Μουσική

Ε, Ταραντίνο… do you know YO-LANDI?

Αν ο μεγάλος σκηνοθέτης της γενιάς μας θέλει να κάνει «μούσα» του τη Lady Gaga και να της χαρίσει ρόλους σε δύο ταινίες του, τότε τι θα έπρεπε να κάνει για τη Yo-Landi… Τριλογία; Το www.sport-fm.gr γνωρίζει (σε όσους δεν τους ήξεραν) τους Die Antwoord (Ninja, Yo-Landi, DJ Hi-Tek).

Αν ο μεγάλος σκηνοθέτης της γενιάς μας θέλει να κάνει «μούσα» του τη Lady Gaga και να της χαρίσει ρόλους σε δύο ταινίες του, τότε τι θα έπρεπε να κάνει για τη Yo-Landi… Τριλογία;


Το www.sport-fm.gr γνωρίζει (σε όσους δεν τους ήξεραν) τους Die Antwoord (Ninja, Yo-Landi, DJ Hi-Tek).


Πρόκειται για το γκρουπ που έκανε το μεγαλύτερο «μπαμ» το 2010, γέμισε με ερωτηματικά τον ήσυχο ύπνο μας και το clip τους “Enter the ninja” ανακηρύχτηκε Νο1 της χρονιάς στο myspace, αφήνοντας δεύτερο το “Telephone” της… Γκαγκά!



Γράφει ο Κώστας Τσούγκος

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε «κοσμητικό» επίθετο αρνητικής προδιάθεσης για να τους χαρακτηρίσεις, ωστόσο αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο είναι το «αηδιαστικοί». Ε, και; Οι Die Antwoord αρέσουν. Και αρέσουν σε πολλούς…

Μοιάζουν με σαλιγκάρια. Δύσκολα τα δοκιμάζεις, αλλά αν μπεις στον πειρασμό, ή θα απογοητευθείς και θα διαπιστώσεις ότι καλά έκανες τόσο καιρό που δεν τα έβαζες στο στόμα σου, ή θα γίνεις φανατικός οπαδός τους, δεν θα ξεκολλάς και θα τα αναζητάς παντού.

Με πανκ διάθεση που σε ένταση θυμίζει τη σκοτεινή πλευρά του Λονδίνου του 80, με υπερβολική δόση καλτίλας και με πινελιές καρακιτσαριού, οι Die Antwoord, «βγαλμένοι» από ταινία του Ταραντίνο και προερχόμενοι εκ της Νοτίου Αφρικής, έσκασαν… μύτη στις αρχές του 2010.

Δεν πέρασε μία εβδομάδα από τη στιγμή που το «Enter the Ninja» ανέβηκε στο ίντερνετ (ή στο «interweb» όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι) και λόγω του πανικού που δημιούργησε, ανάγκασε τα μεγαλύτερα μουσικά Μέσα του πλανήτη να ασχοληθούν μαζί τους και να αρχίσουν να τους «εξετάζουν» εξονυχιστικά. Κι όχι μόνο τα αμιγώς μουσικά, καθώς με την περίπτωσή τους έσπευσαν να ασχοληθούν εφημερίδες όπως η «Guardian» και η «Times».

Ακολούθησε ένα σύντομο βίντεο, ένα είδος ντοκιμαντέρ για το ποιοί είναι και τι πρεσβεύουν… (Tip: το μποξεράκι του “Ninja” με το εξώφυλλο του “dark side off the moon”).



Βρίσκονται ήδη ένα χρόνο στο προσκήνιο με τα απίστευτά και αστεία βίντεό τους και μία ματιά στα πιο πρόσφατα σχόλια στο youtube είναι ενδεικτική για το τι συναισθήματα προκαλούν στον ανυποψίαστο κόσμο. «I...don't know...what ...just...happened in front of my eyes», «are they fucking serious?», «Seriously... What the fuck?».

Στη μουσική τους και στο ύφος τους, δεν μπορεί να μπει ταμπέλα. Τα παιδιά παίζουν κάτι δικό τους, κι εκεί ίσως να οφείλεται η μεγάλη τους επιτυχία. Ήχοι παντρεμένοι με τη Rave των 90’ και “flow” που θα ζήλευαν μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής και αμερικανικής rap σκηνής.

Με ρυθμό που φέρνει κάτι από Eminem και στιλ που θυμίζει τον Ali G, «φτύνουν» σουρεαλιστικούς στίχους και βωμολοχούν στα αγγλικά αλλά και στα Afrikaans (μία από τις επίσημες γλώσσες της Νοτίου Αφρικής, που μετά το τέλος του Απαρτχάιντ έχει υποχωρήσει λόγω των αγγλικών). Όσο για το κίνημα που εκπροσωπούν, το ZEF, είναι στην αργκό ο χαρακτηρισμός των «βλάχων» της Αγγλοαφρικανικής κοινότητας του Κέιπ Τάουν.

Η σέξι yo-landi, που θαρρείς και τραγουδούσε το «Ι’ m a Barbie Girl» των Aqua πριν γίνει ράπερ, η οποία, συν τις άλλοις, έχει «τρέλα» με τα ποντίκια (έχει 22 ποντικούς για κατοικίδια) στο παρακάτω βίντεο, απλά, τα σπάει! Θυμίζει, έστω και στο ελάχιστο, κάτι από Beastie Boys, στις μεγάλες δόξες…



Ακόμα κι αυτοί που απεχθάνονται τους R’ n B’ και χιπ-χοπ ήχους, στους Die Antwoord μπορούν να βρουν ένα «καταφύγιο». Πρόκειται για το πιο διεστραμμένα «βλαμμένο» και προσεγμένα χυδαίο πράγμα που έχει γεννήσει η μουσική τα τελευταία χρόνια.



Είναι από τις λίγες περιπτώσεις συγκροτημάτων που ντρέπεσαι να παραδεχτείς ότι σου αρέσουν. Κατά την ανακάλυψή τους, αφηνιάζεις, θες να τους μοιραστείς με όλους τους φίλους σου. Να τους δείξεις τι χάνουν τόσο καιρό που δεν έχουν ιδέα για την ύπαρξή τους και κάπου εκεί, πέφτει στην αντίληψή σου το παρακάτω βίντεο, και αρχίζεις να αμφιβάλεις για το γούστο σου.



Μία σύντομη αναζήτηση στο ίντερνετ αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι οι Die Antwoord έχουν ορκισμένους εχθρούς και αμφισβητίες. Το στιλ τους θεωρείται από μερίδα του Τύπου επιτηδευμένο και οι μουσικές παραγωγές τους πολύ προσεγμένες, ώστε, σύμφωνα με τις συνθήκες του περιβάλλοντός της Νοτίου Αφρικής, να είναι «αληθινές». Εν ολίγοις, κατηγορούνται ότι κάνουν τα πάντα στον βωμό του… marketing. Ε, και;

Έχουμε δει και χειρότερα…



Μπείτε στο site τους

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x