Stoiximan Super League

Μάκος: «Δεν πέτυχα την ΑΕΚ σε καλή χρονιά»

Ήρθε στην ΑΕΚ με σκοπό να πάρει τη θέση του βασικού αμυντικού χαφ «σπίτι» του, αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Φέτος ο Γρηγόρης Μάκος έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο μετά την απόκτηση του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, αλλά στις δηλώσεις του από το Ζέεφελντ όπου προετοιμάζεται η "Ένωση" εμφανίστηκε αποφασισμένος να κάνει καλύτερη χρονιά φέτος.

Ήρθε στην ΑΕΚ με σκοπό να πάρει τη θέση του βασικού αμυντικού χαφ «σπίτι» του, αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Φέτος ο Γρηγόρης Μάκος έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο μετά την απόκτηση του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, αλλά στις δηλώσεις του από το Ζέεφελντ όπου προετοιμάζεται η "Ένωση" εμφανίστηκε αποφασισμένος να κάνει καλύτερη χρονιά φέτος.

Είναι η δεύτερη χρονιά στην ΑΕΚ. Δέχθηκες πολύ κριτική πέρυσι. Θεωρείς ότι φέτος, πρώτα για σένα και μετά για όλα τα υπόλοιπα, είναι ευκαιρία να δώσεις απαντήσεις και να καθιερωθείς στην ομάδα;
«Πάνω από όλα για μένα. Έχω συνηθίσει, δεν με ενδιαφέρουν οι κακές κριτικές. Θα τα δώσω όλα πρώτα για μένα και την ομάδα και ό,τι κριτικές είναι να έρθουν, ας έρθουν».

Ο ανταγωνισμός που θα υπάρχει φέτος θα κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για σένα;
«Μπορεί να λειτουργήσει και θετικά, γιατί είμαι νεαρός και μπορώ να πάρω πολλά. Εγώ και ο Σάββας είμαστε πιο μικροί και ίσως να παίζουμε εμείς σε λίγα χρόνια».

Πώς πρέπει να σε κρίνουμε; Σαν δημιουργικό χαφ όπως ο Καφές ή σαν κόφτη;

«Έχω δεχθεί κριτική για πράγματα που δεν είναι η δουλειά μου να κάνω. Δεν με απασχολεί και ξέρω ότι πέρυσι και ειδικά στα πλέι οφ έκανα τη δουλειά μου. Ξέρω ότι μου λένε πως είναι ευχαριστημένοι στην ομάδα και είμαι και εγώ. Είναι σημαντικό για έναν παίκτη να βγαίνει ευχαριστημένος από το γήπεδο. Η δουλειά μου είναι να είμαι κόφτης».

Ο ντόρος για τη μεταγραφή σου πέρυσι σου πρόσθεσε βάρος;
«Σίγουρα μου πρόσθεσε βάρος αλλά δεν πέτυχα και την ΑΕΚ στην καλύτερη χρονιά. Όλα ήταν αρνητικά για μένα και για την ομάδα. Σίγουρα είμαι πιο απελευθερωμένος τώρα, ήρθαν έμπειροι παίκτες και θα βοηθήσουν κι εμένα ψυχολογικά να μην υπερφορτωθώ ψυχολογικά. Πιστεύω ότι θα βγει κάτι καλό».

Θεωρείς ότι ο νούμερο ένα παράγοντας που είχες μια μέτρια σεζόν ήταν η ψυχολογία;
«Όταν φεύγεις από μια ομάδα πως πήγαινε ως την 6η θέση και έρχεσαι σε μια ομάδα που πρωταγωνιστεί είναι τελείως διαφορετικό. Ήταν η πρώτη μου χρονιά, δεν ήμουν συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο και για έναν παίκτη το ψυχολογικό είναι το πρώτο».

Τι θα κάνεις για να ηρεμήσεις;
«Είναι και το πώς θα έρθουν τα παιχνίδια. Πέρυσι πέτυχα την ΑΕΚ σε πολύ κακή χρονιά, ήταν κι αυτό με τους ξένους που σε πολλά παιχνίδια ήταν μόνο τέτοιοι στην 11άδα. Αυτό δεν μας βοηθούσε καθόλου, ούτε μέσα στον αγώνα. Κι από εκεί και πέρα όταν η ομάδα είναι χάλια, σε παίρνει κι εσένα η μπάλα».

Γι’ αυτό είπες για την πίεση που ένιωθες πέρυσι στην ΑΕΚ;
«Υπήρχε πίεση λόγω του ντόρου για τη μεταγραφή και ήρθαν και όλα τα πράγματα στραβά».

Συζητήθηκε επειδή η ομάδα ήταν εκτός στόχων από τον Οκτώβριο;
«Είναι άσχημο, αυτό εννοώ. Όχι ότι μετά πας για πρωτάθλημα με 20 βαθμούς διαφορά».

Τι θα δούμε φέτος από την ΑΕΚ εντός κι εκτός γηπέδου, που θα είναι καλύτερο από πέρυσι;

«Ο κόσμος θέλει να δει μια ομάδα. Κάτι που δεν είδε καθόλου πέρυσι. Όπως είπε και ο Γεωργέας με τις προσθήκες των νέων, που είναι παλιοί, θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Συμφωνώ με τον Νίκο ότι αν και είμαστε κουρασμένοι από την προετοιμασία και είναι δύσκολο να δείξουμε τώρα ό,τι και στη συνέχεια, με το κράτημα της μπάλας που δεν είχαμε πέρυσι μπορούμε να βελτιωθούμε και είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε ομάδα και ενωμένοι».

Τι διαφορά υπάρχει στην προετοιμασία;
«Ο προπονητής έχει αλλάξει σε θέματα πειθαρχίας και ξέρουμε όλοι πως ό,τι και να κάνουμε θα υπάρξει κάποιο τίμημα».

Στην προπόνηση;
«Είναι πιο σκληρή η προετοιμασία, δουλεύουμε καλύτερα και δουλεύουμε πάνω στο κομμάτι που δεν μπορούσαμε πέρυσι να είμαστε καλοί».

Στην τακτική;
«Ναι».

Στα δύο φιλικά ως τώρα οι μέσοι κρατούσατε περισσότερο την μπάλα. Είναι θέμα δουλειάς που γίνεται ή προέκυψε;
«Πέρυσι αυτό δεν υπήρχε γιατί κάποιοι είχαν το μυαλό τους μόνο στην επίθεση και δεν τους ενδιέφερε. Έκαναν του κεφαλιού τους και αναγκαζόμασταν οι υπόλοιποι να τρέχουμε. Ήμασταν πέντε μπροστά και πέντε πίσω. Ειδικά με την προσθήκη των Λυμπερόπουλου, Δέλλα αλλάζει αυτό. Ο Λύμπε ξέρει τι πρέπει να γίνεται και τον ακούς να σου λέει να κρατήσουμε την μπάλα, που είναι σημαντικό γιατί ξεκουράζεται η ομάδα και κουράζεται ο αντίπαλος που τρέχει για να σου την πάρει. Αυτό το δείξαμε και στα φιλικά».

Αυτό προκύπτει από τη δουλειά;
«Ναι, θα το δούμε και στη σεζόν. Έγινε και με την Ουνιρέα για ένα μεγάλο διάστημα».

Πέρυσι στην προετοιμασία το κλίμα ήταν επίσης καλό και μετά διαλύθηκε το σύμπαν. Γιατί; Και τι δε θα γίνει φέτος για να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση;
«Πέρυσι το κλίμα δεν ήταν τόσο καλό όσο φέτος. Ίσως φαινόταν καλό γιατί υπήρχαν πολλοί ξένοι και ήταν δεμένοι. Τώρα υπάρχουν δύο 11άδες και βλέπουμε ότι στη δεύτερη με εξαίρεση τον Μπερνς όλοι οι άλλοι είναι Έλληνες. Καταλαβαίνεις πόσο σε ανεβάζει αυτό ως παίκτη. Το να μπορεί να σε καταλάβει ο άλλος αμέσως μέσα στον αγώνα. Όχι να σκέφτεσαι πώς θα το πεις».

Συζητάτε για τις μεταγραφές των άλλων;
«Εγώ δε διαβάζω ούτε εφημερίδες ούτε σάιτ. Με ενδιαφέρει βέβαια να δω ποιοι θα είναι απέναντι μου και τα μεγάλα ονόματα σίγουρα θα έρθουν στα αυτιά σου. Το να κάτσω να το συζητάω όμως δεν το θεωρώ σωστό».

Τον Ολυμπιακό θα τον κάνει ομάδα ο Λίνεν;
«Ναι. Είναι άλλη ομάδα, όμως, άλλη πίεση και δεν ξέρω πόσο θα αντέξει. Αν δει τα πράγματα να γίνονται σκούρα πιστεύω ότι θα την κάνει… Για τα ονόματα των άλλων θα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα να τους αντιμετωπίσουμε».

Το φετινό ατού της ΑΕΚ, όπως βλέπεις την ομάδα και ξέρεις τον προπονητή, τι θα είναι; Ποια είναι η ταυτότητα της και ποιο το ατού σε σχέση με τους άλλους;
«Το θέμα είναι να είμαστε ομάδα και αν είμαστε θα τα έχουμε όλα. Αν είμαστε όπως πέρυσι, δεν μπορεί να λειτουργήσεις. Αν οι γραμμές είναι κοντά, όλα θα δουλέψουν. Αν υπάρχει πειθαρχία στον αγωνιστικό χώρο και κρατάμε τις θέσεις μας, θα πάμε καλά. Αυτό θα μας χαρακτηρίσει. Η αγωνιστική πειθαρχία».

Δείχνεις να γίνεσαι πιο μέλος αυτής της ομάδας. Θεωρείς ότι αυτό θα βοηθήσει να βγάλεις τον καλό σου εαυτό;

«Όταν είσαι σε μια νέα ομάδα και τους περισσότερους δεν τους γνωρίζεις είναι δύσκολο. Ήξερα κάποιους από τις εθνικές ομάδες, αλλά όχι τους περισσότερους. Φέτος είναι ακόμη πιο δεμένος και με τους ξένους. Πιστεύω θα λειτουργήσω καλύτερα».

Είπες για τη θέση σου, που είναι δύσκολο να τη διαβάσει κάποιος. Τι εντολές έχεις;
«Να φέρω ως παράδειγμα τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Όταν βλέπω ματς με φίλους μου Παναθηναϊκούς με ζαλίζουν συνέχεια ότι δεν κάνει τίποτα. Τους λέω ότι είναι άσχετοι γιατί η δουλειά του είναι να κόβει και να δίνει. Για μένα είναι πρότυπο ο Σίλβα. Αυτή είναι η δουλειά μου και όχι να παίζω δημιουργικά γιατί και οι φίλοι μου αυτό μου λένε. Ο καθένας έχει τον ρόλο του. Εμένα η δουλειά μου είναι να κόψω την μπάλα από πίσω και να δίνω μπροστά. Στον Πανιώνιο ήμουν πιο απελευθερωμένος, είχα άλλους που με κάλυπταν. Τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Επιμέλεια: Γιάννης Μάρκουλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x