Ελλάδα

(Δεκα)εξάστερος!

Ακόμη ένα τρόπαιο στην πλούσια συλλογή του Παναθηναϊκού! Έχοντας καθαρίσει απ' τον... Οκτώβριο, οι πράσινοι επικράτησαν 68-53 του φιλότιμου Απόλλωνα Πατρών και έφτασαν τα 16 Κύπελλα στην ιστορία τους.

Δεν σταματά να σηκώνει κούπες ο μπασκετικός Παναθηναϊκός! Οι πράσινοι μετέτρεψαν σε... προσωπικό τους show τον τελικό Κυπέλλου με τον Απόλλωνα Πατρών και επικρατώντας στο ΟΑΚΑ 68-53 έφτασαν στην κατάκτηση ακόμα ενός τροπαίου.

Για την ακρίβεια, του 16ου τους στον θεσμό, τέταρτου σερί στη διοργάνωση και 57ου συνολικά στην τροπαιοθήκη που είναι... τίγκα!

Από το πρώτο δεκάλεπτο η ομάδα του Ιβάνοβιτς ήταν το αφεντικό του αγώνα, οι μελανόλευκοι ήταν μαχητικοί, αλλά όντας και πολύ άστοχοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό, μένοντας για δεύτερη φορά με την... πίκρα της απώλειας.

Πλουραλισμός στην επίθεση για τους Κυπελλούχους Ελλάδας, που είχαν τον Μαυροκεφαλίδη με 13 πόντους (βγήκε και MVP), ενώ ακολούθησαν με 9 οι Διαμαντίδης, Παππάς, Μπατίστα. Απ' τους ηττημένους ξεχώρισε ο πρώτος σκόρερ του αγώνα, Φιτζπάτρικ με 19!

inner

Το ματς:

Κόσμο περισσότερο είχε. Ποιότητα δεδομένα καλύτερη έχει. Και συγκέντρωση είχε ο Παναθηναϊκός στα πρώτα λεπτά, που κράτησε τον Απόλλωνα χωρίς σκορ για 4' και... φυσιολογικά προηγήθηκε με 9-0, έχοντας πλουραλισμό στην επίθεση. Ο Φιτζπάτρικ έδωσε... πνοή στους Πατρινούς και χάρη σ'αυτόν, η διαφορά μειώθηκε στους 5 (7-12), βάζοντας και την ομάδα του στο «κόλπο». Οι μελανόλευκοι επέμεναν... συνεχώς από τα 6,75. Και όντας πολύ άστοχοι από εκεί επέτρεπαν στον Παναθηναϊκό (που έπαιζε... συμπαθητική άμυνα) να νιώθει άνετος. Και όταν ο Παππάς βρήκε στόχο απ' το τρίποντο, έδωσε ξανά αέρα εννιά πόντων στους κατόχους του τροπαίου, για το 12-21 της πρώτης περιόδου.

Μόνο θελκτικό μπάσκετ δεν έπαιζαν οι δύο ομάδες στη δεύτερη περίοδο. Τα λάθη και η αστοχία είχαν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους και μοιραία το σκορ δεν... άνοιγε. Ενδεικτικό πως ο Απόλλωνας είχε σημειώσει σε πέντε λεπτά μόλις ένα δίποντο (με τον Ελ Αμίν), ενώ με «τζούρες» του Μαυροκεφαλίδη στην άλλη του παρκέ, ο Εξάστερος είχε φτάσει σε διψήφια επίπεδα (14-27). Οι Πατρινοί πήγαν να... επιστρέψουν, αλλά επ' ουδενί οι πράσινοι δεν τους άφησαν. Και το «εύθραυστο» 18-27 έγινε στο άψε-σβήσε 18-36, χάρη στο ξέσπασμα του τελευταίου τριλέπτου, προτού εν τέλει ο Διαμαντίδης στην εκπνοή του ημιχρόνου σημειώνει νέο τρίποντο και γράψει το 20-39, έχοντας ήδη... κλειδώσει την κούπα.

inner

Πλέον ο μεν (Παναθηναϊκός) χρειαζόταν διαχείριση, ο δε (Απόλλων Πατρών) να πέσει με... ψηλά το κεφάλι. Και το 29-48 στο 25' επιβεβαίωνε πως δεν υπήρχε γυρισμός. Και παράλληλα δεν υπήρχε άλλος λόγος για να μείνει στο παρκέ ο Διαμαντίδης, που αποχώρησε στον πάγκο -μόνιμα- μέσα σε standing ovation ακόμα και απ' τους φίλους των «φιλοξενούμενων». Οι παίκτες του Νίκου Βετούλα είχαν χάσει ολοκληρωτικά τη συγκέντρωσή τους, έχοντας... πνιγεί στην εξαιρετική πράσινη άμυνα και με τον Μαυροκεφαλίδη... να φορτώνει (σκεπάζοντας και τις δύο άκρες του παρκέ), η διαφορά... εκτοξεύτηκε στους 26, για το 31-57 στο 30'.

Ο Απόλλων είπαμε , ήθελε να πέσει ηρωικά. Να μην κάνει αρνητικό ρεκόρ πόντων σε τελικό. Και τα τέσσερα σερί(!) τρίποντα -κόντρα στην αστοχία του σε προηγούμενες φάσεις- απ' τα οποία τα δύο απ' τον εξαιρετικό Φιτζπάτρικ έφεραν το 43-62 στο 34'... μετριάζοντας το εύρος της διαφαινόμενης ήττας του. Ο Ιβάνοβιτς έριξε μέσα όλα τα... παιδιά (Λούντζη, Χαραλαμπόπουλο, Διαμαντάκο), αφού τα πάντα είχαν κριθεί. Κι όσο να 'ναι τα νιάτα επηρέασαν εν μέρει την εικόνα του Παναθηναϊκού κι έδωσαν την ευκαιρία στους Πατρινούς να πλησιάσουν κι άλλο και μάλιστα στους 14 (51-65). Βέβαια, δεν υπήρχε χρόνος, ούτε... διάθεση για ανατροπές στα εναπομείναντα δύο λεπτά. Υπήρξε, όμως, όρεξη για θέαμα, με 2-3 εντυπωσιακές φάσεις στην άμυνα του Εξάστερου και -επιτέλους- ένα τρίποντο απ' τον Χαραλαμπόπουλο (που το κυνήγησε πολύ) για το τελικό 68-53 και το 16ο Κύπελλο του τριφυλλιού!

inner

Τα δεκάλεπτα: 12-21, 20-39, 31-57, 53-68

Απόλλων Πάτρας (Βετούλας): Σκορδίλης 5 (1), Αργυρόπουλος 9 (1), Γκάλογουεϊ, Πεν 5 (1), Φιτζπάτρικ 19 (2 τρίπ., 11 ριμπ.), Μπατής 2, Ελ Αμίν 4, Πελεκούδας 2, Μολφέτας, Νιφόρας 7, Γεωργαλλής, Ότζο.

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Σλότερ 3 (1), Μποχωρίδης 3 (1), Γιάνκοβιτς 4, Φώτσης 6 (1), Παππάς 9 (1), Μαυροκεφαλίδης 13, Διαμαντίδης 9 (1), Γκιστ 6 (2), Μπατίστα 9, Διαμαντάκος 3, Λούντζης.

Τα στιγμιότυπα π' το κανάλι της ΚΑΕ:



Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x