Λάμπρος Γκαραγκάνης

Δρόμος με αγκάθια για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό!

www.sport-fm.gr

Το διάστημα του καλοκαιριού που οι ομάδες ετοιμάζονται ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου πέρασε και την απόλαυση των ανταποκρίσεων από τα ειδυλλιακά μέρη της Κεντρικής Ευρώπης, ως επί το πλείστον, για να την ξανανιώσουμε θα πρέπει να περάσει ένας χρόνος. Είναι αρκετά ιντριγκαδόρικο να σκίζει στην προετοιμασία ο πιτσιρικάς-αποκάλυψη, ο οποίος θα παίξει ένα ημίχρονο μέσα στη σεζόν. Υπήρξε, κατά το παρελθόν, αρκετά γοητευτικό ως προς την αναμονή τού να το δούμε με τα ίδια μας τα μάτια, να τα δίνει όλα και να επιδεικνύει έναν διαφορετικό εαυτό ο παίκτης-παρτάλι της προηγούμενης χρονιάς. Σαγηνευτικό, τουλάχιστον, κρίνεται το συναίσθημα να διαβάζει κανείς για τις μεθόδους του νέου προπονητή, με τον οποίο όλοι οι παίκτες, ακόμη και οι φίρμες, «καταπίνουν» τα χιλιόμετρα άκοπα και, φυσικά, για πάρτη του. Για μπιζ και παρτίδες τάβλι, ανάμεσα στα στελέχη των ομάδων δεν το συζητάω! Οι κρίσεις του καλοκαιριού, κάλλιστα, μπορούν να εκθέσουν τον οποιοδήποτε τις τολμήσει.

Ακόμη και η πιο τεκμηριωμένη άποψη μπορεί να γίνει σκόνη και θρύψαλα, από μία-δύο συμπτώσεις. Για λιγοστά πράγματα μπορούμε να είμαστε σίγουροι και πάνω σ΄αυτά να βασιστούμε. Το παρόν κείμενο θα επιχειρήσει, όσο πιο συνοπτικά γίνεται, να παραθέσει αντικειμενικές δυσκολίες που θα συναντήσουν οι δύο βασικοί διεκδικητές του τίτλου στην Ελλάδα. Με πλήρη επίγνωση τολμώ να ρισκάρω και να βγάλω εκτός πρωτιάς την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Κι εξηγούμαι: όταν λύνεις τη συνεργασία σου με τον καλύτερο, θεωρητικά, σέντερ μπακ σου λίγα 24ωρα πριν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι για να γλιτώσεις χρήματα, όταν ο προπονητής σου είναι ανεπιθύμητος σε σημαντική μερίδα του κόσμου, όταν δεν μπορείς να ικανοποιήσεις στο ελάχιστο, οικονομικά, τον γκολτζή σου πώς να μπεις στο συναγωνισμό για τον τίτλο; Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ η εξήγηση είναι απλούστερη: αποκλείεται να παρουσιαστεί καλύτερος, έστω κι ένα τοις εκατό, σε σχέση με πέρυσι. Με νέο και όχι τόσο έμπειρο προπονητή, με μία μεταγραφή ποιοτικού παίκτη μονάχα (βλ. Σαλπιγγίδης), με αναποφασιστικότητα στο ξεκαθάρισμα του έμψυχου δυναμικού πώς να γίνει η δεύτερη θέση πρώτη;

Δυστυχώς πάμε σε μία μάχη για δύο κι αυτό είναι μεν ένα ρισκαδόρικο συμπέρασμα, ρεαλιστικό όσο ποτέ δε! Αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα έως την πρωτιά. Αμφότεροι θα προσπαθήσουν σ΄αυτόν τον αγώνα μέχρι τελικής πτώσης να καλύψουν χτυπητές αδυναμίες, που ο περισσότερος κόσμος υποψιάζεται πως μέσα στη σεζόν θα κάνουν την εμφάνισή τους. Εκεί θα κριθεί το πρωτάθλημα: η ομάδα που θα επηρεαστεί λιγότερο από τις αναποδιές, οι οποίες θα προκύψουν, αυτή θα είναι και η τελική νικήτρια. Ακολουθούν, λοιπόν, ορισμένα εμπόδια. Μπορεί για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό ν΄αποδειχθούν μικρές παγίδες στην κούρσα τίτλου. Παίζει, όμως, να είναι σκόπελοι μεγάλοι και απροσπέλαστοι, που τελικά θα κοστίσουν.

Παναθηναϊκός: «Τζίγκερ πούλα» και Τσάμπιονς Λιγκ!

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, σε σημαντικό ποσοστό του, δεν θέλει με την καμία τον Γιάννη Βαρδινογιάννη στο κεφάλι της ΠΑΕ. Ακόμη και για το φιλικό με την Τζένοα, που θα είναι και η γενική δοκιμή πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων των «πράσινων», λέγεται πως η δυσαρέσκεια των σκληροπυρηνικών προς τον Τζίγκερ θα κλέψει την παράσταση. Οπότε είναι μην γίνει η πρώτη στραβή. Κι επειδή η μπάλα γυρίζει η αγωνιστική στραβή δεδομένα θα γίνει μέσα στη χρονιά. Μετά θα χρειαστούν ισχυροί μηχανισμοί ν΄απορροφήσουν τους κραδασμούς. Σε φόρουμ φίλων του «τριφυλλιού» υπάρχει κόσμος, ο οποίος παρακαλάει να πάρει ο Ολυμπιακός τον τίτλο για να έρθει πίσω ο Πατέρας! Μιλάμε για μεγάλη αρρώστια…

Σε σχέση με τους Πειραιώτες, ο Παναθηναϊκός θα έχει μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, τουλάχιστον, πολύ πιο βαρύ πρόγραμμα. Με Τσάμπιονς Λιγκ, με δύσκολα διαμορφωμένο πρόγραμμα στη Σούπερ Λίγκα, οι αντοχές του αθηναϊκού συλλόγου από τα μέσα Σεπτέμβρη και για δύο μήνες θα πρέπει να είναι υψηλές, για να μην βρεθεί προ απροόπτου. Με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον κόσμο της ομάδας δεν υπάρχει περιθώριο υποτίμησης κάποιου στόχου, ούτε καν του Κυπέλλου Ελλάδας! Οι «ερυθρόλευκοι» πριν από κάθε παιχνίδι πρωταθλήματος θα έχουν τέσσερις, το λιγότερο, μέρες προετοιμασίας, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα έχει μιάμιση!

Με ρώτησε τις προάλλες στο ράδιο ένας ακροατής για την ιδανική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με την άποψή μου. Η απάντησή μου: σε 4-2-3-1 (αφού αυτό δουλεύει ο Νιόπλιας, αν και το 4-4-2 είναι το αγαπημένο μου!) Τζόρβας-Σπυρόπουλος, Μπουμσόνγκ, Κατσουράνης, Βύντρα-Σιμάο, Ζιλμπέρτο-Λέτο, Νίνης, Γκοβού-Σισέ. Η αλχημεία, που έχω την αίσθηση πως κάποια στιγμή θα εφαρμοστεί κιόλας από τον Έλληνα τεχνικό, λύνει προβλήματα ποικιλοτρόπως. Ο Κατσουράνης αν δεν παίξει σέντερ μπακ, δεν έχει, ρεαλιστικά, θέση στη βασική ενδεκάδα. Διότι ο Σίλβα δεν βγαίνει απλά από τα αμυντικά χαφ και δεύτερον, για πιο αγωνιστικούς λόγους, δεν βγαίνει ο Σιμάο. Οπότε ο Έλληνας διεθνής «βολεύεται» στο κέντρο της άμυνας και όλα καλά. Μειώνεται και η γκρίνια, που βέβαια θα προκληθεί από τον παραγκωνισμό στον πάγκο του Γιώργου Καραγκούνη. Αμφότεροι δεν χωρούν στο αρχικό σχήμα του Παναθηναϊκού, αντικειμενικά, αν παίξουν στις θέσεις τους. Η ορθολογική και πιθανή απόφαση του Νίκου Νιόπλια να τους αφήσει εκτός ενδεκάδας θα φέρει μουρμούρες και προβλήματα!

*** Μεγάλο είναι και το στοίχημα του τεχνικού του Παναθηναϊκού και του επιτελείου του να παρουσιάσει ένα σύνολο τόσο καλά γυμνασμένο και με πνευμόνια, σαν κι αυτό που βρήκε με την άφιξή του στην Παιανία.

Ολυμπιακός: Η «στάσις εμπορίου» που δεν εφαρμόζεται και το «αλάθητο» του Βαλβέρδε!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήδη έχει πραγματοποιήσει μία οικονομική υπέρβαση για τα οικονομικά δεδομένα των «ερυθρόλευκων». Ανέλαβε ένα ταμείο που είναι μείον, δεν υπολογίζει στα τηλεοπτικά δικαιώματα της τρέχουσας περιόδου τα οποία έχουν εισπραχθεί, χάθηκαν χρήματα από χορηγούς, εισιτήρια και μπόνους συμμετοχής στους ομίλους λόγω του αποκλεισμού από το Γιουρόπα Λιγκ και κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ευρώ διαθέσιμο για το οτιδήποτε. Ο Μαρινάκης, όμως, έκανε δύο υπερβάσεις: έδωσε ένα κάρο λεφτά για να έρθει ο Ριέρα κι έφερε έναν ακριβό προπονητή, σε σχέση με τον προηγούμενο (που και αυτόν τον πλήρωσε για να φύγει, παρά το «κοινή συναινέσει»). Ανοίγματα που δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνουν, αν δεν αλλάξει δραματικά το εισπρακτικό μέλλον στα ταμεία του συλλόγου.

Μπορεί, λοιπόν, αντικειμενικά να υπάρχει «έλλειψις χρημάτων», αλλά η «στάσις εμπορίου» δεν εφαρμόστηκε! Στο βαθμό που θα έπρεπε, τουλάχιστον, και φανταστείτε πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται ακόμη ενίσχυση. Οι δυσχέρειες στο φετινό μέλλον του Παναθηναϊκού είναι αυθύπαρκτες, στον Ολυμπιακό, όμως, συνδέονται. Κανονικά χρειάζεται τερματοφύλακα, δύο αμυντικά χαφ και δύο επιθετικούς. Το γεγονός, όμως, πως το μπάτζετ δεν γίνεται ν΄ανέβει φέρνει και εκπτώσεις! Οπότε με τον Νικοπολίδη, που θα έπρεπε να έχει σταματήσει όπως ήθελε το καλοκαίρι, και τον Πάρντο των ελάχιστων αγώνων, οι «κόκκινοι» πονούν στα γκολπόστ. Ο ένας μέσος που θα έρθει πρέπει να ξεχωρίζει. Από τον πιο ακριβό Ρίος, όμως, πάμε στον Ουρτάδο! Ο Ντιόγο είναι ξένο σώμα για το κλαμπ από τον ίδιο τον πρόεδρο, όμως, λογικά, θα πάρει κάποιο χρόνο (έως τον Δεκέμβρη) μπας και αλλάξει χούγια. Ο Ντάρμπισιρ συνεχίζει στην Μπέρμιγχαμ δανεικός, επειδή δεν κάνει στον Βαλβέρδε, ο οποίος λύνει και δένει…

Μπερδεμένα πράγματα δεν νομίζετε; Οι επιθετικοί του Ολυμπιακού, αυτήν τη στιγμή, είναι οι Ντιόγο και Μήτρογλου. Και σ΄αυτήν τη δυάδα ο Ματ δεν χώραγε; Με τους τραυματισμούς του, έστω, με τα πάνω του και τα κάτω του, σαν αλλαγή βρε αδερφέ; Ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα κριθεί σίγουρα στο τέλος της σεζόν κι επειδή μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν, η κριτική θα είναι σκληρή. Μπορεί Ποτουρίδης, Σοϊλέδης και Φετφατζίδης να έβγαλαν μάτια με τη Ρόμα, αλλά από τον Ισπανό ευκαιρίες δεν θα πάρουν, παρά μόνο στη μεγάλη ανάγκη. Και στην πρώτη του θητεία ίδια αντιμετώπιση είχαν τα εκκολαπτόμενα ταλέντα του Ολυμπιακού, άλλωστε. Χρειάζονται, λοιπόν, μεταγραφές ουσίας, των οποίων η υλοποίηση θα χρειαστεί και λεφτά. Ο Μαρινάκης θα τα βάλει πιθανώς, οι κινήσεις, όμως, αυτές θα γίνουν με την απαιτούμενη ψυχραιμία; Βλέπετε, κι εδώ πάμε σε μία ακόμη παράμετρο της υπάρχουσας κατάστασης: αυτός ο Ολυμπιακός θα πληρώσει και τα κατάλοιπα του αμέσως προηγούμενου διαστήματος, πριν την παράδοση-παραλαβή Κόκκαλη-Μαρινάκη. Εκεί που οι Πειραιώτες έπαιρναν παίκτες και προπονητή, μόνο και μόνο επειδή η Ευρώπη άρχιζε νωρίς…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x