Λάμπρος Γκαραγκάνης

Η Λίβερπουλ μπορεί τον τίτλο και δεν είναι ανέκδοτο

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για τις υπαρκτές πιθανότητες των «reds» να σπάσουν την 25ετή κατάρα και να επιστρέψουν στην κορυφή του καλύτερου Πρωταθλήματος στον κόσμο.

Μοιάζει κάτι ανάμεσα σε «γλέντι» στους οπαδούς της Λίβερπουλ, ευσεβής πόθος τους ή κάποιο σκετς από παράσταση του Σεφερλή στο «Δελφινάριο» από τους αντίμαχους όταν γίνεται λόγος για πιθανότητες των «κόκκινων» για κατάκτηση της κορυφής στην Πρέμιερσιπ. Από όποια σκοπιά κι αν συζητηθεί τέτοιο ενδεχόμενο, τους τρεις τρόπους αντιμετώπισης τούς αναφέραμε… Από το 1990 έχει στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή η Λιντς και η Μπλάκμπερν, έχει ολοκληρωθεί η δυναστεία του Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ, άρχισε να κάνει πρωταθλητισμό η Μάντσεστερ Σίτι, γιγαντώθηκε η Τσέλσι και γενικά πρόκειται για ένα διάστημα πλήρες για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Αν λείπει ένας τίτλος από τη, μέχρι πριν χρόνια, μεγαλύτερη ομάδα στην Αγγλία για να νοστιμίσει το πράγμα;

Σαφώς και λείπει, μόνο και μόνο για να δικαιωθούν οι μεγαλύτεροι των σημερινών τριαντάρηδων που μιλούν με τόση νοσταλγία για την υπερμεγέθη Λίβερπουλ του παρελθόντος. Για τους γεννημένους από το 1980 και μετά, το κλαμπ του Μέρσισαϊντ είναι μεγάλο στα λόγια και στο άκουσμα ιστοριών, που πλέον τείνουν να φτάσουν την υπόσταση αστικών μύθων. Η καταγραφή των σφαλμάτων του συλλόγου και του συνδυασμού συνθηκών που τον «μαρμάρωσαν» στα δεκαοκτώ Πρωταθλήματα – την ώρα που η, κάποτε όχι ισοϋψής, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η πολυνίκης με είκοσι – απαιτεί τόμους. Ένα δις λίρες σε μεταγραφές έχει κάνει η Λίβερπουλ αυτό το διάστημα, δίχως αποτέλεσμα.

Κι ενώ στην Ευρώπη μπόρεσε ν΄ αποσβέσει κάποια χρήματα εξ αυτών (το Κύπελλο UEFA του 2001 και το απίθανο Τσάμπιονς Λιγκ του 2005), στο Νησί αυτό το διάστημα έχει πάρει δύο Κομιούνιτι Σιλντ, τέσσερα Λιγκ Καπ και τρία FA Cup! Απολογισμός για τα δεδομένα της Λίβερπουλ; Μηδέν από μηδέν, μηδέν… Τί μπορεί ν΄ αλλάξει φέτος; Δεν υπάρχει, αρχικά, μία δυναστεία τύπου Γιουνάιτεντ που να είναι, σχεδόν, σίγουρα πρώτη. Η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο είναι ακόμη στην αρχή για κάτι τέτοιο και ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια για το αν μπορεί να φτάσει στα ανώτατα επίπεδα. Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ ψάχνονται με δαπανηρές μεταγραφές να ορθώσουν ανάστημα, αλλά με προπονητές που σε τούτη τη φάση δεν προσδίδουν σταθερότητα με την παρουσία τους.

Από την άλλη, η Άρσεναλ πάντα έχει τον τρόπο να τινάζει στον αέρα τις προσδοκίες του Αυγούστου και δεν αναφέρεται αυτό λόγω του 0-2 της πρεμιέρας από τη Γουέστ Χαμ. Μόνο και μόνο που τα δύο τελευταία χρόνια έχει περάσει το 60% των ημερών της κάθε σεζόν στην κορυφή της βαθμολογίας και στη συνέχεια τα μούσκεψε αρκεί! Για Τότεναμ και κάτω δεν υφίσταται καν λόγος, επομένως με σημείο αναφοράς την Πρωταθλήτρια Τσέλσι και τη δίψα της Λίβερπουλ για επιστροφή στα άλλοτε κεκτημένα της μπορεί να γίνει μία υπόθεση εργασίας. Μέχρι αποδείξεως του αντίθετου οι «μπλε» είναι η καλύτερη ομάδα στο Νησί. Και φέτος θεωρείται το ποιοτικότερο σύνολο, όσον αφορά την πρώτη ενδεκάδα.

Εύστροφη, ισορροπημένη, δυναμική, τακτικά άριστη λόγω Μουρίνιο, η αρχική των Λονδρέζων περιλαμβάνει παίκτες «σκυλιά» και αρτίστες. Ο Πορτογάλος, από την επιστροφή του στο «Στάμφορντ Μπριζ», δεν έχει χάσει κανένα από τα δώδεκα παιχνίδια με τις τέσσερις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας! Μεγάλο πρόβλημα θα είναι και φέτος ο πάγκος, μια κι εκεί δεν έχει την απαραίτητη ποιότητα για να καλυφθούν ορισμένοι βασικοί. Ο Τέρι στην άμυνα μεγαλώνει και δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όποτε κουράζεται. Ο Αζάρ είναι ο παίκτης με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στην Πρέμιερ. Το ξύλο που τρώει είναι άνευ προηγουμένου και δεν αποκλείεται στο πρώτο σκληρό μαρκάρισμα του κάθε Ντόουσον αυτής της Λίγκας να τραυματιστεί.

Ο Ντιέγκο Κόστα είναι εύθραυστος και νευρικός. Συν τοις άλλοις, κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ο Special One στη διαδικασία ν΄ αναδείξει και κάποιον ποδοσφαιριστή από τη σπουδαία φουρνιά των Νέων της Τσέλσι. Κι αυτά τα πειράματα πάντοτε έχουν κόστος… Όσον αφορά τη Λίβερπουλ η μη παρουσία του Στίβεν Τζέραρντ μπορεί να φαντάζει μέγα πρόβλημα, αλλά πόσο είναι στην ουσία; Πέραν της δεδομένης αξίας του ο Άγγλος έφυγε από το καλό διάστημα της καριέρας του, μένοντας άπραγος στο Νησί. Δεν μπόρεσε να πάρει τον περιβόητο τίτλο όταν έπρεπε, θα το έκανε τώρα; Ο Στέρλινγκ πουλήθηκε μ΄ ένα τσουβάλι λεφτά στη Μάντσεστερ Σίτι, όμως κατά πόσον η συγκεκριμένη έκδοση παίκτη μπορεί να ξεβαλτώσει μία ομάδα επιπέδου Λίβερπουλ σε τόσο απαιτητικό Πρωτάθλημα;

Υπάρχει το δεδομένο της πορείας των «reds» προς τον τίτλο τη σεζόν 2013/2014: 101 γκολ στο ενεργητικό, 84 βαθμοί, δεύτερη θέση, στο -2 από την Πρωταθλήτρια Σίτι. Παρά ένα γλίστρημα του Τζέραρντ, ίσως η κατάταξη να ήταν τούμπα… Το δίδυμο Σουάρες και Στάριτζ έκανε όργια, με τη μεταγραφή του πρώτου και τους συνεχείς τραυματισμούς του δεύτερου να ρίχνουν τη συγκομιδή της Λίβερπουλ στα 52 τέρματα πέρυσι. Ή αλλιώς στη χειρότερη παραγωγικότητά της τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια! Ο Κριστιάν Μπεντέκε έσωσε μονάχος την Άστον Βίλα και θ΄ αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό των «κόκκινων» φέτος. Άγνωστο αν μπορεί ν΄ αντικαταστήσει τον Σουάρες, μια και τα στοιχεία τους είναι διαφορετικά.

Ο Βέλγος στράικερ είναι άριστος στην εκτέλεση με πόδι και κεφάλι, παίζει με πλάτη και σπάει με ευκολία την μπάλα, καταλαμβάνοντας χώρο στην αντίπαλη περιοχή. Το σίγουρο είναι πώς από τους περυσινούς στη θέση του, Λάμπερτ και Μπαλοτέλι, των τριών γκολ στην Πρέμιερ συνολικά θα τα πάει καλύτερα. Αν κάποιος μπορεί ν΄ αξιοποιήσει αυτό το επιθετικό κτήνος είναι ο Φιρμίνο. Ο Βραζιλιάνος, πρώην της Χόφενχαϊμ, έχει την τελική πάσα για να κάνει τον Μπεντέκε πρώτο μάγκα. Η προσθήκη του Μίλνερ των τετρακοσίων αγώνων Πρέμιερσιπ στο ενεργητικό του μπορεί να δώσει στον Χέντερσον τον ρόλο του αντι-Τζέραρντ και να του επιτρέψει να λυθεί, παίζοντας αυτό που μπορεί στη Λίβερπουλ. Σίγουρο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, με στοιχειωδώς θετικούς τούς Άιμπ και Κοουτίνιο, είναι πώς η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες σκοραρίσματος.

Η άμυνα είναι κεφάλαιο, μια και μιλάμε για ένα από τα σύνολα με τα περισσότερα αβίαστα λάθη τη σεζόν που πέρασε, αλλά αν η επίθεση βγάλει αυτά που μπορεί ας «καθαρίσει» όσο δύναται ο Μινιολέ… Κάποια στιγμή θα επιστρέψει και ο Στάριτζ, επομένως μιλάμε ίσως για την πιο δυνατή γραμμή κρούσης στη Λίγκα. Όταν η Τσέλσι, για παράδειγμα, έχει τον Κόστα κι από πίσω τον Ρεμί και τη σκιά του Φαλκάο. Ο Ρότζερς είναι παρεξηγημένος, αλλά το 52% νικών του δεν είναι επίτευγμα μικρό. Σε 156 αγώνες έχει 81 νίκες και 40 ήττες. Τις διπλές επιτυχίες, δηλαδή, σε όλες τις διοργανώσεις που έπαιξε επί των ημερών του το κλαμπ… Σε μία Πρέμιερ Λιγκ δίχως το αψεγάδιαστο φαβορί, όποιος υποτιμήσει τη Λίβερπουλ θα το πληρώσει. Μένει ν΄ αποτινάξει την αρνητική ψυχολογία – κομματάκι δύσκολο ομολογουμένως – και ποτέ δεν ξέρεις… Σ΄ αυτήν τη ζωή όλα γίνονται!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x