Ελλάδα

Ζούρος και επίσημα!

Στο τιμόνι της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ θα βρίσκεται μέχρι το καλοκαίρι του 2012 ο Ηλίας Ζούρος, όπως είχε αποκαλύψει το www.sday.gr, η πρόσλήψη του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. «Μεγάλη τιμή και ευθύνη», ο 45χρονος τεχνικός. Διαβάστε από το www.sport-fm.gr το χρονικό της επιλογής του, τους συνεργάτες του και τους μεγάλους στόχους.

Στο τιμόνι της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ θα βρίσκεται μέχρι το καλοκαίρι του 2012 ο Ηλίας Ζούρος, όπως είχε αποκαλύψει το www.sday.gr, η πρόσλήψη του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Η επίσημη παρουσίαση του Ηλία Ζούρου θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του με τη Ζαλγκίρις. Μένει να φανεί αν θα παραμείνει στον πάγκο της λιθουανικής ομάδας μετά το καλοκαίρι, καθώς ο Τύπος της χώρας ανέφερε πως ο ιδιοκτήτης, Βλάντιμιρ Ρομάνοφ, δεν επιθυμούσε την παρουσία του ταυτόχρονα στους δύο πάγκους. Όσο για τους συνεργάτες του, αν και δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο, θα είναι πιθανότατα ο Δημήτρης Πρίφτης, προπονητής της Καβάλας και εδώ και αρκετό καιρό μέλος του τεχνικού τιμ της Εθνικής, μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του Ηλία Ζούρου, Γιώργο Κετσελίδη.

Η ανακοίνωση:

''Ο Ηλίας Ζούρος είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών. Ο Πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, και ο Έφορος των Εθνικών Ομάδων, Γιώργος Κολοκυθάς. συναντήθηκαν και συζήτησαν σήμερα το πρωϊ με τον Ηλία Ζούρο. Οι δυο πλευρές ήρθαν σε πλήρη συμφωνία και ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε τα ηνία «της επίσημης αγαπημένης όλων των Ελλήνων» ενόψει του Eurobasket της Λιθουανίας το ερχόμενο καλοκαίρι και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο''.

Το χρονικό της επιλογής

Για την ηγεσία της ΕΟΚ και ειδικά τον Γιώργο Βασιλακόπουλο η πρόσληψη ξένου προπονητή δεν ήταν αυτοσκοπός. Έτσι από τη στιγμή που δεν ήταν εφικτό να συναφθεί συνεργασία με κάποια από τις πρώτες επιλογές από την ξένη αγορά (Μπλατ και Μεσίνα εξετάστηκαν μεταξύ άλλων), προτιμήθηκε να γίνει στροφή προς... εγχώρια προϊόντα. Ο 45χρονος κόουτς, που εργάζεται στη Ζαλγκίρις Κάουνας, εκτιμήθηκε από την ομοσπονδία πως έχει τις ικανότητες και πλέον και την εμπειρία να αναλάβει αυτή τη δύσκολη θέση. Για τη θέση «έπαιξε» και το όνομα του Φώτη Κατσικάρη...

Από το 2000, όταν ο Ηλίας Ζούρος προήχθη σε θέση πρώτου προπονητή του Ολυμπιακού αντικαθιστώντας τον Γιάννη Ιωαννίδη, μέχρι και σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τότε πίσω του είχε μόνο τη θητεία ως βοηθός σε Πανιώνιο, Περιστέρι, Σπόρτινγκ, Μαρούσι, Ολυμπιακό και Εθνική ομάδα. Το απότομο άλμα στον Ολυμπιακό, όπου εργάστηκε μέχρι το Φεβρουάριο του 2002, ακολούθησαν θητείες στο Λίβανο, τη Νήαρ Ηστ, τον Άρη και την Παρί Λεβαλουά, ενώ η καθολική αναγνώριση στο έργο του ήρθε ως προπονητής του Πανελληνίου. Πέρυσι οδήγησε την ομάδα στα ημιτελικά της Α1, αλλά και στο φάιναλ φορ του Eurocup, κερδίζοντας το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της διοργάνωσης.

Στα μέσα Ιανουαρίου ανέλαβε τη Ζαλγκίρις και τη διατηρεί στην πρώτη θέση (και αήττητη στο πρωτάθλημα Λιθουανίας). Για τις γνώσεις του δεν αμφέβαλε ποτέ κανένας («κομπιούτερ» ήταν το παρατσούκλι του όταν βρισκόταν στον Ολυμπιακό), αλλά πλέον έχοντας κάνει το αγροτικό του σε αρκετές ομάδες, αρκετές χώρες και με την εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις, είναι έτοιμος για τη μεγάλη πρόκληση.

To συμβόλαιό του έχει διάρκεια μέχρι το 2012, δηλαδή θα οδηγήσει την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και αν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Απευθείας εισιτήριο για τους Αγώνες του 2012 δίνει το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο στο ερχόμενο Ευρωμπάσκετ. Τέσσερα επιπλέον εισιτήρια θα κριθούν στο Προολυμπιακό Τουρνουά που θα γίνει τον Ιούλιο του 2012. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x