Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Μεταμέλεια με ημερομηνία λήξης

Δεν ξέρω πόσοι είπαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά τα όσα δήλωσε αμέσως μετά το ντέρμπι «Πρόεδρε, έκανες λάθος». Είδα όμως πόσοι θεώρησαν ότι καλά τα είπε ή ότι και λίγα τους είπε, ότι «τους ξεβράκωσε», «τους την έδειξε» και «κανένα έλεος στους ανύπαρκτους».

Δεν ξέρω πόσοι είπαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά τα όσα δήλωσε αμέσως μετά το ντέρμπι «Πρόεδρε, έκανες λάθος». Είδα όμως πόσοι θεώρησαν ότι καλά τα είπε ή ότι και λίγα τους είπε, ότι «τους ξεβράκωσε», «τους την έδειξε» και «κανένα έλεος στους ανύπαρκτους», όχι επειδή αυτοί ήταν η πλειοψηφία, αλλά ήταν οι πιο μαχητικοί, εκδηλωτικοί και λαλίστατοι: βγήκαν στα οπαδικά πρωτοσέλιδα, στα σχόλια των sites και τα fora, στα αθλητικά ραδιόφωνα και το μόνο που δεν είπαν ή δεν έγραψαν ήταν «Βαγγέλη, μην πάρεις πίσω ούτε λέξη». Άλλωστε το «έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό» έχει αντικατασταθεί για πολλούς από το «έτσι ονειρευόμαστε τον Μαρινάκη ή τον Πατέρα»: τη σήμερον ημέρα το σήμα - κατατεθέν της ομάδας δεν είναι οι παιχταράδες της και η μπάλα που παίζει, αλλά ο Πρόεδρος ή ο μεγαλοπαράγοντάς της και ο τρόπος που πατάει τους αντιπάλους και τα εχθρικά κέντρα αποφάσεων σαν γόπα από τσιγάρο.

Η μεταμέλεια του Βαγγέλη Μαρινάκη από το σύνολο των αντικειμενικών ΜΜΕ και των φίλα προσκείμενων στον Ολυμπιακό, χαιρετίστηκε ως αντρίκεια και λεβέντικη. Και εκφράστηκε δις: η πρώτη ήταν 48 περίπου ώρες μετά το ντέρμπι και η δεύτερη τη μέρα όπου ο Παναθηναϊκός κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του. Το αν ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Σούπερ Λίγκας ένιωσε όντως την ανάγκη να απολογηθεί για όσα είπε ή τον συμβούλεψαν οι επικοινωνιολόγοι της ομάδας να το κάνει, μπροστά στην κατακραυγή και το ξενέρωμα ακόμα και μερίδας φίλων του Ολυμπιακού, το γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα από τον καθέναν. Το αν πιέστηκε ή τον πίεσαν να το κάνει, διότι ο Παναθηναϊκός ετοίμαζε τον φάκελο με αποδέκτη την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ και ο Σισέ τη μήνυση εναντίον του, ώστε να υπάρχει η «συγνώμη» του και το «λειτούργησα σαν οπαδός μετά από 7 μήνες πίεσης» ως ελαφρυντικό, επίσης μόνο ο ίδιος μπορεί να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Αυτός που δεν χρειάζεται επιβεβαίωση ή διάψευση, είναι ότι η μεταμέλεια κράτησε λίγο: οι τελευταίες του δηλώσεις, ότι «ο Παναθηναϊκός είναι η χειρότερη ομάδα στα επεισόδια και δυσφημεί το ποδόσφαιρο» και το «ο λαός του Ολυμπιακού είναι τρεις φορές περισσότερος. Τι θέλετε να κάνω; Να τον βγάλω στο δρόμο;», δείχνουν έναν άνθρωπο που νιώθει παντοδύναμος και έτοιμος να πει τα πράγματα όπως τα νιώθει, χωρίς «καλλιτεχνίες».

Τι προηγήθηκε των πρόσφατων δηλώσεων; Η μήνυση του Σισέ, η αναφορά στο πρόσωπό του στις συνεντεύξεις που έδωσε ο Γάλλος σε ΜΜΕ τις πατρίδας του, η απροθυμία του Παναθηναϊκού να αποδεχτεί την «προσχηματική συγνώμη» και να καθίσουν να τα βρουν και φυσικά η πρόταση μομφής που έπεσε στο κενό. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης άκουγε όλες αυτές τις μέρες τον Παναθηναϊκό να λέει ότι βρίσκεται σε επαφές με τις υπόλοιπες ομάδες, ώστε να βρει συμμάχους και να τον διώξει από τη θέση του Προέδρου της Λίγκας. Και τι είδε τελικά; Τον Άρη και την ΑΕΚ να συντάσσονται με τον Παναθηναϊκό και τους υπόλοιπους είτε να τον στηρίζουν φανερά, είτε σιωπηλά ρίχνοντας λευκό. Τόση φασαρία για το τίποτα με άλλα λόγια: πώς πας να καταθέσεις πρόταση μομφής, χωρίς να ξέρεις ότι θα την υποστηρίξουν τουλάχιστον 5-6 από τους 16; Και πώς περιμένεις να καταψηφίσουν τον Μαρινάκη πρόεδροι ομάδων, στους οποίους ο Ολυμπιακός έχει δώσει δανεικούς παίκτες για να σωθούν; Με άλλα λόγια, πώς να πάει ο Βεντούρης ή ο Θεοδωρίδης και να καταψηφίσουν αυτόν που τους έδωσε τον Μήτρογλου και τον Γκαλίτσιο, τον Παπάζογλου και τον Σουμπίνιο; Θα ήταν τουλάχιστον unfair και παράλογο - και δεν υπονοώ τίποτα μ’ αυτό που λέω, πέρα από το προφανές.

Πλέον ο Βαγγέλης Μαρινάκης, περνά στην αντεπίθεση: τέρμα οι συγνώμες - κι αν μπορούσε κιόλας να ζητήσει «συγνώμη» για την πρόσφατη μεταμέλειά του και την πρόσκαιρη αδυναμία του από τον αγνό κόσμο της ομάδας του, θα το έκανε. Καίει ο ίδιος τις γέφυρες επικοινωνίας που έριξε και τεντώνει το σκοινί όσο γουστάρει. Κι όσο για τον τριπλάσιο κόσμο και το «τι θέλετε; Να τον βγάλω στο δρόμο;», είναι σαφής επίδειξη του ποιος την έχει πιο μεγάλη: τη δύναμη του κόσμου, τη βαθμολογική διαφορά, τη στήριξη από τη Λίγκα.

Κώστας Βαϊμάκης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x