Χρήστος Ρομπόλης

Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί, εκτός κι αν «ξυπνήσει»

«Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα...». Τα αποτελέσματα της Πέμπτης φανέρωσαν πόσο καταστροφική ήταν για τον Παναθηναϊκό η ήττα από τη Λιέτουβος Ρίτας την περασμένη εβδομάδα

«Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα...». Τα αποτελέσματα της Πέμπτης φανέρωσαν πόσο καταστροφική ήταν για τον Παναθηναϊκό η ήττα από τη Λιέτουβος Ρίτας την περασμένη εβδομάδα. Οι «πράσινοι» πέταξαν στα σκουπίδια την ευκαιρία να τερματίσουν πρώτοι, η Κάχα Λαμποράλ δεν τους έκανε το χατίρι να ανταποδώσει το «δώρο» και πλέον το τεράστιο οδόφραγμα της Μπαρτσελόνα ορθώνεται μπροστά τους στο δρόμο προς το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ο αγώνας στη Μάλαγα δεν χωρά κριτικής. Ο Παναθηναϊκός με μία εβδομάδα καθυστέρηση παρουσιάστηκε σοβαρός και αποφασισμένος παίρνοντας μια εύκολη νίκη. Η αποτελεσματικότητα της άμυνας κάλυψε πάλι τις επιθετικές αδυναμίες και αν θα’ πρεπε να σταθούμε σε ένα σημείο θα ήταν η συνύπαρξη των Διαμαντίδη και Καλάθη στην ίδια πεντάδα. Ο ομογενής γκαρντ δεν έχει πείσει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς πως μπορεί να καλύψει επαρκώς το κενό του αρχηγού όταν αυτός αποσύρεται για τις απαραίτητες ανάσες, αλλά αποδείχτηκε πως μπορεί να τον συμπληρώσει ιδανικά στην ίδια πεντάδα. Η πίεση στην περιφερειακή άμυνα και η κυκλοφορία από τους δυο τους στην επίθεση ήταν εξαιρετική. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτό το δίδυμο δεν μπορεί να παραμείνει για ώρα στο παρκέ, καθότι στον πάγκο δεν υπάρχει άλλος πλέι μέικερ πέραν του ανεπαρκούς στο ρόλο του πλέι μέικερ Μιλένκο Τέπιτς.

Και τώρα Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί είναι το μεγάλο φαβορί για πολλούς λόγους. Δεν θα σταθούμε στη δεδομένη εύνοια που θα έχουν-ιδιαίτερα στο «Παλαού Μπλαουγκράνα»-από τη διαιτησία. Άλλωστε ο οικοδεσπότης δεν μπορεί να λείπει από το δικό του πάρτι. Όμως στην παρούσα φάση και με αμιγώς αγωνιστικά κριτήρια η «Μπάρτσα» έχει σαφές προβάδισμα πρόκρισης κι όχι μόνο λόγω του πλεονεκτήματος έδρας.

Η δυστυχής συγκυρία για τον Παναθηναϊκό είναι πως αντιμετωπίζει μία ομάδα η οποία έχει τη μεγάλη της δύναμη εκεί που ο ίδιος «πονά».

Την ώρα που ο Δημήτρης Διαμαντίδης πασχίζει μόνος του στην οργάνωση του παιχνιδιού των πρωταθλητών Ελλάδος, οι Καταλανοί έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν πολλές λύσεις στην περιφέρεια. Ο Ρίκι Ρούμπιο, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο υποτιμημένος Βίκτορ Σάδα, ακόμη και ο «παλιόφιλος» Γιάκα Λάκοβιτς συνθέτουν ένα ικανότατο σε δημιουργία και εκτέλεση κουαρτέτο. Και σε μία εξαντλητική σειρά με συνεχή ματς-φωτιά, κάποια εξ αυτών σε απόσταση λιγότερων από 48 ωρών μεταξύ τους, αυτό το στοιχείο δίνει τεράστιο αβαντάζ στους «μπλαουγκράνα».

Πέραν της υπεροπλίας στα γκαρντ, η «Μπάρτσα» διαθέτει και μία πληρέστατη φροντ λάιν. Οι Φραν Βάσκεθ, Κόστα Πέροβιτς, Μπονιφάς Εντόνγκ, Έραζεμ Λόρμπεκ και Τέρενς Μόρις προσφέρουν στους πρωταθλητές Ευρώπης δυνατότητα για κάθε δυνατό συνδυασμό στις θέσεις «4» και «5». Ο αδύναμος στη ρακέτα, ελλείψει και του Άλεξ Μάριτς, Παναθηναϊκός, θα πρέπει να βρει τρόπο να ελέγξει τα ριμπάουντ και το σκοράρισμα των αντιπάλων του από το ζωγραφιστό. Ειδάλλως θα δεχτεί πολλά καλάθια από δεύτερες ευκαιρίες, αλλά και αιφνιδιασμούς.

Το μόνο καλό νέο είναι η απουσία του τραυματία Πιτ Μάικλ, αφανούς MVP της περσινής ομάδας. Ο Άλαν Άντερσον και ο Τζο Ίνγκλες που έχουν κληθεί να καλύψουν το κενό τα καταφέρνουν στο σκοράρισμα, όχι όμως εξίσου καλά και στους άλλους τομείς που πρόσφερε ο πολυμήχανος Μάικλ.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να πάρει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ; Με το πρόσωπο που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα όχι. Όμως κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την καρδιά των πρωταθλητών, γιατί θα το πληρώσει. Οι «πράσινοι» θα έχουν δύο ευκαιρίες να σπάσουν την έδρα των Καταλανών στις 22 και 24 Μαρτίου. Αν «ξυπνήσουν» και τα καταφέρουν, ποιος θα τους εμποδίσει να «καθαρίσουν» την Μπαρτσελόνα σε δύο ματς στο (δεδομένα) κατάμεστο ΟΑΚΑ;

Αν όμως το break δεν έρθει στα δύο πρώτα ματς, το τρένο θα έχει χαθεί και πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν στη Βαρκελώνη. Όχι για το φάιναλ φορ, αλλά ούτε καν για πέμπτο παιχνίδι. Και ασφαλώς κανείς δεν θα τους κατηγορήσει αν αποκλειστούν με μειονέκτημα έδρας. Θα μπορεί όμως να τους κατακρίνει για τα αποτελέσματα που τους έστειλαν πάνω στο «θηρίο».

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x