Γενικά

Κλήρωση «λουκούμι»

Η τύχη ήταν σύμμαχος της Ελλάδας στην κλήρωση για το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Στον Γ' όμιλο η Εθνική, με αντιπάλους τέσσερις ομάδες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία και μία από προκριματικά (Πορτογαλία, Ουγγαρία ή Φινλανδία) οι αντίπαλοι. Οι μίλησαν στο στο www.sport-fm.gr για την κλήρωση.

Η τύχη ήταν σύμμαχος της Ελλάδας στην κλήρωση για το Ευρωμπάσκετ που θα πραγματοποιηθεί 31/8 με 18/9 στη Λιθουανία. Στον τρίτο όμιλο η Εθνική, με αντιπάλους τέσσερις ομάδες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Βοσνία μαζί με μία από που θα προκύψει από προκριματικά (Πορτογαλία, Ουγγαρία ή Φινλανδία) θα βρεθούν στην πρώτη φάση στο δρόμο της γαλανόλευκης. Οι τρεις πρώτες ομάδες προκρίνονται στη Β’ φάση και δημιουργούν ένα νέο γκρουπ μαζί με τους τρεις πρώτους του Δ’ ομίλου, όπου βρίσκονται Σλοβενία, Ρωσία, Βέλγιο, Γεωργία, Βουλγαρία και Ουκρανία. «Σφαγή» θα γίνει στα δύο πρώτα γκρουπ.

Oι αγώνες του ομίλου της Εθνικής ομάδας θα γίνουν στην πόλη Αλίτους (στο νότιο τμήμα της Λιθουανίας) και στο γήπεδο «Alytus Arena», η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και είναι χωρητικότητας 5.500 θεατών.

Το πρόγραμμα του ομίλου της Εθνικής:

31 Αυγούστου: Ελλάδα-Βοσνία, Μαυροβούνιο-ΠΓΔΜ, Κροατία-Ομάδα Προκριματικών.

1 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα-Ομάδα Προκριματικών, Βοσνία-Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ-Κροατία.

3 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα-ΠΓΔΜ, Ομάδα Προκριματικών-Βοσνία, Κροατία-Μαυροβούνιο.

4 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα-Μαυροβούνιο, Βοσνία-Κροατία, ΠΓΔΜ-Ομάδα Προκριματικών.

5 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα-Κροατία, ΠΓΔΜ-Βοσνία, Μαυροβούνιο-Ομάδα Προκριματικών.


Αναλυτικά οι όμιλοι:

A' Όμιλος (Πόλη Πανεβέζις): Iσπανία, Τουρκία, Λιθουανία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, β' ομάδα προκριματικών.

Β' Όμιλος (Πόλη Σιαουλιάι): Σερβία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία.

Γ' Όμιλος (Πόλη Αλίτους): Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΔΓΜ, Βοσνία, α' ομάδα προκριματικών.

Δ' Όμιλος (Πόλη Κλαϊπέδα): Σλοβενία, Ρωσία, Βέλγιο, Γεωργία, Βουλγαρία, Ουκρανία.

* Από τις 9 μέχρι τις 24 Αυγούστου, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Φινλανδία θα διεκδικήσουν τις δύο τελευταίες θέσεις για το Ευρωμπάσκετ. Οι τρεις ομάδες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους εντός κι εκτός έδρας.

Το σύστημα της διοργάνωσης

Στο ερχόμενο Ευρωμπάσκετ συμμετέχουν 24 ομάδες μετά την απόφαση της FIBA Europe για την αύξηση στον αριθμό συμμετεχόντων.

Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στη δεύτερη φάση, όπου σχηματίζονται δύο νέα γκρουπ, των έξι ομάδων. Ο τρίτος όμιλος στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα «ενώνεται» με τον τέταρτο, ενώ ο πρώτος με το δεύτερο. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες καθενός εξ αυτών (γκρουπ Ε’ και Στ’) προκρίνονται στα προημιτελικά, όπου ακολουθούν οι χιαστί νοκ άουτ αγώνες (πρώτος του ενός ομίλου εναντίον τέταρτου του άλλου και δεύτερος του ενός ομίλου εναντίον τέταρτου).

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε έξι διαφορετικές πόλεις, με τη δεύτερη φάση να φιλοξενείται στη «Siemens Arena» (έδρα της Λιέτουβος Ρίτας) του Βίλνιους και τους προημιτελικούς, τους ημιτελικούς και τους τελικούς στο υπό κατασκευή γήπεδο του Κάουνας.

Σημειώνεται πως οι δύο πρώτες ομάδες της διοργάνωσης προκρίνονται αυτόματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Δεδομένη παρουσία στο ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ έχουν μόνο η οικοδέσποινα Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, ως παγκόσμια πρωταθλήτρια. Εκεί θα προκριθούν επίσης οι δύο πρώτες ομάδες από τους Παναμερικανούς Αγώνες του 2011, οι νικήτριες του Ασιατικού, Αφρικανικού Πρωταθλήματος, αυτή του Πρωταθλήματος Ωκεανίας, ενώ τέσσερις ομάδες θα αναδειχθούν από το προολυμπιακό τουρνουά που θα γίνει 2 με 8 Ιουλίου του 2012 σε χώρα που θα αποφασιστεί από τη FIBA.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x