Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Ο Απόστολος Γκλέτσος, ανήκει στον λαό του

Πριν λίγα χρόνια, είχε βγάλει ένα κανάλι (αν θυμάμαι καλά, το STAR) ένα ρεπορτάζ για να καταδείξει το ποσοστό ασχετοσύνης που επικρατεί στους νεολαίους, την ελλιπή μάθησης και την ανεπαρκή παιδεία.

Πριν λίγα χρόνια, είχε βγάλει ένα κανάλι (αν θυμάμαι καλά, το STAR) ένα ρεπορτάζ για να καταδείξει το ποσοστό ασχετοσύνης που επικρατεί στους νεολαίους, την ελλιπή μάθησης και την ανεπαρκή παιδεία. Πέρα από τα διάφορα χαριτωμένα, του τύπου «την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Επανάσταση κατά των Γερμανών» και τα άλλα παρόμοια που δεν με πολυενοχλούν - κακοί άνθρωποι οι Τούρκοι και τα 400 χρόνια σκλαβιάς (εξαιρείται ο κύριος Πάγκαλος που τους θεωρεί ακόμα τζέντλεμεν της εποχής και την Επανάσταση του ‘21 ένα μέγα λάθος), κακοί και οι Γερμανοί το ‘40, δεν βαριέσαι αδελφέ - είχε καταγραφεί και κάτι που έμοιαζε με τραγικό λάθος. Αλλά ίσως και να μην ήταν. Στην ερώτηση «ποιος κατέβασε τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη», η απάντηση ήταν «ο Γκλέτσος». Εντάξει, ο Γλέζος ήταν, αλλά μήπως δεν θα μπορούσε να είναι ο Γκλέτσος; Φυσικά και θα μπορούσε.

Απόστολος Γκλέτσος δεν γίνεσαι. Απόστολος Γκλέτσος γεννιέσαι. Δεν σε επιλέγουν για ρόλους ζεν - πρεμιέ σε σενάρια που έχουν ήδη γράψει, αντιθέτως γράφουν σενάρια επειδή υπάρχεις εσύ. Δεν υπηρετείς τους ρόλους σου, σε υπηρετούν εκείνοι. Δεν σε στηρίζουν οι συμπολίτες σου στην Στυλίδα δίνοντάς σου την ψήφο τους στις Δημοτικές Εκλογές - απλά κάνουν το αυτονόητο ψηφίζοντας Γκλέτσο, όπως ακριβώς κάθε μέρα κοιμούνται, ξυπνάνε, τρώνε και πάνε τουαλέτα. Διότι ο Δήμαρχος δεν είναι απλά κάποιος που κόβει κορδέλες στα εγκαίνια, βάζει κάγκελα στα πεζοδρόμια, φροντίζει να ξαμολήσει τη Δημοτική Αστυνομία να κόβει πρόστιμα και θυμάται τους συμπολίτες του κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές. Δήμαρχος είναι κάποιος που βγαίνει μπροστά και δίνει το σύνθημα. Που δεν εκμεταλλεύεται τη δημοφιλία ή την αναγνωρισιμότητά του για να βγαίνει στα κανάλια και να δίνει συνεντεύξεις, αλλά την βάζει στην άκρη περνώντας μια βραδιά στη φυλακή, επειδή ξήλωσε τις προστατευτικές μπαριέρες, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της περιοχής να πηγαινοέρχονται στις δουλειές τους όλη μέρα, χωρίς να πληρώνουν πέντε και δέκα φορές διόδια καθημερινά. Άλλος «επώνυμος», περνώντας ένα βράδυ στην «ψειρού», μπορεί και να τσαλάκωνε τη δημόσια εικόνα του. Ο Γκλέτσος την ενίσχυσε. Διότι είναι αυτός που είναι.

Μας έστειλαν μήνυμα κάποιοι ακροατές στην εκπομπή της Τρίτης και μας έλεγαν «χάλασε κι ο Γκλέτσος. Ο Απόστολος της καρδιάς μας δεν θα ξήλωνε απλά τις μπαριέρες, αλλά θα τις έριχνε κι ένα “μανίκι”». Κι όπως είπαμε και στον «αέρα», αυτά ανήκουν σε παλιές εποχές και μένουν εκεί, όχι επειδή μεγάλωσε, αλλά επειδή πλέον έχει θεσμικό ρόλο: ο Γκλέτσος του τότε, πλακώθηκε στο ξύλο με οδηγό λεωφορείου, επειδή το όχημα του ενός έκλεινε τον δρόμο στο όχημα του άλλου. Ο Γκλέτσος του σήμερα, θα μιλούσε τόσο όμορφα στον οδηγό του λεωφορείου, που θα τον έκανε να πάρει το αμάξι του Γκλέτσου και να το περάσει ΚΤΕΟ. Διότι άλλος τότε που ήταν ένας «Επαναστάτης χωρίς αιτία» κι άλλο σήμερα που είναι ένας Δήμαρχος με Αιτία, αλλά και με Ευθύνες και με Υποχρεώσεις. Άλλοι Δήμαρχοι ή Νομάρχες ή λοιποί «υπηρέτες τοπικών κοινωνιών» καβαλάνε άλογα, ντύνονται Ζορό, άλλοι βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και «γαβγίζουν», κάνουν δημόσιες σχέσεις, βάζουν τους κομματικούς μηχανισμούς να δουλεύουν υπερωρίες για να τους εξασφαλίσουν μια βολική συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα υψηλών κυκλοφοριών με «μαλακές» και ανώδυνες ερωτήσεις. Άλλοι πλακώνονται στα μπινελίκια και τα χαστούκια, μην τυχόν και χάσουν την καρεκλίτσα τους, όχι τόσο για τον μισθό που προσφέρει η θέση, αλλά για την εξουσία που τους δίνει και τα ρουσφέτια που προσελκύει, όπως τα «κακάκια» (sic) τραβάνε τις μύγες. Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα πάρουμε.

Καλούμε το ελληνικό κράτος να αναπροσαρμόσει τον «Καλλικράτη» και να παραδώσει τον Απόστολο Γκλέτσο στον λαό του. Διότι δεν ανήκει στη Στυλίδα, ανήκει σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες, σε όλους τους Έλληνες. Απαιτούμε να ανοίξει ένα «μεταγραφικό παράθυρο», όπου με μια καλή προσφορά θα μπορούμε να αποκτήσουμε τον Γκλέτσο στη γειτονιά μας. Κι αν δεν γίνεται με κανονική μεταγραφή, έστω με δανεισμό. Κι αν δεν γίνεται ούτε αυτό, ας έρχεται για σεμινάρια, ώστε να δείχνει σε όλες τους Τοπικούς Άρχοντες και τους wannabe Δημάρχους, πώς δίνονται και πώς κερδίζονται οι μάχες.

Κώστας Βαϊμάκης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x