Ελλάδα

Όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη...

Με μαθητές δημοτικού, που θα συνοδεύονται από γονείς ή κηδεμόνες τους θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου μπάσκετ την επόμενη Κυριακή στο Ελληνικό, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αστυνομική διεύθυνση νοτιοανατολικής Αττικής. Το www.sport-fm.gr σάς μεταφέρει όσα συζητήθηκαν μέχρι να ληφθεί αυτή η καινοτόμος απόφαση για το μπάσκετ.

Με μαθητές δημοτικού, που θα συνοδεύονται από γονείς ή κηδεμόνες τους θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου μπάσκετ την επόμενη Κυριακή στο Ελληνικό, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αστυνομική διεύθυνση νοτιοανατολικής Αττικής. Το www.sport-fm.gr σάς μεταφέρει όσα συζητήθηκαν μέχρι να ληφθεί αυτή η καινοτόμος απόφαση για το μπάσκετ.

Η ΕΟΚ, που εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Παναγιώτη Τσαγκρώνη και τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Βιντζηλαίο ξεκαθάρισε εξ αρχής πως ο τελικός θα πρέπει να διεξαχθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία, ενώ παρουσιάστηκε ανοικτή σε συζήτηση τόσο για το ενδεχόμενο να γίνει ο τελικός παρουσία οπαδών όσο και για το ενδεχόμενο να γίνει με μαθητές ή αθλητές τμημάτων υποδομής.

Η ΓΓΑ, την οποία εκπροσώπησαν ο Βασίλης Ντάκουρης και η Ευφροσύνη Γερούκη, μετέφεραν την πάγια θέση της Πολιτείας να γίνει το ματς με παιδιά ειδάλλως να αναβληθεί.

Ο ταξίαρχος Ηλίας Βιτζίκης επέρριψε ευθύνες στις δύο ομάδες για το πού κατέληξαν τα εισιτήρια στον αντίστοιχο περσινό τελικό. «Τα συμφωνηθέντα δεν τηρήθηκαν. Είχαμε πει να πάρουν εισιτήρια οι κάτοχοι διαρκείς και από τα 765 που πήρε κάθε ομάδα, πάνω από τα 500 κατέληξαν σε οργανωμένους και όχι σε κατόχους διαρκείας. Αν δεν είχαμε δέκα διμοιρίες στο γήπεδο, θα υπήρχαν πολύ σοβαρά επεισόδια. Δεν έγινε σωστή επιλογή πού θα δοθούν τα εισιτήρια»», τόνισε. Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης υποστήριξε πως «... περισσότερο φταίνε τα σωματεία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο υποδιευθυντής Γιάννης Μπόμπος ανέφερε με τη σειρά του: «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί σε ένα ποσοστό πάνω από το 50-60% ότι ελέγχει αυτούς τους φιλάθλους;», ενώ για τη διεξαγωγή του τελικού με παιδιά στις κερκίδες ξεκαθάρισε πως «... δεν θα κάνουμε έκπτωση ούτε μισό τοις εκατό σε θέματα ασφάλειας». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Θεόδωρος Φουρτούνης, συμφώνησε αναφέροντας πως «... πρέπει να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια και έλεγχος για να γίνει ο αγώνας με παιδιά».

Τόσο η αστυνομία, όσο και η ΓΓΑ έθεσαν ζήτημα μείωσης των προσκλήσεων, καθώς επισήμαναν πως έχουν παρατηρηθεί προβλήματα από τη συμπεριφορά κάποιων επισήμων. Τόσο ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, όσο και ο μάνατζερ του Παναθηναϊκού Μάνος Παπαδόπουλος αντέδρασαν σημειώνοντας πως οι δύο διοικήσεις των ομάδων δίνουν 30 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και στο τέλος δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν το ματς όχι μόνο μέλη της διοίκησης, χορηγοί και κάτοχοι των ακριβών διαρκείας, αλλά ούτε και οι ίδιοι!

Η ΓΓΑ έθεσε επί τάπητος πρόταση πέρα από μαθητές να υπάρχουν στο γήπεδο αθλητές ακαδημιών μπάσκετ, παλαίμαχοι των δύο ομάδων και μέλη του συνδέσμου οργανωμένων φίλων της Εθνικής ομάδας «Πελαργοί». Ο εκπρόσωπος των «Πελαργών», Ηλίας Παπαφλωράτος, διαβεβαίωσε πως «... εμείς σαν σύνδεσμος μπορούμε να εγγυηθούμε την παρουσία τουλάχιστον 500 μελών μας που είναι ελεγμένα για την ποιότητά τους και το έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν. Σας εγγυόμαστε πως όχι μόνο δεν θα συμβεί το παραμικρό επεισόδιο, αλλά δεν θα ακουστεί ούτε μια βρισιά. Νιώθουμε πως οι οπαδοί που προκαλούν επεισόδια έχουν κάνει κατάληψη στο σπίτι μας. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί φίλαθλοι κι όχι οι οργανωμένοι στρατοί».

Ο υποδιευθυντής Γιάννης Μπόμπος έκανε λόγο για ανάγκη να είναι ομογενοποιημένο το κοινό στο γήπεδο, συνεπώς απορρίφθηκε το ενδεχόμενο να υπάρχουν «Πελαργοί» ή παλαίμαχοι στο γήπεδο, ενώ λίγο αργότερα απορρίφθηκε και το ενδεχόμενο των τμημάτων υποδομής αθλητικών σωματείων. «Αν γίνει ο τελικός με κόσμο, θα γίνει μόνο με παιδιά. Θα γίνουν έλεγχοι για τυχόν παράνομη παρείσφρυση και είναι απαραίτητη προϋπόθεση το κάθε παιδί να συνοδεύεται από το γονέα ή τον κηδεμόνα του και αυτό να πιστοποιείται εγγράφως. Όχι στα λόγια. Θα λάβουμε στο έπακρο προληπτικά μέτρα, αλλά επ ουδενί κατασταλτικά».

Οι εκπρόσωποι των δύο ΚΑΕ αποδέχτηκαν τη διεξαγωγή του αγώνα παρουσία μαθητών, αλλά σημείωσαν πως για οτιδήποτε τυχόν συμβεί οι δύο ομάδες δεν θα φέρουν καμία ευθύνη, ενώ ο Μάνος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «... αν γίνει καταστρατήγηση σε κάτι από αυτά που έχουμε συμφωνήσει, εμείς θα φύγουμε από το γήπεδο. Πέρυσι στον τελικό του βόλεϊ που έγινε με μαθητές μπήκαν 50 Ολυμπιακοί και κυνηγούσαν να δείρουν τον Θανάση Γιαννακόπουλο!». Παράλληλα ζήτησαν οι προσκλήσεις στους μαθητές να δοθούν σε σχολεία της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής και να υπάρχει ει δυνατόν ανάλογη παρουσία μικρών φίλων των δύο ομάδων.

Ενστάσεις είχε ο εκπρόσωπος των «Πελαργών», που ανέφερε: «Με την απόφαση να γίνει ο τελικός μόνο με παιδιά δείχνουμε φόβο και ατολμία απέναντι στη βία. Πρέπει να δείξουμε κάποια στιγμή ότι μπορούμε να κάνουμε μία αθλητική συνάντηση με κοινό που αγαπά το μπάσκετ και το αντιλαμβάνεται. Οι μαθητές που θα έρθουν τώρα θα είναι απλώς για να γεμίσουν τις εξέδρες και αμφιβάλω αν θα καταλαβαίνουν κάποιοι από αυτούς το άθλημα. Αν συνεχίσουμε έτσι, σιγά-σιγά θα γίνει ο τελικός με 5χρονα από παιδικούς σταθμούς. Εμείς σαν ‘Πελαργοί’ δεν είχαμε καμία πρεμούρα να παρακολουθήσουμε δωρεάν τον τελικό, αλλά πιστεύαμε πως με την παρουσία μας θα δίναμε το μήνυμα πως υπάρχουν υγιείς φίλαθλοι που αγαπούν το μπάσκετ και θα μεγάλωνε ακόμη περισσότερο η βάση μας».

Η θέση της αστυνομίας όμως ήταν πάγια. «Καταλαβαίνω αυτά που λέτε και συμφωνώ, αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε καθόλου για την ασφάλεια του αγώνα. Αν συμβεί το παραμικρό από έναν φίλαθλο στο γήπεδο, μετά από ποιον θα ζητηθούν ευθύνες;».

Εν τέλει, το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε για τη διανομή των (περίπου 3.000) προσκλήσεων σε γονείς/κηδεμόνες και μαθητές και η αστυνομία διαβεβαίωσε πως θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να μη συμβεί το παραμικρό στο κλειστό του Ελληνικού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x