Στίβος

34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή και τα σπουδαία ρεκόρ!

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι διοργανωτές του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας που θα γίνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, παρουσία κορυφαίων Ελλήνων και ξένων αθλητών.

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας που θα γίνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 50.000 αθλητών από 105 χώρες σε όλες τις διαδρομές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Φέτος ο Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στο Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και συμπίπτει με τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, αλλά και την συμπλήρωση 70 χρόνων από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Νωρίτερα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης Ergo Marathon Expo, που θα διαρκέσει ως τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου.

Το παρών στη συνέντευξη έδωσε εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ, ο πρόεδρος Κώστας Παναγόπουλος, ενώ μίλησε ακόμη ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Φιλήμων Βαφειάδης, οι Έλληνες αθλητές, Κώστας Γκελαούζος και Ουρανία Ρεμπούλη και οι Κενυάτες Λούκα Ρότιχ Λόμπουβαν (Κένυα), Μπόαζ Κιπρόνο (Κένυα) μαζί με την Πενίνα Γουανχίρου Ντούνγκου (Κένυα). Γενικός συντονιστής ήταν ο Μάκης Ασημακόπουλος.

inner

Πρώτη μίλησε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του μαραθωνίου και νικήτρια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 2015 Ράνια Ρεμπούλη η οποία συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. «Είναι μια γιορτή για όλο τον κόσμο. Η εμπειρία μου από το Ρίο ήταν τρομερή, στην εκκίνηση έβαλα τα κλάματα, από τη συγκίνηση που κατάφερα να είμαι εκεί. Ήταν δύσκολος αγώνας. Μετά την Βραζιλία αποφασίσαμε με τον προπονητή μου, Παναγιώτη Χαραμή, να τρέξω για συναισθηματικούς λόγους στην Αυθεντική διαδρομή, μπαίνω σαν Ελληνιδα να τρέξω στον αγώνα που διοργανώνει η χώρα μας. Θέλω να στηρίζω τη διοργάνωση. Ευελπιστώ σε μια καλή επίδοση, γιατί όχι και στη νίκη. Στην Ελλάδα ξεκίνησαν όλα. Ο αγώνας μεγαλώνει και αυτό είναι πολύ καλό για τη χώρα μας. Εύχομαι καλό, αγώνα και καλά αποτελέσματα σε όλους».

Αμέσως μετά μίλησε ο Κώστας Γκελαούζος, δις πρωταθλητής στα 10χμ το 2014 και 2015 και φέτος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην αυθεντική διαδρομή. «Να ευχηθώ καλή επιτυχία στους διοργανωτές και σε όλους όσοι θα τρέξουν. Σαν εμπειρία είναι μοναδική. Οσοι τρέχουν, κάποια στιγμή θέλουν να τρέξουν στον ΑΜΑ, όχι μόνο γιατί πρέπει να τον στηρίζουν, αλλά γιατί είναι ένας αγώνας με ιστορία. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και ο καιρός να είναι λίγο κρύος. Μου έχουν πει πολλά για τη διαδρομή, ότι είναι δύσκολη. Θα ακολουθήσω τα βήματα των πιο έμπειρων και πιστεύω θα πάνε όλα καλά».

inner

Ο Μπεν Ρασίντ, εκπρόσωπος των ξένων αθλητών, δήλωσε ενθουσιασμένος που επιστρέφει στην Αθήνα μετά το 2014, και ευχαρίστησε τον ΣΕΓΑΣ για την άψογη διοργάνωση. «Ο Λούκα Λόμπουβαν εχει έρθει για να σπάσει το ρεκόρ διαδρομής, καθώς το προσωπικό του ρεκόρ είναι 2.08.12. Η Πενίνα Ντούνγκου είναι δρομέας του ημιμαραθωνίου και θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον μαραθώνιο ενώ ο Κιπρόνο Μπόαζ θα πιέσει την ομάδα για να έχει ρυθμό. Είναι σημαντικό ότι οι αθλητές θέλουν να ξαναέρθουν καθώς βρίσκουν τη διοργάνωση επαγγελματική».

inner

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, παρακίνησε όλο τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να γεμίσει το Παναθηναϊκό Στάδιο, για να γίνει μέλος της γιορτής και να υποστηρίξει τις προσπάθειες των αθλητών. «Με την όλο πιο εντυπωσιακή έκθεση ERGO Expo Marathon ξεκινά το τετραήμερο των εκδηλώσεων του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Ενός αγώνα που δεν είναι απλώς ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, αλλά αποτελεί γιορτή αθλητισμού, καθώς το κέντρο της Αθήνας θα πλημμυρίσει από χιλιάδες χαμόγελα, πολύ περισσότερο φέτος που συνδυάζεται με την επέτειο των 120 χρόνων από τους πρώτους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τον πρώτο Μαραθώνιο που έγινε ποτέ. Με αφορμή το γεγονός αυτό θα διοργανώσουμε και κάποια πρόσθετα μικρά δρώμενα στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να τιμήσουμε αυτές τις επετείους αλλά και τους πρωταθλητές μας που έγραψαν ιστορία στο αγώνισμα αυτό αλλά και τους πρωταθλητές μας, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Θα ήθελα να ζητήσω από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να αποδεχθούν την πρόσκληση μας και την Κυριακή να βγουν κατά μήκος της διαδρομής και να υποστηρίξουν αθλητές αλλά και να βρεθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο».

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συνοδινός παρευρέθηκε στην εκδήλωση και μεταξύ άλλων τόνισε ότι αφενός μεν στην εκδήλωση μιλάμε για «κανονικό αθλητισμό», εννοώντας ότι «ο Μαραθώνιος είναι μια γιορτή και όλοι οι συμμετέχοντες δεν θα φοβούνται μην τους κάψουν το σπίτι», ενώ έκανε αναφορά και στην προσπάθεια που κάνει η Πολιτεία για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών σε όλη τη χώρα.

«Το πρόγραμμα για την ανάταξη της κατάστασης στα γήπεδα και τα ταρτάν της χώρας συνεχίζεται κανονικά. Να σας ανακοινώσω ότι το στάδιο «Ζωσιμάδες» μπήκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, το ίδιο και το «Αλκαζάρ» της Λάρισας. Επιπλέον ξεπερνάμε τα τεχνικά προβλήματα που είχαμε με το «Καυτατζόγλειο» και το ιστορικό «Ζηρίνειο» της Αθήνας. Επίσης έχουμε έτοιμη την τροπολογία για να παραχωρηθεί εκ νέου η αθλητική εγκατάσταση του ολυμπιακού χωριού από τον ΟΑΕΔ στην Γενική Γραμματεία αθλητισμού. Ακόμη να σας πω ότι η νομοθετική ρύθμιση για την Παιανία είναι έτοιμη στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, επιτέλους. Να προσθέσω ότι με την κυρία Δούρου έχουμε ήδη συμφωνήσει για τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, για να δούμε πως θα δημιουργηθεί ο χώρος του στίβου προκειμένου να αποκαταστήσουμε την έλλειψη που έχει όλος ο νότιος πόλος της Αθήνας. Βέβαια θέλουμε να δούμε τι θα κάνουμε και με το ΟΑΚΑ, το οποίο πρέπει να πάρει σειρά. Όχι μόνο να κλείνουμε τις τρύπες στις στεγες,μετά από δέκα χρόνια, αλλά να δούμε τι θα κάνουμε για την κεντρική αρένα, για να μπορέσουμε και πάλι να απολαύσουμε μεγάλου διεθνείς αγώνες σε αυτό το χώρο».

inner

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ανέφερε ότι νιώθει περήφανος που ο Μαραθώνιος γίνεται κάθε χρόνο σπουδαιότερος «Είμαι πολύ υπερήφανος γιατί κάθε χρόνο ο Μαραθώνιος της Αθήνας γίνεται πιο σπουδαίος. Έχω καταπληκτική συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και χαίρομαι ιδιαιτέρως για τις παράπλευρες εκδηλώσεις γιατί έτσι η χώρα μας διαφημίζεται. Είναι ο 3ος Μαραθώνιος επί της θητείας μου και έχει τεράστια ανοδική πορεία.Πέρσι βραβεύσαμε όλους τους πρέσβεις των χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα και φέτος θα έρθουν πολλές αποστολές από την Κίνα. Θέλω να ευχαριστήσω τον ΣΕΓΑΣ και όσους δουλεύουν σκληρά για τον Μαραθώνιο, γιατί κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος και αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα μας».

Από τον επίσης διοργανωτή Δήμος της Αθήνας, ο Φιλήμωνας Βαφειάδης του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης είπε: «Η Αθήνα καλωσορίζει τον 34ο Μαραθώνιο της Αθήνας. Ολοι οι φορείς και οι υπηρεσίες θα βάλουν τα δυνατά τους για τη διοργάνωση. Μία διοργάνωση που συνεισφέρει τα μέγιστα για να στηριχτεί η πρωτεύουσα στα χρόνια της κρίσης. Δεν είναι μικρό στοιχείο οι παράπλευροι αγώνες, καθώς αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ίδια την πρωτεύουσα».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής που είναι συνδιοργανώτρια του Αυθεντικού Μαραθωνίου μίλησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Σπύρος Πάντζας: «Η Περιφέρεια Αττικής χαιρετίζει την έναρξη των τετραήμερων εκδηλώσεων για τον Μαραθώνιο της Αθήνας, μία γιορτή που συμπίπτει με τα 120 χρόνια από τη διοργάνωση του πρώτου Μαραθωνίου. Μια γιορτή με πολλούς επισκέπτες από κάθε μέρος της γης. Πρόκειται για ένα δρομικό γεγονός οικουμενικής εμβέλειας με παρελθόν, παρόν και μέλλον και οφείλουμε να συνεισφέρουμε όλοι στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του. Παράλληλα προβάλλει την Αθήνα σε μία κρίσιμη συγκυρία και η Περιφέρεια θα στέκεται πάντα αρωγός».

Η Ελληνική Ολυμπιακή ομάδα που συμμετείχε στο Ρίο θα παρελάσει στο Καλλιμάρμαρο την ημέρα του αγώνα , λίγο πριν τερματίσει ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος (10:45-11:00). Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθούν και οι Έλληνες πρωταθλητές του Μαραθωνίου των τελευταίων δεκαετιών, Σπύρος Ανδριόπουλος, Μαρία Πολύζου, Νίκος Πολλιάς και Τίνα Κεφαλά, όπως και οι Ρον Χιλ, πρωταθλητής Ευρώπης του Μαραθωνίου στην Αθήνα το 1969 και η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο, Τζεμίμα Σουμγκογκ.

Επιπλέον την Παρασκευή στις 18:00 στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Η μοναδική εμπειρία του Μαραθωνίου και πως μπορώ να γίνω μέρος της ως δρομέας» με ομιλίες γνωστών Ελλήνων πρωταθλητών μαραθωνοδρόμων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Κυριακής , 13 Νοεμβρίου:

07:45: Αγώνας 5χλμ. (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας)
08:35: Αγώνας 10χλμ (εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας)
09:00: Μαραθώνιος Δρόμος και Δυναμικό Βάδισμα 42.195 χλμ (Συμπεριλαμβάνεται το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ και ΕΑΟΜ ΑμεΑ καθώς και ο στρατιωτικός μαραθώνιος)
09:15: Αγώνες Δρόμου Παιδιών Δήμων "ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ"

Αθήνα - Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής:
08:50: Αγώνας δρόμου αθλητών Special Olympic Hellas 1200μ.
10:25: Αγώνας δρόμου Παιδιών "ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ"

11:45: Απονομές Μεταλλίων Μαραθωνίου Δρόμου και Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ΣΕΓΑΣ στο Παναθηναϊκό Στάδιο

16:00: Απογευματινός αγώνας δρόμου 5χλμ.

Επιμέλεια: Βαλεντίνα Νικολακοπούλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x