Ελλάδα

«Όπως το 2006...»

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει τη δυναμική της απέναντι στους... κορυφαίους χαρακτήρισε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος το φιλικό παιχνίδι της Εθνικής ομάδας με την αντίστοιχη των ΗΠΑ, που θα γίνει στις 25 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ με τη χορηγία της Nova, που θα μεταδώσει το παιχνίδι-για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση-σε ποιότητα «HD». «Πάμε για να επαναλάβουμε ό,τι και το 2006», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της FIBA. «Πολύ δυνατή η Ελλάδα», είπαν με τη σειρά τους τα στελέχη της αμερικανικής ομοσπονδίας

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει τη δυναμική της απέναντι στους... κορυφαίους χαρακτήρισε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος το φιλικό παιχνίδι της Εθνικής ομάδας με την αντίστοιχη των ΗΠΑ, που θα γίνει στις 25 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ με τη χορηγία της Nova, που θα μεταδώσει το παιχνίδι-για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση-σε ποιότητα «HD». «Πάμε για να επαναλάβουμε ό,τι και το 2006», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της FIBA αναφερόμενος στην εξαιρετική πορεία της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας και τη μεγάλη νίκη επί των ΗΠΑ στον ημιτελικό. «Πολύ δυνατή ομάδα η Ελλάδα», είπαν με τη σειρά τους τα στελέχη της αμερικανικής ομοσπονδίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Γιώργος Βασιλακόπουλος (αντιπρόεδρος FIBA World): «Στη ζωή όταν λες αυτό δεν μπορεί να γίνει πέφτεις έξω. Όλα γίνονται, όπως και αυτό το σημερινό, ότι η εθνική ομάδα των ΗΠΑ, που απαρτίζεται από παίκτες του ΝΒΑ, θα είναι στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στη χώρα μας θα τους έχουμε εδώ. Μας το οφείλανε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998, όταν δεν είχε έρθει η ομάδα από το ΝΒΑ, αλλά δημιούργησαν μία ομάδα από Αμερικανούς που έπαιζαν στην Ευρώπη. Δεν θα έχουν και τώρα κάποιους σταρ, αλλά θα είναι και πάλι πολύ καλή, πιστεύω καλύτερη από ό,τι αν έπαιζαν οι σταρ. Μη ξεχνάτε πως και το 1998 μάς κέρδισαν. Άρα δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε τη δυναμικότητα της ομάδας που θα παρατάξουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ήταν και παραμένουν το μεγάλο φαβορί. Εμείς πάμε για να επαναλάβουμε τις εμφανίσεις και να υπερασπιστούμε τον τίτλο του 2006. Οι φίλοι μου οι Αμερικάνοι θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά αυτό υπόψη, γιατί η ελληνική ομάδα θα είναι παρούσα με όλα της τα στελέχη. Η έλευση της ομάδας των ΗΠΑ σηματοδοτεί πολλά πράγματα και δίνει απαντήσεις σε κύκλους που υπονομεύουν την πορεία της χώρας με απαράδεκτα δημοσιεύματα. Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε την παρουσία της περίφημης αυτής ομάδας στη χώρα μας. Είναι μια απάντηση προς πολλές κατευθύνσεις και διάφορους ιεροκήρυκες της καταστροφής που υπάρχουν ανά τον κόσμο».

Παλαιότερα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε εκφράσει τις διαφωνίες του για τον τρόπο λειτουργίας του ΝΒΑ. Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει γνώμη, απάντησε: «Δεν είναι θέμα συμπάθειας ή αντιπάθειας δικής μου προς το ΝΒΑ. Είναι θέμα διαφωνίας σε επίπεδο φιλοσοφίας. Δεν συμφωνούσα με τον τρόπο που είναι δομημένο το ΝΒΑ, γιατί δίνει περισσότερη σημασία στο εμπορικό κομμάτι. Ο αθλητισμός είναι περισσότερο κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπορικό προϊόν. Οι αντιθέσεις είναι θεμιτές και οι συνθέσεις μας οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο. Πάντα οι σχέσεις μου ήταν καλές με τον κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν».

Παναγιώτης Τσαγκρώνης (γενικός γραμματέας ΕΟΚ): «Είναι μια γνήσια γιορτή του μπάσκετ. Είναι γνωστό το έντονο ενδιαφέρον με το οποίο αντιμετωπίστηκε από τα ΜΜΕ το φιλικό. Είναι πάγια η θέση της ομοσπονδίας, πως μία αθλητική εκδήλωση πρέπει να έχει εορταστικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει αρχίσει εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ η παράδοση των εισιτηρίων θα αρχίσει από τις 25 Ιουλίου.

Τζιμ Τούλι (εκτελεστικός διευθυντής USA Basketball): «Ευχαριστούμε που στο βίντεο που προβάλατε δεν δείξατε εικόνες από τη νίκη της Ελλάδας το 2006 στο Τόκιο, αλλά τη νίκη των ΗΠΑ στο Πεκίνο το 2008. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το φιλικό πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι δύο ομοσπονδίες συνεργάζονταν για περισσότερο από ένα χρόνο για να φέρουν αυτό το μεγάλο γεγονός στην Ελλάδα. Ξέρω από πρώτο χέρι πως η Ελλάδα έχει από τους πιο θερμούς φίλους του μπάσκετ και ανυπομονώ να απολαύσω αυτό το παιχνίδι σε αυτό το φίλαθλο περιβάλλον. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό ματς για την προετοιμασία μας, αλλά και για αυτή της Ελλάδας στην προσπάθεια που κάνουν και τα δύο συγκροτήματα για να κατακτήσουν το Μουντομπάσκετ. Η ελληνική ομάδα είναι πολύ ταλαντούχα, οργανωμένη και τη σεβόμαστε. Ευχαριστώ τον κ. Βασιλακόπουλο και τον κ. Τσαγκρώνη, καθώς και όλους τους ανθρώπους της ΕΟΚ για την προσπάθειά τους, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτό το ματς. Ανυπομονώ για τον αγώνα».

Σε ερώτηση για το πώς επιλέχθηκε η Ελλάδα ως αντίπαλος, απάντησε: «Θα δώσουμε αρκετά δυνατά παιχνίδια πριν το Μουντομπάσκετ. Θα αντιμετωπίσουμε τη Γαλλία στη Νέα Υόρκη, τη Λιθουανία και την Ισπανία στη Μαδρίτη και, τέλος, την Ελλάδα, μία από τις δυσκολότερες ομάδες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς, όπως αποδείχτηκε και το 2006. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία με την ΕΟΚ να είναι μόνο η αρχή. Το φιλικό αυτό είναι ένα πολύ καλό τεστ για μας».

Πολύς λόγος έγινε για τις μεγάλες απουσίες αστέρων όπως ο Κόμπι Μπράιαντ ή ο Λεμπρόν Τζέιμς. Ο κ. Τούλι «κάλυψε» τους σούπερ σταρ. «Δεν υπάρχει θέμα άρνησης παικτών να αγωνιστούν. Κάποιοι είναι τραυματίες, κάποιοι είναι ελεύθεροι και από τη στιγμή που παίζουν μαζί μας εδώ και χρόνια, είναι αφοσιωμένοι στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Καταλαβαίνουμε τη θέση τους. Έχουμε μία δεξαμενή από περίπου 30 παίκτες έτοιμους να αγωνιστούν. Είμαστε βέβαιοι πως θα έχουμε μία εξαιρετική ομάδα».

Βίντεο-μήνυμα του Τζέρι Κολάντζελο (πρόεδρος USA Basketball): «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, σε έναν αγώνα που αποτελεί προάγγελο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για την εθνική ομάδα της Ελλάδας, ήταν εξαιρετική η φιλοξενία το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δημιουργήθηκε μια μπασκετική αντιπαλότητα μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια με τους αγώνες στο Τόκιο και το Πεκίνο. Ανυπομονούμε για αυτό το ματς».

Λάμπης Ταγματάρχης (): «Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό αυτό το παιχνίδι για όλους εμάς που είμαστε στη Nova. Θα είναι πρωτοποριακό, όχι από αγωνιστικής πλευράς, αλλά και από τεχνολογικής κάλυψης. Η Nova έφερε πρώτη τη συνδρομητική τηλεόραση, στη συνέχεια τη δορυφορική ψηφιακή πλατφόρμα και βρισκόμαστε πρωτοπόροι σε αυτό που λέμε τεχνολογία αιχμής. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για αυτούς που μας τιμούν κάθε μήνα με τη συνδρομή τους».

Γρηγόρης Κατσόγιαννης (διευθυντής μάρκετινγκ Nova): «Είναι ιδιαίτερη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή για τη Nova να ανακοινώνουμε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός που έχει το όνομα Nova Dream Game. Χαιρόμαστε που είμαστε χορηγός, αλλά και η τηλεόραση που θα καλύψει τον αγώνα. Έχουμε ανακοινώσει την πρόθεσή μας να είκασε πρωτοπόροι στις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Θα είμαστε η πρώτη τηλεόραση που θα μεταδίδει πρόγραμμα σε ποιότητα High Definition. Είναι ευτυχής συγκυρία για μας που αυτή η πρώτη φορά θα συνδεθεί με ένα πολύ σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Το βράδυ της 25ης Αυγούστου θέλουμε να είναι μια μέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων τηλεθεατών. Περίπου το 60% των τηλεοράσεων στα ελληνικά σπίτια έχουν τη δυνατότητα High Definition και αυτό θα ξεκινήσει στην Ελλάδα στις 25 Αυγούστου. Θα έχουμε φροντίσει ο εξοπλισμός να είναι διαθέσιμος εγκαίρως στους παλιούς και νέους συνδρομητές της Nova. Ο λόγος και η εικόνα δημιουργείται από τους μεγάλους αθλητές, που είναι οι πρωταγωνιστές».

Φίλιππος Συρίγος (δημοσιογράφος Nova): «Μιας και ακούσαμε περί ρεβάνς, οι διαφορές αρχίζουν από το 1990 στην Αργεντινή, πριν καν υπάρξει Dream Team. Θα είχαμε κερδίσει τότε, αν οι διαιτητές μετρούσαν έγκυρο καλάθι του Νάσου Γαλακτερού. Η συμμετοχή τους σε εκείνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τους έκανε να καταλάβουν πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας κολεγιόπαιδα. Γι ‘αυτό ακολούθησε στη Βαρκελώνη το 1992 η ανεπανάληπτη εκείνη ομάδα των ΗΠΑ. Η Nova θα στηριχτεί στην εμπειρία του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας το 2007, που ήταν η καλύτερη κάλυψη. Την ημέρα του αγώνα θα έχουμε ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου πέντε ωρών, που θα ξεκινά με ένα pre-game show, με εκτενή παρουσίαση των δύο ομάδων και ειδικά της αμερικανικής, που είναι ο κράχτης της συνάντησης. Θα ακολουθήσει ο αγώνας και θα ολοκληρώσουμε με το post-game show, με συνεντεύξεις. Οι τηλεοπτικές καλύψεις θα είναι δύο, μία για την Ελλάδα και μία για το εξωτερικό. Θα στηθούν μηχανές και από τις δύο πλευρές του γηπέδου, γιατί θα υπάρχουν δύο σειρές διαφημιστικών πινακίδων. Δεν είναι μια πρωτόγνωρη ιστορία, αλλά συνήθης και στο ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω κατά πόσο θα προλαβαίνουμε τους Αμερικανούς παίκτες σε ταχύτητα. Θα λείπει π.χ ο Κόμπι Μπράιαντ, αλλά τα νέα παιδιά που θα μπουν θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στο παιχνίδι. Ίσως βάλουμε μια-δυο ακόμη κάμερες για να τους προλαβαίνουμε. Η απουσία των μεγάλων αστέρων μπορεί να στερεί τα ονόματα, αλλά τα παιδιά που θα έρθουν, θα κάνουν πιο ενδιαφέρον το ματς. Την παραμονή του αγώνα θα υπάρχει ανοικτή προπόνηση της ομάδας των ΗΠΑ. Η high definition κάλυψη θα γίνει με περίπου 15 κάμερες και θα σας δώσουμε λίγες ημέρες πριν τον αγώνα το τελικό πλάνο».

* Το «παρών» έδωσαν οι Εθνικές ομάδες Νέων Γυναικών, Νεανίδων και Παγκορασίδων.

* Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται μέσω της ιστοσελίδας της ΕΟΚ (www.basket.gr). Έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περίπου 5.000 εισιτήρια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x