Επικαιρότητα

3.000 δολάρια πλήρωσε κάθε Έλληνας ανταποκριτής που ταξίδεψε στην Αθήνα με τον Ομπάμα

Κάθε ανταποκριτής που ήθελε να καλύψει δραστηριότητες του Ομπάμα έπρεπε να πληρώσει ποσό που έφτανε μέχρι 3000 δολάρια κι αυτό μόνο για το πρώτο σκέλος του ταξιδιού, δηλαδή την επίσκεψη στην Ελλάδα

Πολύ διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Αμερική για τους δημοσιογράφους που θέλουν να ακολουθήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, σε σχέση με ό,τι μπορεί να είχαν συνηθίσει κάποιοι στην Ελλάδα. Από τους Έλληνες ανταποκριτές στις ΗΠΑ μόνο τρεις ακολούθησαν τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα: Ο Μιχάλης Ιγνατίου από το Έθνος και το Mega, η Κατερίνα Σώκου από την Καθημερινή και η Λένα Αργύρη από την ΕΡΤ. Ήταν η τελευταία περιοδεία του Μπαράκ Ομπάμα στο εξωτερικό ως προέδρου των ΗΠΑ και μετά την Αθήνα που ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης, το Air Force One προσγειώθηκε στη Γερμανία για να καταλήξει στο Περού.



Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Όμως, κάθε ανταποκριτής που ήθελε να καλύψει τις δραστηριότητες του κ. Ομπάμα έπρεπε να πληρώσει ένα ποσό που έφτανε μέχρι τις 3.000 δολάρια κι αυτό μόνο για το πρώτο σκέλος του ταξιδιού, δηλαδή την επίσκεψη στην Ελλάδα. Με τα χρήματα αυτά καλύφθηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια, το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο μαζί με τρία γεύματα ημερησίως. Οι τρεις ανταποκριτές που ταξίδεψαν από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα είχαν «πληρώσει» για συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο -ακόμη και μέσα στο λεωφορείο με το οποίο μετακινούνταν στην Αθήνα- για σταθερές τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και για υπηρεσίες που προσφέρονταν στο κέντρο Τύπου. Σε... αντάλλαγμα είχαν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδονταν από το γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ για κάθε λεπτομέρεια της επίσκεψης και οι οποίες μεταδίδονταν με ένα email μέσω «pool» -ήταν δηλαδή κοινής λήψεως- σε όλους τους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον κ. Ομπάμα.

Ζητήσαμε από τον Μιχάλη Ιγνατίου να φωτογραφίσουμε τη δημοσιογραφική ταυτότητα την οποία του προμήθευσε ο Λευκός Οίκος για το τελευταίο προγραμματισμένο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ στο εξωτερικό.



Σε ερώτησή μας γιατί δεν ακολούθησε τον Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο και στη Λίμα, τους άλλους δύο σταθμούς της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα μετά την Αθήνα, ο Μιχάλης Ιγνατίου μας απάντησε: «Γιατί δεν είχα τα χρήματα».

Προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις μεθόδους που ακολουθούν οι Αμερικανοί και στα όσα εφάρμοζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον μέχρι το 2009. Στις ΗΠΑ θεωρείται αυτονόητο ότι όποιος δημοσιογραφικός οργανισμός θέλει να καλύψει την επίσκεψη του προέδρου θα πληρώσει από το ταμείο του για το ταξίδι, καταβάλλοντας το αντίτιμο για τις μετακινήσεις, τη διαμονή και για όσες παροχές απολαμβάνει προκειμένου να διευκολυνθεί στο έργο του. Η ενημέρωση κατευθύνεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια στιγμή σε όλους, γεγονός που είναι απελευθερωτικό και για τους δημοσιογράφους οι οποίοι δεν έχουν κάποια υποχρέωση απέναντι σε κρατικούς αξιωματούχους επειδή συμμετέχουν στο ταξίδι και επιπλέον διασφαλίζουν ότι αφού πληρώνουν οι ίδιοι μπορούν να γράψουν αμερόληπτα και ανεπηρέαστα το ρεπορτάζ...

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x