Stoiximan Super League

Τίγκας: «Πρέπει να περάσουν χρόνια»

Αρκετός χρόνος θα χρειαστεί για να ελεγχθεί το φαινόμενο της βίας, όπως δήλωσε ο Παντελής Τίγκας στην εφημερίδα «Εξέδρα». «Πρέπει να υπάρξει βάθος χρόνου για να δεις αποτελέσματα. Αυτός που τσακώνεται σήμερα στο γήπεδο έχει μεγαλώσει με τη λογική της προηγούμενης δεκαετίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Αρκετός χρόνος θα χρειαστεί για να ελεγχθεί το φαινόμενο της βίας, όπως δήλωσε ο Παντελής Τίγκας στην εφημερίδα «Εξέδρα». «Πρέπει να υπάρξει βάθος χρόνου για να δεις αποτελέσματα. Αυτός που τσακώνεται σήμερα στο γήπεδο έχει μεγαλώσει με τη λογική της προηγούμενης δεκαετίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε

Ο όρος είναι γενικός. Υπάρχουν κάποια όρια, έτσι ώστε να ξέρετε μέχρι πού είναι οι αρμοδιότητές σας;

«Με τι ασχολούμαστε, προκύπτει από τις πραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα το Σάββατο όλο το τμήμα ήταν από το μεσημέρι στο ΟΑΚΑ. Η επίθεση στον Βασσάρα συνέβη αρκετά μετά και δεν ασχοληθήκαμε εμείς. Υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων που ορίζει ποιος θα ασχοληθεί με μια έκτακτη περίπτωση. Είναι λίγο ασαφής η ανάληψη καθηκόντων».

Γεγονός που, φαντάζομαι κάνει πιο δύσκολο το έργο σας…

«Ναι. Πρωτίστως το έργο του τμήματος είναι η πρόληψη, που περνάει από τη συλλογή και την αξιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας μπορεί να σε βοηθήσει να προλάβεις κάτι. Βέβαια, το θέμα είναι με τι να ασχοληθείς πρώτα. Έχουμε όλες τις κατηγορίες όλων των αθλημάτων. Η προσπάθεια της πρόληψης γίνεται σε συνδυασμό με τα τρέχοντα γεγονότα. Πρέπει να είσαι στο γήπεδο για να δεις διά ζώσης ή να καταλάβεις προθέσεις ατόμων που έχουν σχέση με τα επεισόδια. Η συνεχής παρουσία στα γήπεδα, βέβαια, μειώνει τον χρόνο για τα υπόλοιπα».

Οι σύνδεσμοι είναι κομμάτι του προβλήματος της βίας. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν…

«Εννοείται. Δεν είναι η πρώτη φορά που ελέγχουμε συνδέσμους. Όταν είχαμε πληροφόρηση που έλεγε ότι ήταν πολύ πιθανό να υπάρχουν ευρήματα, γίνονταν έρευνες και υπήρχαν και αποτελέσματα. Τη στιγμή που πας να κάνεις έρευνα δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεις μολότοφ ή πιστόλι φωτοβολίδων, αλλά και κροτίδα να βρεις κάτι είναι».

Τα ευρήματα στην τελευταία… έφοδο χαρακτηρίστηκαν «μίνι» οπλοστάσιο»…

«Βρέθηκαν καμία δεκαριά μολότοφ έτοιμες προς χρήση, 2-3 πιστόλια φωτοβολίδων, αυτοσχέδια ρόπαλα. Οπλοστάσιο είναι αυτό. Όλα αυτά με την έννοια του νόμου είναι όπλα. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Βρίσκεται στην εισαγγελία».

Ποια είναι η άποψή σας για του συνδέσμους; Ενστερνίζεστε την άποψη ότι πρέπει να κλείσουν ως πηγή βίας;

«Ας μην το ισοπεδώνουμε. Δεν παράγουν όλοι βία. Κυκλοφορεί μαύρο χρήμα και γίνονται κι άλλα αδικήματα μέσα στους συνδέσμους, αλλά η ισοπέδωση είναι λάθος».

Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου λειτουργούν σωστά;

«Όλοι λειτουργούν σωστά, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Το ερώτημα είναι “πως από τη στιγμή που όλοι θεωρητικά λειτουργούν σωστά, υπάρχει αυτό το θέμα;”. Ξαναλέω ότι δεν λύνεται το πρόβλημα από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να υπάρξει βάθος χρόνου για να δεις αποτελέσματα. Αυτός που τσακώνεται σήμερα στο γήπεδο έχει μεγαλώσει με τη λογική της προηγούμενης δεκαετίας. Και πριν από 30 χρόνια τσακωνόταν. Έπαιζαν γροθιές και τελείωνε εκεί. Όταν αρχίζουν να βγαίνουν μαχαίρια, ξεφεύγει η κατάσταση. Από σήμερα για αύριο μόνο ως καταστολή μπορείς να λειτουργήσεις».

Να επιμείνω στους παράγοντες. Έχουν βοηθήσει καθόλου το έργο σας;

«Κάποιες φορές που χρειάστηκε να γίνουν κάποια πράγματα, βοήθησαν. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των παραγόντων».

Οργανωμένη αθλητική βία είναι και τα ραντεβού οπαδών. Έχετε σταματήσει τέτοιες συναντήσεις;

«Ναι. Δεν είναι κατ’ ανάγκην όλα τα ραντεβού σαν εκείνο της Λαυρίου. Είναι μικρότερης έκτασης. Με την πληροφόρηση υπήρξε έγκαιρη παρουσία της αστυνομίας και αρκετά τέτοια ραντεβού τα προλάβαμε. Υπάρχει μείωση με την έννοια της ποσότητας προσώπων. Είναι πλέον δύσκολο να κανονιστεί ραντεβού 300 και 400 ανθρώπων. Θέλουμε να περιορίσουμε και τα υπόλοιπα. Μακάρι να μην ξαναγίνουν».

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x