Euroleague

Top Gun

Ένας υπερηχητικός Παναθηναϊκός συνέτριψε την Ουνικάχα Μάλαγα στο ΟΑΚΑ με 82-56 και με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια πήρε κεφάλι στον πέμπτο όμιλο του Top 16 της Ευρωλίγκας. «Κλειδιά» της νίκης η εξαιρετική άμυνα και η κυριαρχία στα ριμπάουντ. Τσαρτσαρής και Μπατίστ οι κορυφαίοι μεταξύ... ίσων. Στα ρηχά ο Πρίντεζης που αποδοκιμάστηκε. Στα δύο προσεχή ματς με Κάχα Λαμποράλ, πρώτα στη Βιτόρια και μετά στην Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία οι «πράσινοι» να σφραγίσουν την πρωτιά.

Ένας υπερηχητικός Παναθηναϊκός συνέτριψε την Ουνικάχα Μάλαγα στο ΟΑΚΑ με 82-56 και με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια πήρε κεφάλι στον πέμπτο όμιλο του Top 16 της Ευρωλίγκας. «Κλειδιά» της νίκης η εξαιρετική άμυνα και η κυριαρχία στα ριμπάουντ (43-28). Τσαρτσαρής και Μπατίστ οι κορυφαίοι μεταξύ... ίσων. Στα ρηχά ο Πρίντεζης που αποδοκιμάστηκε. Στα δύο προσεχή ματς με Κάχα Λαμποράλ, πρώτα στη Βιτόρια και μετά στην Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία οι «πράσινοι» να σφραγίσουν την πρωτιά.

Άμυνα που τσάκιζε κόκαλα

Από το πρώτο λεπτό ήταν σαφής η πρόθεση του Παναθηναϊκού να αξιοποιήσει την υπεροχή του Μάικ Μπατίστ έναντι του Τζόελ Φρίλαντ (ελλείψει και του τραυματία Ρόμπερτ Άρτσιμπαλντ) κάτω από το καλάθι. Κι αυτό έγινε πράξη, με τον Αμερικανό να πετυχαίνει 7 πόντους σε λιγότερο από πέντε λεπτά και να φορτώνει με δύο γρήγορα φάουλ τον Άγγλο πάουερ φόργουορντ. Έτσι οι «πράσινοι» μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα (7-8) βελτίωσαν την άμυνά τους, με πρωτεργάτη τον Αντώνη Φώτση που έκανε δύο εντυπωσιακές τάπες σε Μπέρνι Ροντρίγκεθ και Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, και προηγήθηκαν με 12-8. Η είσοδος του Γιώργου Πρίντεζη δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους φιλοξενούμενους και οι «πράσινοι» συνεχίζοντας την καταπληκτική δουλειά στο μετόπισθεν, αλλά και «χτυπώντας» στην επίθεση με τον Κώστα Τσαρτσαρή (7π.) έκλεισαν την πρώτη περίοδο με 10-0 και (νταμπλ) σκορ 26-13.

Η «αεροπορία» δική του

Η Μάλαγα βρήκε το δρόμο προς το καλάθι μετά από τέσσερα αγωνιστικά λεπτά και δώδεκα αναπάντητους πόντους από τον Παναθηναϊκό (28-15), αλλά γρήγορα έχασε τον Φρίλαντ, που φορτώθηκε με τέσσερα φάουλ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης πήρε τις πρώτες του ανάσες μετά από δώδεκα συνεχή λεπτά στο παρκέ και παρότι η επίθεση δεν συνέχισε να δουλεύει «ρολόι» υπό την καθοδήγηση του Νικ Καλάθη, η κυριαρχία των γηπεδούχων στα ριμπάουντ (19-8 μετά από 15 λεπτά παιχνιδιού) αρκούσε για να φέρει τον Παναθηναϊκό στο +16, 35-19. Οι παίκτες του Τσους Ματέο συνέχισαν να «ασφυκτιούν» στην επίθεση και η διαφορά έφτασε μέχρι και το +21, πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο με 45-25.

Ποια χαλάρωση;

Χωρίς διάθεση να δώσει δικαίωμα στην Ουνικάχα να ελπίζει πως μπορεί να αποφύγει το μοιραίο, συνέχισε και στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός. Με «οδηγούς» του Σάτο και Περπέρογλου στην επίθεση και την άμυνα σταθερά αποτελεσματική, οι πρωταθλητές όχι απλώς συντηρούσαν τη διαφορά ασφαλείας, αλλά έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο με τη μεγαλύτερη απόσταση από την Ουνικάχα, 68-39, και τους περίπου 6.000 φίλους τους στις κερκίδες να τραγουδούν για το... έκτο αστέρι στη φανέλα.

Με τέτοια διαφορά, τόσο στον πίνακα του σκορ, όσο και στην απόδοση των δύο ομάδων μέσα στο παρκέ, το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν μια τυπικά διαδικασία. Μόνο ως τέτοια, ωστόσο, δεν αντιμετώπισαν τα εναπομείναντα λεπτά οι παίκτες του Παναθηναϊκού συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό και δείχνοντας διάθεση να προσφέρουν θέαμα. Η διαφορά έφτασε μέχρι και το +30 (82-52) και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με το πλήρως αντιπροσωπευτικό της εικόνας του αγώνα 82-56.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στη δεύτερη νίκη τους σε ισάριθμα ματς κι εκμεταλλευόμενος τη χθεσινή «γκέλα» της Κάχα Λαμποράλ πήρε από νωρίς κεφάλι στον πέμπτο όμιλο του Top 16. Οι δύο αναμετρήσεις με τους Βάσκους που ακολουθούν, πρώτα στη Βιτόρια την επόμενη Πέμπτη και δύο εβδομάδες μετά στην Αθήνα, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στην κορυφή του γκρουπ.

Δεκάλεπτα: 26-13, 45-25, 68-39, 82-56.

Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 4, Περπέρογλου 10 (4 ριμπ.), Μπατίστ 12 (5 ριμπ.), Φώτσης 8, Σάτο 9 (6 ριμπ.), Νίκολας 9, Τσαρτσαρής 14 (8 ριμπ.), Διαμαντίδης 4 (6 ασίστ, 5 ριμπ.), Βουγιούκας 6, Καλάθης 6, Μπόγρης, Ζούμπος.

Ουνικάχα Μάλαγα (Τσους Ματέο): Ροντρίγκεθ 5, Φρέιρε, Πρίντεζης 7 (4 λάθη, 3 ριμπ.), Αλμαθάν 5, Χιμένεθ 7, Μπλάκνεϊ 10, Σινάνοβιτς 5, Ρούμπιο 4, Φρίλαντ 11, Γκαρθία, Μπλάνκο 2 (εκτός δωδεκάδας έμεινε την τελευταία στιγμή ο ΜακΙντάιρ).

Διαιτητές: Φάμπιο Φακίνι (Ιταλία), Σρνταν Ντοζάι (Κροατία), Ρόμπερτ Βικλίτσκι (Τσεχία).

* Πριν από την έναρξη του αγώνα ο Δημήτρης Διαμαντίδης παρέλαβε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της Ευρωλίγκας για το μήνα Δεκέμβριο.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x