη συμπεριφορά. Ενιωθα ευθύνη απέναντί τους κι έδινα τον καλύτερο εαυτό μου. Ακόμα και σε κάποια παιχνίδια έπαιξα τραυματίας και υπερέβαλα εαυτόν. Αν νιώσω ότι κάπου με αγαπάνε, δίνω πολύ περισσότερα».

Αυτή τη στιγμή ο Πανιώνιος «πονάει» σε κομβικές θέσεις. Τι έχεις να πεις σε όσους λένε ότι δεν αγοράζει παίκτες ο Τσακίρης με την ίδια συχνότητα που ποδοσφαιριστές φεύγουν από τη Ν. Σμύρνη;

«Εγώ ξέρω ότι όσα χρόνια ήμουν στον Πανιώνιο παίρνει αυτούς που του ζητάνε. Στην τρίτη χρονιά του Λίνεν η ομάδα είχε 45 παίκτες. Πέρυσι ο Φερέρα ήθελε να δουλέψει με 16, του ζήτησε 5, τους πήρε. Ο κόσμος τού ζήτησε να κρατήσει τον Ρεκόμπα, τον κράτησε. Οταν του ζήτησαν να πάρει τα δικαιώματα του Εστογιανόφ τα πήρε. Απλώς, ως σωστός πρόεδρος που είναι, παίρνει αυτούς που λένε οι προπονητές. Δεν μπλέκεται στα πόδια άλλων. Κι εδώ θα ήθελα να πω ότι για μένα φέτος έχει κάνει ήδη την πρώτη μεταγραφή. Μπορεί να μην προλάβαμε να γνωριστούμε καλά, αλλά πιστεύω ότι ο Γιώργος Κιντής θα βοηθήσει πολύ τον Πανιώνιο».

Σε αυτά τα 2,5 χρόνια που έμεινες δεν είχες άσχημες στιγμές στον Πανιώνιο;

«Εχω νεύρα όταν δεν παίζω. Δούλευα πολύ και ήμουν εκνευρισμένος που δεν έπαιζα στην αρχή. Αν είχα κάποιο κακό διάστημα στον Πανιώνιο ήταν όταν δεν έπαιζα. Οταν είσαι κάπου 2,5 χρόνια, σίγουρα υπάρχουν άσχημες στιγμές. Το πιο άσχημο για μένα είναι ότι δίπλα στον Τσακίρη υπάρχουν άνθρωποι που μπροστά του έχουν άλλη συμπεριφορά αλλά προσπαθούν να κάνουν κακό στην ομάδα. Ευτυχώς τους έχει μειώσει σε αριθμό, επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος και καταλαβαίνει. Είναι άνθρωποι που μπλέκονται σε πόδια άλλων, κάνουν άλλη δουλειά απ' αυτή που τους έχουν αναθέσει και δημιουργούν τεχνητή ένταση. Είναι κρίμα γιατί ο Πανιώνιος είναι υγιής ομάδα. Με αυτούς τους ανθρώπους είχα έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση, επειδή είναι και ο χαρακτήρας μου. Λέω ό,τι νιώθω. Είναι κρίμα άνθρωποι που τρώνε ψωμί από την ομάδα να προσπαθούν να πριονίζουν την καρέκλα του εκάστοτε προπονητή εις βάρος του Πανιωνίου».

Η άποψη για τους προπονητές που είχες φέτος στον Πανιώνιο;

«Ο Φερέρα έκανε ένα λάθος: ήθελε να φύγει. Ηταν ένας πολύ καλός προπονητής, έμαθα πολλά με αυτόν. Αλλά δεν άντεξε υπό την πίεση με τα σκαμπανεβάσματα που είχε η ομάδα. Εσκασε και θέλησε να φύγει. Και είναι κρίμα, επειδή πιστεύω ότι με τον Φερέρα στον πάγκο ο Πανιώνιος θα ήταν δέκα σκαλοπάτια πιο ψηλά. Ο Παράσχος ήρθε σε μια περίοδο που η ομάδα ήταν σε κακή κατάσταση, με νεύρα. Πάλεψε και ως γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας μας βοήθησε και τσιμπήσαμε βαθμούς εκεί που θέλαμε. Βοήθησε την ομάδα, είναι άνθρωπος ήπιων τόνων. Αδικείται από τη βαθμολογία και δεν του άξιζε να κλείσει την πορεία του με ένα αποτέλεσμα όπως αυτό με τη Λάρισα».

Στον πάγκο κάθισε για μερικά παιχνίδια και ο Ακης Μάντζιος.

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ. Ηταν υπηρεσιακός προπονητής και μάλλον είχε κάποιο άλλο πόστο στην ομάδα. Δεν είχα καταλάβει ακριβώς τον ρόλο που είχε φέτος στην ομάδα».

Ποιοι άνθρωποι σε βοήθησαν να έχεις αυτή την εξέλιξη;

«Πρώτος ο Μπάμπης Τεννές. Πριν πάω στην Κέρκυρα όλοι έλεγαν ότι δεν εμπιστεύεται νέους παίκτες. Ουσιαστικά ήταν αυτός που με βοήθησε να συζητάμε 11 μήνες μετά με την ΑΕΚ. Στον Πανιώνιο σίγουρα ο Γιώτης Σταματόπουλος με βοήθησε πολύ. Με πίστευε ακόμα κι όταν ήταν βοηθός του Λίνεν. Νομίζω ότι αυτή η μεταγραφή είναι δικαίωση και για τον ίδιο. Βοήθησε και τον Πανιώνιο και πιστεύω ότι πρέπει να μπει στον τομέα της προπονητικής στην Ελλάδα. Με βοήθησε πολύ και ο Φερέρα στη δουλειά μου μέσα στο γήπεδο, αν κι εκτός γηπέδου δεν είχαμε σχέσεις. Αν είχα 2-3 χρόνια αυτόν τον προπονητή, θα ήταν ό,τι καλύτερο για μένα. Μεγάλη βοήθεια είχα και από τον Βασίλη Αλεξίου, τον πρώην γυμναστή του Πανιωνίου».

Εκτός ομάδας;

«Θα ακουστεί κοινότυπο, αλλά αν δεν είχα την οικογένειά μου να με ηρεμεί σε κάποιες στιγμές στην καριέρα μου, νομίζω ότι δεν θα είχα κάνει αυτά τα βήματα. Είναι πίσω από τις... κάμερες, αλλά τραβάνε ζόρι και χάρηκαν πολύ για τη μεταγραφή μου. Και οι φίλοι μου, επειδή είμαι χαρακτήρας νευρικός, που πολλές φορές λέω αυτό που αισθάνομαι χωρίς δεύτερη σκέψη».

Νιώθεις πικραμένος που έμεινες εκτός Μουντιάλ;

«Αυτό που κέρδισα είναι ότι γνωρίστηκα πολύ καλά με τα παιδιά και ένιωσα μέλος αυτής της οικογένειας. Εκανα φίλους. Τώρα που έχω φύγει μιλάω σχεδόν κάθε ημέρα με κάποια από τα παιδιά στο τηλέφωνο. Πριν από λίγα χρόνια τους έβλεπα στην τηλεόραση και τώρα κάναμε παρέα. Δεν υπάρχει πικρία. Εκανα την προετοιμασία και δεν επιλέχθηκα, αλλά ήξερα ότι υπήρχαν πολλές πιθανότητες να μην είμαι στην 23άδα. Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Ρεχάγκελ με κάλεσε στην Εθνική με έχει βοηθήσει πολύ. Η καριέρα μου έχει ανέβει μόνο και μόνο από το γεγονός ότι κλήθηκα στην Εθνική. Ο κ. Ρεχάγκελ έχει αποδείξει ότι όλα αυτά τα χρόνια κάνει μόνο σωστές επιλογές και πρέπει να είμαστε μαζί του».

Τι μπορεί να πετύχει η Εθνική στο Μουντιάλ;

«Εχω ξαναπεί ότι αν είμαστε αυτοί που πρέπει στον αμυντικό τομέα, κάτι που δουλέψαμε πολύ και στην προετοιμασία, πιστεύω ότι θα περάσουμε τον όμιλο. Και από εκεί και πέρα είναι θέμα τύχης και κατάστασης που θα βρίσκεται η ομάδα για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο».

Τι σου έκανε εντύπωση από την Εθνική;

«Ολοι προσπαθούν για το καλύτερο. Θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντική η βοήθεια του Τάκη Φύσσα. Είναι συνδετικός κρίκος. Διατηρεί τις ισορροπίες και το πολύ καλό κλίμα στην ομάδα. Εχει παίξει μπάλα και είναι πολύ κοντά σε όλους τους διεθνείς».

Η σχέση σου με τον Τσακίρη ήταν τόσο καλή;

«Θα σου πω κάτι: ο Τσακίρης είναι μάγκας. Εκλεισε τη μεταγραφή μου σε μία ημέρα από την Κέρκυρα. Χωρίς να τσιγκουνευτεί 50.000 ευρώ, όπως έκανε η προηγούμενη διοίκηση της ΑΕΚ. Μου είπε από την πρώτη ημέρα "είμαι εδώ σε ό,τι χρειαστείς. Παίξε την μπάλα σου κι εγώ είμαι εδώ". Μου είχε κάνει μια τιμητική πρόταση για αναπροσαρμογή συμβολαίου τον Δεκέμβριο, που ουσιαστικά μου έδειξε αυτά που μου είχε πει όταν γνωριστήκαμε. Οταν ήμασταν σίγουροι ότι θα φύγω, ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον το αφήσαμε αυτό το θέμα και περιμέναμε».

Αυτός ήταν ο λόγος που δεν υπογράψατε την αναπροσαρμογή συμβολαίου;

«Ναι. Το τρενάραμε και οι δύο επειδή περιμέναμε μια πρόταση. Υπήρχε και το θέμα της ρήτρας, που ήταν σε λογικά για την εποχή επίπεδα. Τελικά, απ' ό,τι φάνηκε, και τους δύο ωφέλησαν αυτές οι κινήσεις. Ο Τσακίρης φροντίζει για όλα στον Πανιώνιο. Κοιτάει να έχει ένα καλό προπονητικό κέντρο. Το προπονητικό κέντρο στο Κορωπί είναι έργο Τσακίρη. Κοιτάει να έχει ένα γήπεδο-χαλί στη Ν. Σμύρνη, γιατί με αυτά που βλέπουμε στην Ελλάδα δεν γίνεται να μην το σχολιάσουμε. Παρακολουθεί τα παιχνίδια των Νέων. Κι εδώ θα ήθελα να αναφερθώ σε τρεις νεαρούς που έχει ο Πανιώνιος: στον Κολοβό, που με τη βοήθεια του Πανιωνίου θα παίξει μπάλα, τον Σίμωση, που αν δουλέψει περισσότερο θα διακριθεί, και τον Σάμαρη, που έχει τον δικό μου χαρακτήρα και είναι καλός παίκτης. Ο Τσακίρης πληρώνει πρώτη του μηνός, δεν μπαίνει στα αποδυτήρια για κακό λόγο, αλλά για να εμψυχώσει ή να δώσει κάποιο πριμ. Ζει για την ομάδα. Δεν θα έπρεπε να είναι πρόεδρος σε ελληνική ομάδα, κατά την προσωπική μου άποψη. Ισως κάνει λάθος σε αυτό. Αλλά τον κρατάει η αγάπη του για τον Πανιώνιο».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x