Stoiximan Super League

Πανόπουλος: «Δεν θέλαμε να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Έρωτα θέλαμε να κάνουμε»

Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης με γλαφυρό τρόπο τόνισε ότι κανείς δεν θέλει να πάει κόντρα στην ΕΠΟ, επισημαίνοντας ότι δεν θα χρειαζόταν να αλλάξει κανονισμούς για την επαγγελματική διαιτησία.

Επίθεση κατά της ΕΠΟ από τον Χρήστο Πανόπουλο μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν οι δώδεκα ομάδες στην οποία έγινε γνωστή η αρνητική απάντηση της ομοσπονδίας στο θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας.

Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, ο οποίος έκανε και την πρόταση, επεσήμανε ότι δεν θα χρειαζόταν να αλλάξει κάποιον από τους κανονισμούς της για να γίνει αποδεκτή η αλλαγή της διαιτησίας σε επαγγελματική.

«Η ΕΠΟ δεν θα άλλαζε τίποτα στους νόμους της. Θα ήταν μια συμφωνία κυριών με την οποία θα κρατούσε όλα τα δικαιώματα και δεν θα έχανε κανένα δικαίωμά της. Δεν θέλαμε να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Έρωτα θέλαμε να κάνουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Πανόπουλου:
«Είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας και τον νομικό της Σούπερ Λίγκας, με θέμα να έχουμε την τελειωτική απάντηση της ΕΠΟ για το σχέδιο που είχαμε προτείνει.

Είναι η τέταρτη φορά που βρεθήκαμε με την ΕΠΟ, αυτή ήταν η τελική συνάντηση. Δυστυχώς, η ΕΠΟ απάντησε αρνητικά στην πρότασή μας καθ’ ολοκληρία. Παρόλο που ήταν μια πρόταση για την διαιτησία που αποτελούσε ένα άτυπο μνημόνιο συνεργασίας, χωρίς η ΕΠΟ να αλλάξει απολύτως τίποτα στους κανονισμούς και τους νόμους της.

Ήταν μια συνεργασία που θα είχε τεθεί για να κάτσουμε μαζί, για το κοινό συμφέρον. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από κάτι διαφορετικό. Θέλαμε να δώσουμε κάτι που θα είναι συμφωνημένο απ’ όλους για, να πέσουν οι τόνοι και να δούμε κάτι διαφορετικό, χωρίς η ΕΠΟ να απεμπολεί ούτε στο ελάχιστο έστω ένα γράμμα απ’ όσα έχει ψηφίσει και έχει κάνει μέχρι τώρα.

Τους ζητήσαμε τρία πράγματα. Δώστε μας για τον αρχιδιαιτητή δέκα με 15 ονόματα που θεωρείται ικανά γι’ αυτή τη θέση κι εμείς, μέσω της Σούπερ Λίγκας, με ψηφοφορία να σας πούμε ποιον θεωρούμε πιο κατάλληλο. Το ίδιο και για τους παρατηρητές. Μέσα από την διαδικασία την δική σας.

Τέλος, δώστε μας τριάντα διαιτητές, όσους κρίνετε εσείς, και δώσετε μας το δικαίωμα να μην αποδεχτούμε έξι απ’ αυτούς, μέσα από common understanding. Η ΕΠΟ θα παραμείνει υπεύθυνη για τις οικείες αποφάσεις.

Η απάντησή τους ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν περνάει από την FIFA και την UEFA. Το μεταφράσαμε και το στείλαμε, αλλά μας αντιπρότειναν κάτι άλλο.

Στην ερώτησή μου προς τον κύριο Γκιρτζίκη, ότι όταν η ΕΠΟ ακούει μια λογική πρόταση, για το καλό όλης της χώρας, χωρίς να χάνει κανένα δικαίωμά της, δεν μπορεί η FIFA και η UEFA να μην το δεχτεί. Αν πάει η ΕΠΟ σ’ αυτούς και τους πει “κοίταχτε τι θέλουν να μας κάνουν” δικαίως θα πάρουμε αρνητική απάντηση. Το θέμα είναι πώς το βλέπει η ΕΠΟ.

Εφόσον είναι έτσι, δεν θα έπρεπε ένα μήνα να ταλαιπωρούμαστε. Θα έπρεπε να μας το πουν από την αρχή. Ποιος θα αρνηθεί κάτι, που αφορά κάτι αυτονόητο και που η ΕΠΟ δεν απεμπολεί κανένα δικαίωμα; Η ΕΠΟ ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα αλλάξει όλα και να τα κάνει όπως θέλει
»

Για την συνάντηση που είχε με τις υπόλοιπες ομάδες: «Γνώριζα ότι θα είναι μια από τις τελικές συζητήσεις με την ΕΠΟ, γι’ αυτό είχαμε κανονίσει μια συνάντηση των 12 ομάδων, προκειμένου να τους ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις. Όλοι εξεπλάγησαν. Εν συνεχεία, τους ενημέρωσα για τη θέση της NOVA και του ΟΠΑΠ, πάνω σ’ αυτά τα σημεία. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Από το 1993, που βρίσκομαι στο ποδόσφαιρο, έχω συμμετάσχει λίγες φορές στα κοινά. Πρώτη φορά βλέπω ένα τέτοιο κλίμα μεταξύ δώδεκα μικρών ομάδων. Όχι 11, δώδεκα. Γιατί σήμερα συμμετείχε με την υπογραφή του ο Ηρακλής, μέσω του κ. Παπαθανασάκη.

Οι δώδεκα ομάδες συμφωνήσαμε το εξής: Είχαμε κάνει μια δήλωση-δέσμευση σε περίπτωση που, πρώτον, δεν γίνει η αναδιάρθρωση της Σούπερ Λίγκας και η ανακατανομή των τηλεοτπικών εσόδων και δεύτερον δεν προχωρήσει η πρότασή μας για την διαιτησία. Η δέσμευση ήταν πως καμία ομάδα δεν θα συμμετείχε στο πρωτάθλημα. Σήμερα επιβεβαιώσαμε την βούλησή μας αυτή, μετά τη θέση της ΕΠΟ, που αυτή τη στιγμή είναι αρνητική.

Δεν θα συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα υπό αυτές τις συνθήκες. Επιβεβαιώθηκε με τις σημερινές υπογραφές, δεν θα συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα εφόσον η πρότασή μας δεν περνάει. Πλέον η μπάλα είναι στους μεγάλους, για να τοποθετηθεί ο καθένας πάνω σ’ αυτό που έχουν αποφασίσει και οι 16 ομάδες. Αν οι τέσσερις ομάδες έχουν διαφορετική γνώμη θα το σεβαστούμε σαν γνώμη, αλλά εμείς συμμετοχή σ’ αυτό το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να έχουμε. Δεν θέλουμε πόλεμο με κανένα, έρωτα θέλουμε να κάνουμε.

Θέλουμε να κάνουμε μια έκκληση στην ΕΠΟ. Να αναλογιστεί πως αυτό έχει γίνει πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πάντα, οποιοσδήποτε συνεταιρισμός είχε έναν εκπρόσωπο του Ολυμπιακού, έναν του Παναθηναϊκού, έναν του ΠΑΟΚ και έναν της ΑΕΚ. Η ΕΠΟ έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακουσει μικρές ομάδες που πρεσβεύουν το αυτονόητο, αυτού που αγγίζει τον τελευταίο φίλαθλο. Να σεβαστούμε το δημόσιο αίσθημα.

Δεν υπάρχει πολιτική. Το ποδόσφαιρο είναι ένα, η Ελλάδα είναι ένα. Ας αλλάξει θέσεις η ΕΠΟ, ας μας δώσει μια ελάχιστη συμμετοχή, όχι στο να αποφασίζουμε, αλλά να λέμε κάτι. Θα είναι προς όφελος όλων. Κάνω μια έκκληση στην ΕΠΟ, να ξαναδεί τα πράγματα διαφορετικά, για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το περιβάλλον, έστω κι αν δεν είναι η ευθύνη της διαιτησίας
».

Για εναλλακτική πρόταση που υπάρχει για τη διαιτησία: «Η εναλλακτική πρόταση της ΕΠΟ για τη διαιτησία είναι να υπάρξει αρχιδιαιτητής ξένος, που θα προτείνει η FIFA ή η UEFA. Ένας αντίστοιχος Χιού Ντάλας, δηλαδή, και ένας υπεύθυνος παρατηρητών. Του είπα πως αν βγει προς τα έξω κάτι τέτοιο είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Πώς θα βγούμε να το πούμε; Το κάναμε φέτος και δεν πέτυχε. Μου είπε πως ο αρχιδιαιτητής θα μένει περισσότερες μέρες στην Ελλάδα.

Τον ρώτησα πώς αυτοί που θα έρθουν για να επιλέξουν τους παρατηρητές και τους διαιτητές, θα το κάνουν χωρίς να έχουν γνώση του τι έχουν κάνει μέχρι τώρα. Αν μπορούμε να πάμε σε κάτι τέτοιο. Του είπα πως αν μου έλεγες ότι έχω αυτό το άτομο από την FIFA ή την UEFA και παρακολουθεί τους διαιτητές και έχει άποψη για τον καθένα, και κακοπροαίρετοι να ήμασταν, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο πέρα από το να το αποδεχτούμε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και δεν υπήρχε η πρόνοια να γίνει».

Για το αν σκοπεύουν να απευθυνθούν στην UEFA: «Οφείλουμε να σεβαστούμε τις διακείμενες αρχές και θεσμούς. Συνομιλητής μας είναι η ΕΠΟ. Έχουμε την ευκαιρία ακόμα να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Στο χέρι της ΕΠΟ είναι».

Για το αν σκοπεύουν να κάνουν κάποιο βήμα πίσω: «Δεν είπα ότι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Είμαστε ήδη με την πλάτη στον τοίχο. Προτείναμε τον αρχιδιαιτητή, τους παρατηρητές και τους είπαμε να μας δώσουν ανθρώπους για να επιλέξουμε».

Για την αναδιάρθρωση: «Δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένη απόφαση. Κατανοούν όλοι πως είναι αναγκαιότητα για τη NOVA, το έθεσε επιτακτικά. Με λογική και με σεβασμό θα βρούμε μια λύση και σ’ αυτό. Είναι προϋποθέσεις και για τη NOVA να βελτιώσουμε το περιβάλλον και στη διαιτησία».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x