Ελλάδα

Ξεμούδιασμα με θετικά δείγματα

Ικανοποιητική ήταν η εικόνα της Εθνικής στο πρώτο της φιλικό εν όψει του Μουντομπάσκετ, καθώς συνέτριψε την Κύπρο στο «Τάσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» της Λευκωσίας με 76-41. Αν και η χαμηλή δυναμικότητα του αντιπάλου δεν βοηθά για χρήσιμα συμπεράσματα, το συγκρότημα του Καζλάουσκας είχε εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά και πολλούς αυτοματισμούς στην επίθεση. Τσαρτσαρής και Σχορτσανίτης (που χτύπησε στο δάχτυλο, αλλά δεν είναι κάτι σοβαρό) με 16 και 14 πόντους αντίστοιχα οι πρώτοι σκόρερ.

Ικανοποιητική ήταν η εικόνα της Εθνικής στο πρώτο της φιλικό εν όψει του Μουντομπάσκετ, καθώς συνέτριψε την Κύπρο στο «Τάσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» της Λευκωσίας με 76-41. Αν και η χαμηλή δυναμικότητα του αντιπάλου δεν βοηθά για χρήσιμα συμπεράσματα, το συγκρότημα του Καζλάουσκας είχε εξαιρετική αμυντική συμπεριφορά και πολλούς αυτοματισμούς στην επίθεση. Τσαρτσαρής και Σχορτσανίτης με 16 και 14 πόντους αντίστοιχα οι πρώτοι σκόρερ.

Ο αγώνας...

Τα εμφανώς βαριά πόδια από την προετοιμασία, ίσως και από την αφόρητη ζέστη στην Κύπρο, είχαν σαν συνέπεια η Εθνική να μπει πολύ χαλαρά στο ματς. Πολλά λάθη, απώλεια αρκετών ριμπάουντ και αστοχία ήταν τα στοιχεία εκείνα που επέτρεπαν στους ενθουσιώδεις Κύπριους να έχουν ένα ισχνό προβάδισμα στο ξεκίνημα (7-6). Η ελληνική ομάδα, με τον Γιόνας Καζλάουσκας να χρησιμοποιεί ως «τριάρι» τον Πρίντεζη, άρχισε να παίρνει μπρος μετά το πρώτο πεντάλεπτο. Το «τάισμα» του Σχορτσανίτη, που δεν είχε αντίπαλο στη ρακέτα, έφερε εννέα συνεχείς πόντους από τον θηριώδη σέντερ (7-13), ένα σερί 10-0 και η τεράστια διαφορά δυναμικότητας άρχισε να αποτυπώνεται πάνω στο παρκέ για να κλείσει το δεκάλεπτο με +11 (9-20).

Ο Λιθουανός προπονητής δοκίμασε πολλά σχήματα, χρησιμοποιώντας τρεις κοντούς για να καλύψει το κενό κλασικού παίκτη στη θέση «3» (ο μοναδικός καθαρόαιμος, Περπέρογλου, ήταν εκτός δωδεκάδας για προληπτικούς λόγους λόγω μικροτραυματισμού μαζί με τους Βουγιούκα και Μπουρούση), αλλά και τον Τσαρτσαρή ως «πεντάρι». Με αφετηρία πάντα την πολύ καλή της άμυνα η Ελλάδα έφτασε τη διαφορά μέχρι τους 18 πόντους, για να ολοκληρωθεί το ημίχρονο στο +16 (19-35).

Ο Νίκος Παππάς έκανε με την έναρξη του δευτέρου μέρους ντεμπούτο με το εθνόσημο και μάλιστα πέτυχε τέσσερις γρήγορους πόντους. Η ελληνική άμυνα διατηρούσε την καλή της εικόνα και η διαφορά συνέχισε να αυξάνεται, με κακό νέο έναν τραυματισμό του Σχορτσανίτη στον δείκτη του χεριού (δεν αγωνίστηκε στο υπόλοιπο της αναμέτρησης ο «Σόφο», αλλά οι εξετάσεις του ήταν καθαρές) . Σπανούλης και Τσαρτσαρής πρόσφεραν το highlight του αγώνα, με τον πρώτο να δίνει σκαστή πάσα κάτω από τα πόδια στον δεύτερο, που ολοκλήρωσε με κάρφωμα διαμορφώνοντας το σκορ (26-51), με το οποίο έκλεισε η τρίτη περίοδος.

Δίχως να αφήνει το πόδι από το γκάζι και με... μόνιμη πληγή τα πολλά λάθη, η Εθνική συνέχισε στον ίδιο ρυθμό μέχρι το τέλος του αγώνα φτάνοντας τη διαφορά μέχρι και τους 38 πόντους (38-76) για να ολοκληρωθεί το ματς με σκορ 76-41.

Το πρώτο δείγμα, λοιπόν, θετικό... Ασφαλέστερα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν όμως στο τουρνουά που ακολουθεί και θα διεξαχθεί επίσης στην Κύπρο, όπου η Ελλάδα θα αναμετρηθεί με Γερμανία, Ρωσία και Κροατία.

Δεκάλεπτα: 9-20, 19-35, 26-51, 41-76

Κύπρος (Χρήστος Στυλιανίδης): Γιαννάς, Ραζής 2, Πηλαβάς 4 (1), Τρισόκκας 8, Λιάτσος 2, Σιζόπουλος 2, Παλάλας 8 (2), Κορωνίδης 4, Κούννας 6 (1), Γκαρσία 2, Κασκίρης 3 (1), Θεοχαρίδης, Κουτσόλουκας 2.

Ελλάδα (Γιόνας Καζλάουσκας): Βασιλειάδης, Ζήσης, Σπανούλης 9(2), Καλάθης 9 (1), Φώτσης 3 (1), Πρίντεζης 7, Τσαρτσαρής 16, Διαμαντίδης 2, Σχορτσανίτης 14, Παππάς 4, Παπανικολάου 5 (1), Καϊμακόγλου 7.

Διαιτητές: Δημητρίου, Χριστοφίδης, Χριστοδούλου.

* Πριν το τζάμπολ βραβεύτηκε ο αρχηγός της Εθνικής, Αντώνης Φώτσης, ο Δημήτρης Διαμαντίδης για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά και ο μάνατζερ του ελληνικού συγκροτήματος, Νίκος Φιλίππου.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x