Αγγλία

Η παράδοση της Boxing Day

Η Boxing Day είναι μία ημέρα αργίας σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Γερμανία, στη Γροιλανδία, στη Νέα Ζηλανδία και στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, κυρίως με χριστιανικό πληθυσμό. Στη Νότια Αφρική η αργία αυτή είναι τώρα γνωστή ως «η Ημέρα της Καλής Θέλησης». Διαβάστε για την Boxing Day στο www.sport-fm.gr!

Η Boxing Day είναι μία ημέρα αργίας σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Γερμανία, στη Γροιλανδία, στη Νέα Ζηλανδία και στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, κυρίως με χριστιανικό πληθυσμό. Στη Νότια Αφρική η αργία αυτή είναι τώρα γνωστή ως «η Ημέρα της Καλής Θέλησης».

Το όνομα προέρχεται από την αγγλοσαξονική παράδοση, σύμφωνα με την οποία δίνονται εποχιακά δώρα σε λιγότερο πλούσιους ανθρώπους και κοινωνικά κατώτερα άτομα. Μέχρι τη διανομή τους, αυτά τα δώρα, που αποθηκεύονται σε ένα «κουτί των Χριστουγέννων» (Christmas box), το οποίο ανοίγει στις 26 Δεκεμβρίου, όταν και διανέμεται το περιεχόμενο του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό επεκτάθηκε αργότερα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι υπάλληλοι και οι υπηρέτες.

Την εποχή των εξερευνήσεων, όταν τα πλοία σάλπαραν με στόχο να βρουν νέα γη, ένα Χριστουγεννιάτικο κουτί χρησιμοποιείτο για καλή τύχη στους ναυτικούς. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα μικρό δοχείο που τοποθετούσε στα πλοία ένας ιερέας και όσοι ναυτικοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ασφαλή επιστροφή έριχναν μέσα χρήματα. Μετά, το δοχείο σφραγιζόταν και το φύλαγαν στο κατάστρωμα για όσο διαρκούσε το ταξίδι. Αν το ταξίδι ολοκληρωνόταν, το δοχείο έφτανε στα χέρια και πάλι του ιερέα, ο οποίος το φύλαγε μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν και το άνοιγε για να μοιράσει το περιεχόμενό του στους φτωχούς.

Η Boxing Day παραδοσιακά εορτάζεται στις 26 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Στεφάνου, μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα. Σε αντίθεση, όμως, με την Ημέρα του Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι ως επί το πλείστον μία κοσμική αργία, η αργία της Boxing Day μετατίθεται την επόμενη Δευτέρα αν πέσει Σάββατο, ενώ εάν πέσει Κυριακή, οι εργαζόμενοι δε δουλεύουν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Ωστόσο, η ημερομηνία της τήρησης της Boxing Day ποικίλλει μεταξύ των χωρών.

Στον αθλητικό τομέα, τόσο στην Αγγλία, όσο και στη Σκωτία, η παράδοση επιβάλλει στις Premier League και των δύο χωρών, αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες και τις κατηγορίες ράγκμπι, να έχουν πλήρη αγωνιστική δράση. Βέβαια, παραδοσιακά στην Boxing Day έπρεπε να αγωνίζονται ομάδες από την ίδια πόλη, ώστε οι οπαδοί αυτών να μην κάνουν μακρινά ταξίδια εν μέσω εορτών, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει αλλάξει με την πάροδο των χρόνων.

Στις ιπποδρομίες, υπάρχει το ''King George VI Chase'' στο ιπποδρόμιο ''Kempton'' στο Σέρεϊ, το οποίο είναι η δεύτερη πιο διάσημη καταδίωξη στην Αγγλία, μετά το ''Cheltenham Gold Cup''.

Στην Αυστραλία, η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων είναι η μέρα διεξαγωγής του ''Boxing Day Test'' στο ''Melbourne Cricket Ground'' (αγώνες κρίκετ), αλλά και η έναρξη του ''Race Hobart Yacht'' στο Σύδνεϋ (ιστιοπλοϊκοί αγώνες). Στον Καναδά -αντίστοιχα- την ημέρα αυτή αρχίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου κάτω των 20.

Το ''Spengler Cup'' (χόκεϊ επί πάγου) είναι η διοργάνωση που ξεκινά επίσης στις 26 Δεκεμβρίου στο Νταβός της Ελβετίας και περιλαμβάνει την ομάδα ''HC Davos'', την εθνική ομάδα του Καναδά, αλλά και άλλες, κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες του αθλήματος.

Τέλος, στην Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια της Boxing Day διεξαγόταν το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στη Λίνφιλντ και τη Γκλέντοραν, με τους ''Glens'' να έχουν μέχρι στιγμής το πάνω χέρι με τέσσερις νίκες περισσότερες από τους αντιπάλους τους. Λόγω,όμως των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο “Windsor Park” κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το 2008, η IFA (Ιρλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) σταμάτησε τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ανεστάλη το Φεβρουάριο του 2009.

Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x