Θοδωρής Τσούτσος

Τουλάχιστον ο Πέλκας, ας είναι μόνο ποδοσφαιριστής!

Ο Πέλκας πρέπει να παραμείνει ο ποδοσφαιριστής που ήδη είναι. Και προς Θεού να μην μετατραπεί κι εκείνος σε ιεροκήρυκα που θα διατρανώνει την ιδέα του ΠΑΟΚ δεξιά κι αριστερά. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Τον Δημήτρη Πέλκα τον "γέννησε" ο ΠΑΟΚ. Τον "μεγαλώνει" ο ΠΑΟΚ. Αρα εκείνος, ο ΠΑΟΚ, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον γνωρίζει κιόλας.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι ή ήταν ο προπονητής και πόσο τον χρησιμοποιεί ή τον χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενοι. Αυτό έχει να κάνει με αυτό που ο Δημήτρης Πέλκας, έχοντας γεννηθεί μέσα στον ΠΑΟΚ και μεγαλώνοντας μαζί του, μπορεί να σημαίνει για τον ΠΑΟΚ.

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής είναι ΠΑΟΚ. Ωραία. Ο καθένας κάτι είναι. Οταν μάλιστα αυτός ο καθένας έχει την τύχη ή την ικανότητα να αγωνίζεται με την ομάδα την οποία υποστηρίζει, ακόμη καλύτερα. Για τον ίδιο. Για την ομάδα πάλι, θα έπρεπε να είναι αδιάφορο. Ακριβώς εδώ είναι το ζήτημα. Για τον ΠΑΟΚ, όπως και για άλλους αλλά μάλλον κυρίως για τον ΠΑΟΚ, αυτό δεν ήταν ποτέ αδιάφορο.

Ο Πέλκας είναι ΠΑΟΚ, αλλά περισσότερο από ΠΑΟΚ θα πρέπει να παραμείνει ποδοσφαιριστής. Πρώτος ο ίδιος ο σύλλογος θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει ως τέτοιον. Είναι εξαιρετικός παίκτης, είναι χρήσιμος για αγωνιστικούς λόγους και ως περιουσιακό στοιχείο μιας ομάδας που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται μέσα στις αγορές, μπορεί να γίνει καθοριστικός στη διάρκεια της σεζόν, πιο καθοριστικός συγκριτικά με άλλους ποδοσφαιριστές και σε σχέση με τους στόχους που διεκδικεί η ομάδα του. Ή ακόμη πιο καθοριστικός σε επόμενες σεζόν, στις οποίες θα είναι πια ακόμη πιο ώριμος ποδοσφαιρικά.

Να είναι, δηλαδή, πολύτιμος στο ρόλο για τον οποίο βρίσκεται στον Δικέφαλο. Ο Πέλκας δεν είναι κάποιος ιεροκήρυκας για να διατρανώνει την ιδέα του ΠΑΟΚ δεξιά και αριστερά. Ούτε ο ίδιος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον εαυτό του ως τέτοιον, ούτε βέβαια ο σύλλογος θα πρέπει να τον διαχειριστεί ως τέτοιον.

Για την ακρίβεια, περισσότερο είναι θέμα της ομάδας, παρά του ίδιου του ποδοσφαιριστή, που συν το νεαρό της ηλικίας του και συν την απαίτηση της μάζας να δημιουργούνται ήρωες, μπορεί να παρασυρθεί σε μία κατάσταση που δεν θα έπρεπε να τον αφορά. Δεν έχει σημασία αν μπορεί ή θα μπορεί κάποια στιγμή να υποστηρίξει έναν τέτοιο ρόλο στον ΠΑΟΚ. Κανονικά δεν θα πρέπει να τον δοκιμάσει ποτέ.

Είναι εύκολο να θυμηθεί κανείς περιπτώσεις παρόμοιες και πώς κατέληξαν στον ΠΑΟΚ. Σαλπιγγίδης, Ζαγοράκης, Βρύζας. Πιο πρόσφατη του Αθανασιάδη. Κανείς δεν μπορεί να είναι πιο ΠΑΟΚ, πιο "κάτι" τελοσπάντων για να μιλήσουμε και για άλλες ομάδες, από τον ίδιο τον ΠΑΟΚ. Από την ίδια, την οποιαδήποτε ομάδα. Κανείς δεν λέει ότι ο Πέλκας συμπεριφέρεται έτσι. Ή δείχνει σημάδια ότι θα αρχίσει να συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά το θέμα είναι να μην αρχίσει ο οργανισμός ΠΑΟΚ να τού συμπεριφέρεται έτσι, όπως με ένα σωρό είχε κάνει παλαιότερα.

Διότι, όπως δείχνει το παρελθόν, τού είναι "εύκολο" να πέφτει σε αυτήν την παγίδα. Να κάνει, δηλαδή, κάποιον ποδοσφαιριστή ή μέλος του αγωνιστικού τμήματος να λειτουργεί περισσότερο ως "ΠΑΟΚτσάκι", παρά ως αυτό που είναι. Και τελικά από αυτή την κατάσταση που δημιουργείται, να βγαίνουν χαμένες και οι δυο πλευρές...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x