Αγγλία

Ένα ματς που καθορίζει την τύχη της χρονιάς και για τους δύο!

Έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσω αυτές τις μέρες στην Αγγλία τόσο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 1-1 με τη Βαλένθια όσο και την Άρσεναλ στο 3-1 με την Παρτίζαν, άφοβα μπορώ να πω ότι το μεταξύ τους ματς τη Δευτέρα θα καθορίσει την τύχη της σεζόν. Αποτελεί ένα αληθινό κρας τεστ, μια και οι δύο ομάδες που αυτή τη στιγμή οδηγούν την κούρσα έχουν για πρώτη φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περισσότερες αδυναμίες παρά ισχυρά σημεία. Διαβάστε το άρθρο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου.

Έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσω αυτές τις μέρες στην Αγγλία τόσο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 1-1 με τη Βαλένθια όσο και την Άρσεναλ στο 3-1 με την Παρτίζαν, άφοβα μπορώ να πω ότι το μεταξύ τους ματς τη Δευτέρα θα καθορίσει την τύχη της σεζόν. Αποτελεί ένα αληθινό κρας τεστ, μια και οι δύο ομάδες που αυτή τη στιγμή οδηγούν την κούρσα έχουν για πρώτη φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περισσότερες αδυναμίες παρά ισχυρά σημεία.

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Από τότε που ο Αρσέν Βενγκέρ έφτασε στο νησί και άλλαξε για πάντα την εικόνα και τη φυσιογνωμία της Αρσεναλ, μετατρέποντάς τη σε κύριο αντίπαλο της Γιουνάιτεντ του σερ Αλεξ, τα ματς μεταξύ των δύο είχαν ξεχωριστή σημασία. Η Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που έσπασε το συγκλονιστικό σερί των 48 αήττητων ματς των «κανονιέρηδων» το 2004. Η Αρσεναλ είναι αυτή που της πήρε δύο φορές τον τίτλο νικώντας μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» στο καίριο ματς. Μόλις δύο ματς μεταξύ τους έληξαν 0-0 αυτά τα χρόνια, με τα περισσότερα να έχουν μεγάλα σκορ. Δεν έχουν νικήσει πολλές ομάδες με 6-1 την Αρσεναλ, όπως η Γιουνάιτεντ το 2001, ούτε πολλές τη Γιουνάιτεντ με 4-0, όπως η Αρσεναλ το 2003. Ομως, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια αισθάνεσαι πως και οι δύο προσπαθούν περισσότερο να μακιγιάρουν τις αδυναμίες τους, παρά έχουν τη δυνατότητα να επιδείξουν δύναμη.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει αήττητη και κάνει το καλύτερό της ξεκίνημα στο πρωτάθλημα από το 1993, αλλά έχει πετάξει πολλούς πόντους σε ισοπαλίες και η προϊστορία διδάσκει πως τέτοια λάθη πληρώνονται ακριβά. Ο σερ Αλεξ έχει παραδεχτεί πως ακόμα η ομάδα του δεν διαθέτει ανάλογες λύσεις όταν για κάποιο λόγο λείπουν μερικά βασικά στελέχη, όπως ο Ρούνεϊ. Η Αρσεναλ, από την άλλη, χωρίς τον Σεσκ Φάμπρεγκας μεταβάλλεται σε άχρωμο σύνολο. Ο Φαν Πέρσι είναι... εύθραυστος και έχει παίξει μόλις τα μισά ματς από το 2004 μέχρι σήμερα. Παρά την εντυπωσιακή χρονιά που κάνει ο Νασρί, παραμένουν ερωτήματα για το κατά πόσο ο Αρσάβιν και ο Σαμάκ μπορούν να κρατήσουν στην πλάτη τους το φορτίο έως το τέλος.

Οι αμυντικές αδυναμίες, επίσης, είναι πολλές, με τον γκολκίπερ πάντα να είναι ένα ερωτηματικό και το κέντρο άμυνας προβληματικό. Ωστόσο, αν νικήσει μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» και με δεδομένο ότι ύστερα από δύο αγωνιστικές ακολουθεί η κόντρα με την Τσέλσι, η Αρσεναλ μπορεί να εδραιωθεί στην κορυφή πριν από τα Χριστούγεννα και μετά ποτέ δεν ξέρεις! Οσο για τη γηπεδούχο, τα πράγματα είναι πιο απλά. Αν δεν χάσει και τώρα, πάει στο Λονδίνο να αντιμετωπίσει την Τσέλσι και αν παραμείνει στην πρώτη θέση (έχοντας το υπολειπόμενο ματς με την Μπλάκπουλ να παίξει μέσα στον Γενάρη), ποιος πραγματικά τολμά να ποντάρει εναντίον της; Γιατί παραδοσιακά η Γιουνάιτεντ «στρώνει» μετά τον Φλεβάρη. Αν το κάνει και φέτος, τότε θα γίνει το ξεκάθαρο φαβορί σε μία σεζόν κατά την οποία μέχρι τώρα δεν έχει πείσει κανείς!

Κινδυνεύει να... γράψει ιστορία ο Αντσελότι!

Με μόλις μία νίκη σε έξι παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις η Τσέλσι μπαίνει στην πιο κρίσιμη περίοδο της σεζόν, έχοντας μπροστά της τρία ματς-φωτιά. Το ανησυχητικό δεν είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσει κατά σειρά την Τότεναμ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Αρσεναλ, σε ένα... καπρίτσιο του προγράμματος, αλλά πως η κατάστασή της δεν εμπνέει την παραμικρή εμπιστοσύνη. Ο Κάρλο Αντσελότι ξέρει πως μέχρι την Πρωτοχρονιά η ομάδα του οφείλει να παραμείνει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή ελπίζοντας σε αγωνιστική ανάκαμψη. Αυτά τα τρία ματς μπορεί να τελειώσουν οριστικά και αμετάκλητα τις ελπίδες για έναν ακόμα τίτλο, αν και η εικόνα των πιο πολλών ομάδων επιβεβαιώνει την άποψη ότι πρόκειται για το πιο ανοιχτό πρωτάθλημα της τελευταίας 15ετίας. Η εικόνα της Τσέλσι στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας, αν και αγωνίστηκε με ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή, δεν έπεισε και πάλι. Σαφώς και θα μπορούσε να πάρει ακόμα και τη νίκη, αν ο διαιτητής έδινε ένα από τα δύο ξεκάθαρα πέναλτι που έκαναν οι Γάλλοι, αλλά το γεγονός ότι και πάλι ηττήθηκε στο τέλος βγάζει όλο το πρόβλημα στην επιφάνεια.

Η κρίση που περνά η κάτοχος του νταμπλ έχει να κάνει ξεκάθαρα με την απώλεια της αυτοεκτίμησης που συχνά πυκνά στο ποδόσφαιρο μεταβάλλει ακτύπητες ομάδες σε... γήινες. Η ήττα (και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε) από τη Σάντερλαντ πριν από ένα μήνα ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων. Ο Αντσελότι ξέρει πως οι μέρες του είναι μετρημένες, εκτός και αν καταφέρει να βρει τον τρόπο να αντιδράσει άμεσα, αρχής γενομένης εναντίον της Τότεναμ, η οποία τελείωσε με εκπληκτικό τρόπο την παρουσία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τερματίζοντας πάνω από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιντερ. Και την επόμενη Κυριακή, υποδεχόμενος τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα έχει πιθανότατα την τελευταία ευκαιρία του. Ο Ιταλός κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος μάνατζερ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που θα απολυθεί, αν και οδήγησε την ομάδα του στο νταμπλ! «O tempora o mores» έλεγαν οι Λατίνοι και ο καιρός και τα ήθη του αγγλικού ποδοσφαίρου άλλαξαν οριστικά και αμετάκλητα με τον ερχομό των ξένων ιδιοκτητών, ιδιαίτερα των κυκλοθυμικών νεόπλουτων όπως ο Αμπράμοβιτς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x