Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Και χαίτη Τσιαντάκη έχω, λέγετε...

Οι συλλέκτες το ξέρουν καλά. Όταν βρεις ένα σπάνιο αντικείμενο του ενδιαφέροντός σου, οφείλεις να κάνεις την κίνησή σου επιτόπου και αποφασιστικά, αλλιώς το έχασες. Η σκέψη είναι ότι «Θα είναι δικό μου και κανενός άλλου». Έτσι λειτουργούν τα μοναδικά πράγματα που πυροδοτούν τα μεγάλα πάθη.

Οι συλλέκτες το ξέρουν καλά. Όταν βρεις ένα σπάνιο αντικείμενο του ενδιαφέροντός σου, οφείλεις να κάνεις την κίνησή σου επιτόπου και αποφασιστικά, αλλιώς το έχασες.

Η σκέψη είναι ότι «Θα είναι δικό μου και κανενός άλλου». Έτσι λειτουργούν τα μοναδικά πράγματα που πυροδοτούν τα μεγάλα πάθη.

Το ποδόσφαιρο του οποίου οι αναμνήσεις, πόσο μάλλον τα αντικείμενα, λειτουργούν πολύ και συναισθηματικά είναι από τα πλέον εύφορα πεδία για τέτοιου είδους αναζητήσεις και «κόντρες». Τελευταίο «λάφυρο» που βγαίνει σε κοινή θέα αποτελεί η σημερινή δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι ένας Πορτογάλος φίλαθλος, ονόματι Ρομπέρτο Φονσέκα, έχει στην κατοχή του το σημειωματάριο που είχε στα χέρια του ο Ζοσέ Μουρίνιο στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος της Πόρτο της σεζόν 2003-04 κόντρα στην Πάσος Φερέιρα, με τον αγώνα αυτό να διεξάγεται λίγες μέρες πριν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (στον οποίον οι «δράκοι» νίκησαν με 3-0 τη Μονακό και κατέκτησαν το τρόπαιο) και το έχει ήδη βγάλει σε πλειστηριασμό -με την μεγαλύτερη προσφορά αυτή τη στιγμή να φτάνει τις 2.500 ευρώ.

A collector’s piece indeed (όπως λέει και ο δημοπράτης στο άνοιγμα του «Φαντάσματος της Όπερας»), αναμφίβολα, ωστόσο δίνει την ευκαιρία και σ’ εμάς τους ταπεινούς να χωθούμε βαθιά στα κιτάπια της ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας, με σκοπό να βρούμε τα αντικείμενα εκείνα που θα προκαλούσαν ντελίριο ενθουσιασμού στο φίλαθλο κοινό αν έβγαιναν σε δημοπρασία και θα ανάγκαζαν τους οίκους Christie’s και Sotheby’s να τους αφιερώσουν ειδική εβδομάδα «επίδειξης».

Μέσα στην αίθουσα αμφότερων των διεθνών οίκων, χιλιάδες afficionados των ελληνικών ποδοσφαιρικών memorabilia θα στριμώχνονταν στις ξύλινες εξέδρες που θα είχαν στηθεί ειδικά για το γεγονός και θα πρόσφεραν μοναδικό θέαμα ανταγωνιζόμενοι σφόδρα για την απόκτηση ενός εξ’ αυτών. Διότι, ναι διάολε, υπάρχουν μεταξύ τους αρκετά που τα δυόμισι χιλιάρικα για το μπλοκάκι του Μουρίνιο τα έχουν για πλάκα, όπως:

-Η τσαλακωμένη φανέλα του Ζλάτκο Ζάχοβιτς, που επέζησε από το βίαιο τράβηγμα του γιακά της από το χέρι του Τάσου Μητρόπουλου, όταν -τη μακρινή σεζόν 1999/00- ο Σλοβένος άρχισε να μπινελικώνει ακατάσχετα τον Μπιγκόν επειδή τον έκανε αλλαγή σε ντέρμπι με τον ΠΑΟ και ο «Τάσαρος» ανέλαβε να τον επαναφέρει στην τάξη.

-Το t-shirt του Ριβάλντο με στάμπα «Thanks Jesus for your accomplished promise», το οποίο φορούσε στο 4-0 εναντίον του Ολυμπιακού. Είτε για να το κορνιζάρεις, είτε για να το κάψεις...

-Μοναδικής ομορφιάς και κατασκευής μοντέλο της αεροδυναμικής χαίτης του Νίκου Τσιαντάκη, σε κλίμακα 1:1. Για να μάθουν οι μικροί ότι για μια καλή σέντρα δεν αρκεί το ταλέντο, αλλά πρέπει να επιστρατεύσεις και τους νόμους της Φυσικής.

-Cd με το ΑΕΚτσίδικο σύνθημα «ο πιο καλός ο βιαστής είναι ο Χάρης Κοπιτσής», με ήχο dolby surround. Συνοδεύεται από καλαίσθητο σετ κορδονιών που ανήκει στα παπούτσια που φορούσε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας στον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟ (23/1/94), όπου και άνοιξε το σκορ με αριστερό σουτ εκτός περιοχής - που ενέπνευσε και το εν λόγω σύνθημα.

-DVD με συγκριτικό τεστ του σλάλομ του Χρήστου Δημόπουλου, στην προσπάθειά του να αποφύγει τους «επιστήμονες» που τον κυνηγούσαν στον παλιό στίβο του Γ. Καραϊσκάκης, μετά το τέλος του αγώνα ΟΣΦΠ-Αθηναϊκός 2-2, με αυτό του γνωστού Ιταλού σκιέρ Αλμπέρτο Τόμπα -το οποίο του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι, το 1988: Ευλυγισία vs αποτελεσματικότητα σημειώσατε «1».

Serious bids only, gentlemen. Μη χάνουμε χρόνο. Σας ακούω...

Γιάννης Τσαούσης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x