Stoiximan Super League

Νέα σελίδα!

Νέο σύστημα, νέα φιλοσοφία, νέος αέρας. Ο Φερνάντο Σάντος εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του φιλικού με τη Σερβία (11/08-21:30) πώς θέλει να παρουσιαστεί από εδώ και πέρα η Εθνική Ελλάδος. Ο Πορτογάλος τεχνικός της «γαλανόλευκης» μίλησε, επίσης, για τις επιλογές του για το ματς με τους «πλάβι», αλλά και για το τι πρόκειται να αλλάξει στο σύστημα και τη φιλοσοφία της ομάδας στο μέλλον.

Νέο σύστημα, νέα φιλοσοφία, νέος αέρας. Ο Φερνάντο Σάντος εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του φιλικού με τη Σερβία (11/08-21:30) πώς θέλει να παρουσιαστεί από εδώ και πέρα η Εθνική Ελλάδος. Ο Πορτογάλος τεχνικός της «γαλανόλευκης» μίλησε, επίσης, για τις επιλογές του για το ματς με τους «πλάβι», αλλά και για το τι πρόκειται να αλλάξει στο σύστημα και τη φιλοσοφία της ομάδας στο μέλλον.

Στο ξεκίνημα έδειξε σε σλάιτ την αγωνιστική φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Ομάδας. Πλέον, θα παρατάσσεται περισσότερο με σύστημα 4-4-2 σε ρόμβο ή 4-3-3. Ο Πορτογάλος αναγνώρισε ότι «οι παίκτες δεν έχουν δουλέψει στο πρώτο σύστημα, όμως θα το δοκιμάσουμε στο ερχόμενο φιλικό με τη Σερβία στις 11 Αυγούστου. Είναι μια δοκιμή και θα δούμε πως θα ανταποκριθούν. Κολλάει στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων παικτών που αποτελούν τη βάση της Εθνικής ομάδας.

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να το αφομοιώσουν. Είναι ένα τεστ για εμένα, εάν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το σύστημα. Δηλαδή να δω την αντίδραση των παικτών. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Άλλωστε, υπάρχει το 4-3-3 που γνωρίζουν από τα προηγούμενα χρόνια. Οι επιλογές έχουν να κάνουν με το σύστημα και πάντα να έχουμε στα υπ’ όψιν μας το 4-3-3, στην περίπτωση που κρίνω ότι οι παίκτες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα
».

Στη συνέχεια, ο 56χρονος προπονητής ανέλυσε τη φιλοσοφία του: «Η δική μου φιλοσοφία είναι πάνω από τα συστήματα. Όταν η ομάδα έχει την μπάλα θα κάνουμε οργανωμένη επίθεση και οι γραμμές θα είναι κοντά, ενώ όταν κάποιες φορές κάνουμε αντεπίθεση θα παίζουμε με μεγάλες πάσες. Ωστόσο, αυτό το πράγμα θα γίνεται σε μικρό ποσοστό. Κατά κύριο λόγο, θα πηγαίνουμε σε οργανωμένη επίθεση - περίπου 80%. Το υπόλοιπο 20% θα είναι αντεπιθέσεις. Πάντα σημαντικό ρόλο παίζουν ο αντίπαλος και η δυναμικότητά του για τον τρόπο που θα παίζει η Εθνική.

Αμυντικά θα παίζει ζώνη (δεν θα υπάρχουν τρεις στην άμυνα, όπως συνήθιζε ο Ότο Ρεχάγκελ), με πρέσινγκ, ένα ανοιχτό σύστημα. Επίσης, δεν θα υπάρχει man to man, ακόμα και αν έχουμε αντίπαλο τον Μέσι ή τον Πελέ. Εμείς θα έχουμε συγκεκριμένη φιλοσοφία και θα προσπαθήσουμε να είμαστε ο εαυτός μας, ώστε να περάσουμε τη δική μας ταυτότητα. Πολύ μεγάλη έμφαση στις μεταβάσεις, που ίσως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Και τι εννοώ. Τη στιγμή που χάνουμε την μπάλα, τι πρέπει να κάνουμε για την ανακτήσουμε, ενώ όταν την κερδίζουμε πως πρέπει να αναπτυχθούμε. Είναι πιο εύκολο να εφαρμόσεις αυτά που θέλεις, όταν έχεις τους παίκτες κάθε μέρα, επειδή όμως παίρνουμε τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές πιστεύω ότι θα αφομοιώσουν γρήγορα τα όσα θέλω. Θέλω να έχω δύο παίκτες σε κάθε θέση, ούτως ώστε να έχω περισσότερες επιλογές. Σίγουρα υπάρχει ένας βασικός κορμός και αυτό με βοηθάει στο χτίσιμο της νέας ομάδας
».

Ερωτηθείς για τις επιλογές των προσώπων, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή πήραμε παίκτες που βρίσκονται σε αγωνιστικό ρυθμό, έχουν παίξει σε φιλικά παιχνίδια με τους συλλόγους τους και βρίσκονται πιο μπροστά από κάποιους άλλους. Η φυσική κατάσταση και ο αγωνιστικός ρυθμός των παικτών είναι σημαντικοί τομείς όσον την επιλογή της αποστολής. Δεν μπορώ να φέρω έναν παίκτη και να τον βελτιώσω πάνω σε αυτούς τους τομείς. Δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν και κάποιοι που δεν μπορούν, με εξαίρεση τους παίκτες που δεν θέλουν να είναι στην Εθνική - όπως ο Αντώνης Νικοπολίδης.

Δεν κόβω σε κανέναν τον δρόμο, όπως και των διεθνών που ήταν στο Μουντιάλ και τώρα δεν είναι - όπως ο Τζιόλης που δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό. Δεν σημαίνει ότι μένουν έξω, θα έλεγα ότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Δεν αφήνουμε κάποιους εκτός Εθνικής, αλλά βάζουμε κάποια νέα πρόσωπα - όπως ο Γιάννης Παπαδόπουλος αλλά και άλλα παιδιά που έχουν παίξει στην Ελπίδων. Πάντως, όσοι από τους παίκτες που δεν κλήθηκαν και έπαιξαν στο Μουντιάλ, η πόρτα είναι για αυτούς ανοιχτή. Εμείς απλά βάζουμε κάποιους νέους παίκτες και όσοι δεν κλήθηκαν, είναι στο χέρι τους να είναι στην αποστολή. Είναι μέλη της ομάδας και από εκείνους εξαρτάται αν θα πετύχουν αυτό τον στόχο
».

Ο κ. Σάντος υπογράμμισε πως «έχουμε λίγο χρόνο μέχρι το φιλικό με τη Σερβία. Είναι μια δύσκολη περίοδος, επειδή κάποιοι παίκτες έχουν μείνει πίσω και προσπαθούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Πρέπει, όμως, να κάνουμε την αρχή. Την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε διπλή προπόνηση και την Τρίτη (παραμονή του αγώνα με τη Σερβία) θα κάνουμε μία προπόνηση. Έτσι, θα είναι πιο δύσκολο το έργο. Ωστόσο, επειδή παίρνουμε τους καλύτερους, πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν γρήγορα σε αυτά που θέλουμε. Είναι σημαντικό ότι κάποιοι από τους διεθνείς τους ξέρω καλά και αυτό βοηθάει εμένα και εκείνους, προκειμένου να μπουν πιο γρήγορα στο κλίμα».

Όσον αφορά τις κλήσεις των νεαρών παικτών, σχολίασε: «Βάζουμε νέο αίμα στην ομάδα, με την είσοδο του Γιάννη Παπαδόπουλου, του Γκέντσογλου και του Μαρίνου. Θέλουμε να τους δοκιμάσουμε και να διαπιστώσουμε αν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα φιλοσοφία που θέλω να περάσω με το σύστημα 4-4-2 ή στο γνωστό 4-3-3. Δεν κάνει την ομάδα το σύστημα, αλλά τα πρόσωπα. Τα περισσότερα παιδιά έπαιξαν στα φιλικά, στελεχώνουν τις μικρές εθνικές ομάδες που είχαν πολλές επιτυχίες το προηγούμενο διάστημα. Τους έχουμε δει, ενώ παρακολουθούμε και τα υπόλοιπα παιδιά, όπως τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στη Σάλκε. Όλοι τους έχουν πολύ καλά στοιχεία και έχουν διακριθεί στις μικρές εθνικές ομάδες».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ομάδα επί εποχής Ρεχάγκελ δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει υποδεέστερους αντιπάλους, τόνισε: «Αυτό δεν με προβληματίζει, δεν με αγχώνει. Να τους περάσουμε την εμπιστοσύνη και μέσα από τη σκληρή δουλειά, τότε μπορούμε να βελτιώσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι και να εμφανιστούμε καλύτεροι. Όλα, πάντως, έχουν να κάνουν με τον αντίπαλο. Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο αντίπαλο, θα κάνουμε λιγότερο επίθεση σε σχέση με έναν μικρότερο αντίπαλο.

Θυμηθείτε ότι η Ίντερ στον τελικό του Champions League δεν έπαιξε φουλ επίθεση, όπως και στα ημιτελικά αμυνόταν περισσότερο και έβγαινε στην κόντρα-επίθεση. Έτσι και εμείς θέλουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές και να πηγαίνουμε πάντα για τη νίκη. Το έργο του κ. Ρεχάγκελ είναι επιτυχημένο και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, όμως τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με τη δική μου φιλοσοφία και αυτό θέλω να περάσω στους παίκτες. Μια ομάδα συμπαγής με συγκεκριμένη ταυτότητα. Η Εθνική ομάδα έχει παίκτες με αξία και πρέπει να είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού
».

Ο Πορτογάλος τεχνικός σκοπεύει να έχει τακτική επικοινωνία με τους προπονητές των (ελληνικών και ευρωπαϊκών) συλλόγων: «Θέλω να έχω συνεχή επικοινωνία με όλους τους προπονητές, όπως με τον κ. Κούπερ με τον οποίο θα μιλήσω τις επόμενες ημέρες. Θα δούμε από κοντά τα ματς του ΠΑΟΚ και του Άρη. Θα ήθελα να κάνω συνάντηση με τον Παύλο Δερμιτζάκη. Είναι σημαντικό να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους προπονητές».

Για την αναδόμηση των εθνικών ομάδων από τη βάση τους: «Η κύρια απασχόλησή μου είναι η Εθνική Ανδρών. Η πρόταση που μου έγινε από τον κ. Πιλάβιο και την αποδέχθηκα είναι η αναδόμηση του ελληνικού ποδόσφαιρου. Το προηγούμενο διάστημα είχα συναντήσεις με τους προπονητές των μικρότερων εθνικών ομάδων για όλα τα θέματα. Θα έχουμε ακόμα δύο συναντήσεις, προκειμένου να παρουσιάσω στον πρόεδρο της ΕΠΟ και τον Τάκη Φύσσα την πρότασή μου για τη βελτίωση στις μικρότερες εθνικές ομάδες.

Ένα πρόβλημα των νεαρών παικτών είναι ότι ναι μεν υπάρχει ταλέντο, αλλά δεν αξιοποιείται σωστά. Έχω πει στον κ. Πιλάβιο να δημιουργηθεί Εθνική κάτω των 23 ετών, κάτι σαν τη δεύτερη Εθνική ομάδα. Είναι κάτι που ακολουθούν πολλές χώρες και για παράδειγμα θα μπορούσε να αγωνιζόταν ο Δημούτσος, που πλέον δεν μπορεί να παίξει στην Ελπίδων αλλά και να τσεκάρουμε παίκτες από τη Β’ Εθνική και να διαπιστώσουμε πώς αντιδρούν σε περιβάλλον Εθνικής. Να έχουμε στο μυαλό μας τον τρόπο που δουλεύει η εθνική Ισπανίας αλλά και της Γαλλίας που έχει έναν βασικό κορμό παικτών.
».

Για το θέμα του συνεργάτη του, είπε: «Είναι ένα θέμα που θα το λύσουμε σύντομα. Την κατάλληλη στιγμή θα υπάρξουν και ανακοινώσεις».

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x