Γενικά

Στα ενδότερα της Mercedes! (pics)

Τελικά μιάμιση ημέρα είναι αρκετή για να τα δεις όλα! Τόσο διήρκεσε και η αποστολή μας στις εγκαταστάσεις της Mercedes, στην Στουτγκάρδη, από την οποία και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η επίσκεψή μας είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς δοκιμάσαμε όλες τις νέες τεχνολογίες στους πέντε προσομοιωτές της μάρκας.

Τελικά μιάμιση ημέρα είναι αρκετή για να τα δεις όλα! Τόσο διήρκεσε και η αποστολή μας στις εγκαταστάσεις της Mercedes, στην Στουτγκάρδη, από την οποία και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η επίσκεψή μας είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς δοκιμάσαμε όλες τις νέες τεχνολογίες στους πέντε προσομοιωτές της μάρκας.

Οι προσομοιωτές αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την εταιρία, αφού εκεί μπορούν να δοκιμαστούν πολλές τεχνολογίες σε πρώιμη φάση, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Mέσω των προσομοιωτών είδαμε πως οι μηχανικοί δουλεύουν τον ήχο που τελικά φτάνει στην καμπίνα, ή πως προσπαθούν να μειώσουν τους κραδασμούς από την κακή ποιότητα του οδοστρώματος.

Ωστόσο, το καλό το κρατούσαν για το τέλος οι άvθρωποι της Mercedes, αφού το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο «moving base simulator». Ο εν λόγω προσομοιωτής προσφέρει κίνηση, όπως και στην πραγματικότητα, δίνοντας την ευκαιρία στον οδηγό/δοκιμαστή να αντιληφθεί τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, την αντίδραση του τιμονιού και των αναρτήσεων.

Δείγμα των καινοτομιών της Mercedes δοκιμάσαμε και στους προσομοιωτές, αλλά και στην πίστα, όπου εκεί την παράσταση έκλεψε η F800, με την οποία κάναμε μια βόλτα.

Οδηγώντας με το σύστημα Distronic Plus

Τα πράγματα για τους οδηγούς γίνονται πολύ απλά με τις εφευρέσεις της Mercedes. Αρχικά, με το σύστημα Distronic Plus, οι οδηγοί μπορούν να επιλέγουν μια ταχύτητα με την οποία θα κινείται το αυτοκίνητο, ωστόσο το εν λόγω σύστημα αντιλαμβάνεται την αυξομείωση της ταχύτητας του προπορευόμενου οχήματος και να προσαρμόζεται καταλλήλως, πχ (Αν το προπορευόμενο αυτοκίνητο επιβραδύνει το σύστημα το αντιλαμβάνεται και αυτόματα μειώνει ταχύτητα, ενώ αν η απόσταση αυξηθεί, τότε το Distronic Plus αυξάνει ταχύτητα, με μέγιστη αυτή που ο οδηγός έχει επιλέξει).

Περισσότερη ασφάλεια με το Pre-Safe

Ένα σύστημα πολύ σημαντικό για την ασφάλεια, καθώς ενημερώνει τον οδηγό αν η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα μειώνεται, αρχικά με ηχητικά μηνύματα, έπειτα με δόνηση στο τιμόνι, ενώ όταν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη με το αυτόματο φρενάρισμα του αυτοκινήτου, ώστε η επαφή να γίνει με μικρότερη ταχύτητα.

Συνδυασμός ασφάλειας και άνεσης με το Pre-Scan

Ένα από τα πολύ χρήσιμα συστήματα, ειδικά αν η συνοδηγός δεν έχει προλάβει να μακιγιαριστεί. Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί μια κάμερα έξι διαστάσεων, η οποία σκανάρει την επιφάνεια του δρόμου και προσαρμόζει τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου με τρόπο που θα αποσβένονται οι κραδασμοί από τις λακκούβες.

«Το πάθος για εφευρέσεις δεν σταματά ποτέ»!

Αυτό ήταν το μότο του Καρλ Μπενζ και με αυτό πορεύεται η εταιρία όλα αυτά τα χρόνια, εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Mercedes πρωτοπορεί και καινοτομεί σε συστήματα ασφαλείας και όχι μόνο. Πέρα από την πρακτική που κάναμε στους προσομοιωτές, στο κέντρο καινοτομίας είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πως οι άνθρωποι «στίβουν» το μυαλό τους, ώστε να ανακαλύψουν νέες ιδέες.

Αναμενόμενη ήταν η έκπληξη που μας περίμενε στο κέντρο καινοτομίας, καθώς μόνο με παρόμοια οργάνωση θα μπορούσε μια αυτοκινητοβιομηχανία να καινοτομήσει. Όλοι συνεργάζονται με σκοπό να εφεύρουν τεχνολογίες που θα προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια και άνεση. Ο αριθμός των σχεδιαστών που υπήρχε στην αίθουσα και σχεδίαζαν συνεχώς σασί, δείχνει πόσο πολύ επενδύουν σε όλες τις ιδέες, ενώ δεν θεωρούν τίποτα μη πραγματοποιήσιμο.

Μέρος στην έρευνα πήραμε και εμείς, σχεδιάζοντας, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει άνεση σε ένα μοντέλο του 2020, αφού πρώτα χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες. Κάποια από τα μοντέλα, έχουν κάποιες πιθανότητες πραγματοποίησης, κάποια άλλα όχι!

Επιμέλεια: Σταυρούλα Σάββα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x