Στοίχημα

Πώς να «διαβάσεις» τις αποδόσεις και να κερδίσεις και την γκανιότα

Πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις στο στοίχημα, τι σημαίνει ο όρος γκανιότα και πώς μπορεί ο παίκτης να την κερδίσει.

Στο στοίχημα ένας από τους σημαντικότερους τομείς -αν όχι ο πιο σημαντικός- είναι οι αποδόσεις. Μπορεί να δημοσιεύονται αρκετές μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων στις στοιχηματικές εταιρίες, ωστόσο η διαδικασία διαμόρφωσής τους δεν είναι απλή, όσο πιθανότατα πιστεύουμε όλοι.

Η stoiximan app προσφέρει τις κορυφαίες αποδόσεις της αγοράς!

Πώς βγαίνουν οι αποδόσεις


Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι οι «καθαρές» αποδόσεις, οι οποίες προκύπτουν από πανίσχυρα λογισμικά ηλεκτρονικών υπολογιστών, ύστερα από συνδυασμό πλήθους δεδομένων και στατιστικών. Μετά την εξαγωγή των αρχικών αποδόσεων ξεκινάει η παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα.

Οι bookmakers εξετάζουν διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη ενός αγώνα όπως είναι η φόρμα των ομάδων, οι απουσίες, οι τραυματισμοί, οι τιμωρίες, οι μεταγραφές ή οι αποχωρήσεις παικτών, η γενικότερη ειδησεογραφία, το κλίμα στο εσωτερικό των ομάδων, το «βάρος» της φανέλας, όπως και η ύπαρξη ή όχι βαθμολογικού κινήτρου στους αντιπάλους ενός αγώνα. Ύστερα από τη μελέτη όλων αυτών των παραγόντων, οι bookmakers προχωρούν στην αλλαγή των αρχικών («καθαρών») αποδόσεων.

Τι είναι γκανιότα


Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφερθεί, ότι υπάρχει και ο παράγοντας της γκανιότας. Κάθε στοιχηματική ιστοσελίδα επιζητά ένα εγγυημένο κέρδος από τα πονταρίσματα σε κάθε παιχνίδι, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος. Η παρουσία της γκανιότας επιφέρει αυτόματα και πτώση των αποδόσεων.

Παραδείγματος χάριν, έχουμε το παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα. Ύστερα από την προαναφερθείσα διαδικασία, ο bookmaker καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρεάλ Μαδρίτης είναι το φαβορί του αγώνα, δίνοντας τις παρακάτω πιθανότητες για την εξέλιξη του αγώνα: α) Νίκη Ρεάλ Μαδρίτης 40% - Απόδοση 2.50, β) Ισοπαλία 32% - Απόδοση 3.12, γ) Νίκη Μπαρτσελόνα 28% - Απόδοση 3.57. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν στοιχηματιστούν 40€ στη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης, 32€ στην ισοπαλία και 28€ στη νίκη της Μπαρτσελόνα, τότε η εταιρία θα εισπράξει 100€ και θα επιστρέψει σίγουρα στους παίκτες το ίδιο ποσό, επομένως, δε θα έχει κάποιο εγγυημένο κέρδος.

Γι’ αυτό το λόγο, ο bookmaker προχωρεί σε μετατροπή των αποδόσεων, δίνοντας για παράδειγμα απόδοση 2.40 στη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης, απόδοση 2.90 στην ισοπαλία και απόδοση 3.30 στη νίκη της Μπαρτσελόνα. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται το εγγυημένο κέρδος (γκανιότα) για τις στοιχηματικές εταιρίες.

ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΟ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ - ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΡΑ


*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.



Γιατί πέφτουν οι αποδόσεις;


Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αποδόσεις ενός αγώνα στις περισσότερες περιπτώσεις δε μένουν σταθερές. Για παράδειγμα, μία λαθεμένη πληροφορία ή μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής (τραυματισμός, αλλαγή στην αρχική ενδεκάδα) μπορεί να οδηγήσει τον bookmaker στην αλλαγή της απόδοσης, προκειμένου να μην εκτεθεί η στοιχηματική εταιρία.

Παράλληλα, η πτώση της απόδοσης μπορεί να προκύψει όταν παρατηρηθεί μεγάλο τζιράρισμα σε ένα σημείο. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, οι εταιρίες ρισκάρουν, διατηρώντας ή αυξάνοντας τις αποδόσεις, με τη λογική ότι το φαβορί δε θα κερδίσει. Έτσι, προσελκύουν ακόμα μεγαλύτερο ποντάρισμα.

Η αλλαγή των αποδόσεων μεταβάλλει αυτόματα και το στοιχηματικό περιβάλλον γύρω από μία συγκεκριμένη αναμέτρηση κι έτσι επηρεάζεται άμεσα και η κρίση του παίκτη γι’ αυτή.

Μία από τις κύριες αιτίες αλλαγής των αποδόσεων, είναι το υψηλό ποντάρισμα το οποίο δέχεται ένα σημείο. Το μεγάλο ποντάρισμα προέρχεται στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω ειδήσεων που προκύπτουν, όπως ο τραυματισμός ενός ποδοσφαιριστή ή η επιστροφή ενός τραυματία καθώς επίσης ενδεχόμενες διοικητικές ή αγωνιστικές εξελίξεις που μπορεί να βαρύνουν το κλίμα στον έναν εκ των δύο αντιπάλων ενός.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επίσης, η πτώση αποδόσεων επιβάλλεται λόγω πληροφοριών για «στημένα παιχνίδια». Είναι λογικό ότι ο αριθμός των παικτών που έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί κάτι τέτοιο είναι μικρός, όμως όσοι διαθέτουν τέτοιες… πηγές μπορούν να αποκομίσουν μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Ταυτόχρονα, η πτώση αποδόσεων ενδέχεται να προκύψει από λάθος ή από αντιγραφή αποδόσεων από μεγαλύτερες στοιχηματικές εταιρίες.

Στην πρώτη περίπτωση, οι εταιρίες που ανοίγουν νωρίς τις αποδόσεις ενός αγώνα διαπιστώνουν στην πορεία (ύψος πονταρίσματος ή ειδησεογραφία) ότι έχουν σφάλλει και ρίχνουν την απόδοση. Στη δεύτερη περίπτωση, αν ο ισχυρότερος πάροχος προχωρήσει σε ρίξιμο μιας απόδοσης, αυτός που τον αντέγραψε ακολουθεί, καθώς διαφορετικά θα δεχθεί μεγάλο ποντάρισμα.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί και η ύπαρξη κερδοσκόπων, οι οποίοι έχουν ως σκοπό να χειραγωγήσουν την αγορά. Αυτά τα άτομα συνηθίζουν να ποντάρουν πολύ μεγάλα ποσά σε ένα σημείο, με τη στοιχηματική πλατφόρμα να αναγκάζεται να προχωρήσει στο ρίξιμο της απόδοσης. Έτσι, οι υπόλοιποι παίκτες «πέφτουν» πάνω στο συγκεκριμένο σημείο, θεωρώντας ότι αυτή η απότομη πτώση δεν προέρχεται από… φυσιολογικά αίτια.

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu