Μουσική

Τρέξτε, ξεπουλάνε…

Οι Godspeed You! Black Emperor επιστρέφουν στην Αθήνα.

Οι Godspeed You! Black Emperor επιστρέφουν στην Αθήνα.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, οι Καναδοί Godspeed You! Black Emperor (ή GY!BE αν προτιμάτε) είχαν τόσο πιστό -και μεγάλο- κοινό, που πιθανότατα απορούσαν και οι ίδιοι.

Εικοσάλεπτες επικές συνθέσεις, μελωδίες που χτίζονταν με το… πάσο τους για να καταλήξουν σε κιθαριστικά κρεσέντα, λες και η μπάντα ηχογραφούσε εν μέσω καταιγίδας λίγο πριν το τέλος του κόσμου!

Η πρώτη φορά στη χώρα μας, το Φεβρουάριο του 2002 στο «Ρόδον» της Μάρνης, δύσκολα ξεχνιέται. Οχι πως επειδή δύσκολα περιγράφεις με λόγια τη μουσική τους, αλλά επειδή κανείς από τους 1.500 που γεμίσαμε το μαγαζί, δεν είχαμε ξαναδεί, ή ξανανιώσει, έτσι.

Σιωπηλοί -σε σημείο που δεν τολμάς να βγάλεις άχνα- και εκκωφαντικοί, οι GY!BE δημιούργησαν στα δέκα περίπου χρόνια ζωής τους (1994-2003) το δικό τους τελετουργικό συναυλίας: Ελάχιστα φώτα, όλοι παίζουν καθιστοί επί σκηνής με συνεχής προβολές βίντεο. Οκτώ, δέκα άτομα που συμπεριφέρονται λες και δεν είναι κανείς άλλος κοντά τους.

Η μεγάλη επιστροφή, μετά από επτά χρόνια απουσίας του σημαντικότερου σχήματος που ανέδειξε ποτέ το Post-Rock είναι γεγονός. Οι Καναδοί Godspeed You! Black Emperor (ή GY!BE αν προτιμάτε) ανακοίνωσαν πριν λίγους μήνες ελάχιστες συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική. Η Αθήνα έχει την τύχη να περιλαμβάνεται σε αυτές -όταν ανακοινώνονται οι συναυλίες αποτελεί και τη μόνη πόλη εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας που αναμένεται να εμφανιστούν!- και μάλιστα είναι η μοναδική όπου οι GY!BE ανακοινώνουν εξ αρχής πως θα πραγματοποιήσουν 2 ζωντανές εμφανίσεις με διαφορετικό setlist κάθε μέρα.

Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, Gagarin 205 (Λιοσίων 203-205, Στάση Μετρό «Πλ. Αττικής»). Προπώληση 30 ευρώ (τη μέρα των συναυλιών 38): www.ticketarena.gr, www.ticketpro.gr, στο Floral (Θεμιστοκλέους 80, Πλ. Εξαρχείω), Ticket house (Πανεπιστημίου 42, εντός Στοάς,).



Γιάννης Λυμπέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x