Νίκος Ζέρβας

Ηλία, θα φανεί στο…χειροκρότημα

Το κεφάλαιο Ηλίας Ζούρος άνοιξε και επίσημα χθες για την Εθνική ομάδα, με την επιβεβαίωση αυτού που γνωρίζαμε εδώ και περίπου ένα μήνα.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Το κεφάλαιο Ηλίας Ζούρος άνοιξε και επίσημα χθες για την Εθνική ομάδα, με την επιβεβαίωση αυτού που γνωρίζαμε εδώ και περίπου ένα μήνα. Η ΕΟΚ μετά από αρκετό καιρό αναζήτησης και αμφιταλάντευσης ανάμεσα σε Έλληνα ή ξένο τεχνικό, αποφάσισε να επιστρέψει στα εγχώρια …προϊόντα και να αναθέσει τα ηνία σε έναν άνθρωπο από τη νέα γενιά των προπονητών, που παρά τα σαρανταπέντε του χρόνια, έχει διαγράψει αρκετά μεγάλη πορεία στους πάγκους και μόνο άπειρος δεν είναι. Θεωρείται δίκαια ως πολλά υποσχόμενος, αφού μετά το αποτυχημένο «αγροτικό» του στον Ολυμπιακό και την περιπλάνηση του στην άγονη γραμμή του Λιβάνου, έχει επιδείξει έργο και τεχνική εξέλιξη σε όλες τις δουλειές που ανέλαβε. Η έλξη που του ασκεί η αλλοδαπή και στη προκειμένη περίπτωση τα παγωμένα σοκάκια του Κάουνας, δεν τον εμποδίζουν να αναλάβει την ύψιστη τιμή της «γαλανόλευκης» και πλέον, έχει μπροστά του την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Να οδηγήσει ξανά την Εθνική ομάδα σε επιτυχίες, μέσω ανανέωσης και νέας εποχής, αφού η παλιά δοκιμασμένη συνταγή και τα υλικά (παίκτες), αρχίζουν σιγά-σιγά να αποσύρονται στα…ντουλάπια της ιστορίας. Διπλή πρόκληση δηλαδή, αφού θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν είχε αναλάβει τρία χρόνια νωρίτερα, που το αμάλγαμα υπήρχε και ήταν μάλιστα και στα φόρτε του. Έχει όμως τα κατάλληλα εφόδια για να ηγηθεί μίας τέτοιας προσπάθειας ο Ηλίας Ζούρος; Ήταν σοφή η επιλογή της ομοσπονδίας να του δώσει τα κλειδιά και να ποντάρει πάνω του; Από την στιγμή που αποφασίστηκε ότι ο προπονητής θα είναι Έλληνας, νομίζω ότι η επιλογή έχει προοπτικές. Έχει το «πακέτο» των εμπειριών, της ενασχόλησης με το αντικείμενο από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα και της σταθερής ανόδου στην καριέρα του, ενώ έχει αποδείξει ότι δουλεύει σκληρά και κάποιες φορές με υπερβάλλοντα ζήλο.

Προπονητικά, εξελίσσεται συνεχώς με παρακολούθηση σεμιναρίων, έχει πλέον master στον τομέα της κατασκοπίας του αντιπάλου, ενώ με τον καιρό, έχουν ελαττωθεί τα «κενά» διαστήματα που είχε στο κοουτσάρισμα. Λάθη κάνει όπως όλοι, όμως με το πέρασμα των χρόνων αυτά έχουν περιοριστεί σημαντικά. Από τις δηλώσεις και τον τρόπο που ενεργεί, φαίνεται πως ενδιαφέρεται για το καλό του αθλήματος και την προώθησή του και εκτός Ελλάδος, ενώ το «οικοδόμημα» του Πανελληνίου, φωτογράφισε την νοοτροπία του, που είναι να λειτουργεί με όραμα για το μέλλον ενός συλλόγου και όχι μόνο για τα άμεσα αποτελέσματα. Κάπου εδώ, οφείλουμε να βάλουμε στην εξίσωση την Εθνική και όσους του ανέθεσαν την δουλειά. Τι απαιτήσεις έχουμε από τον Ηλία Ζούρο και που θα σταματήσουν τα όρια της υπομονής, σε περίπτωση που δεν έρθουν από την πρώτη διοργάνωση τα μετάλλια και οι επιτυχίες;

Έχουμε στο μυαλό την δημιουργία μίας ομάδας με νέα φιλοσοφία, νέα παιδιά που θα πλαισιώσουν τον έμπειρο «κορμό» που υπάρχει, με στόχο να πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια, ή αν στην Λιθουανία η ομάδα τερματίσει π.χ. έβδομη θα ψάχνουμε για τον επόμενο; Θα στηρίξουμε τις επιλογές και τα «θέλω» του, ή θα παρεμβαίνουμε όταν κάτι δεν μας αρέσει, επειδή δεν λέγεται Μεσίνα, Ομπράντοβιτς, Ίβκοβιτς -μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά- αλλά Ζούρος; Αν σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι οι φράσεις πριν το «ή», υπάρχει η πιθανότητα να «χτίσουμε» εκ νέου κάτι καλό. Τουλάχιστον θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον προπονητή και τους παίκτες, ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία.

Από την μεριά του, ο ομοσπονδιακός, θα πρέπει να βρει τις ευαίσθητες χορδές των παικτών και να διαχειριστεί σωστά τις προσωπικότητές τους, αφού είναι δεδομένο ότι γνώσεις για να τους μεταδώσει έχει. Είναι λοιπόν μία απόφαση με αρκετά καλές προϋποθέσεις, μέλλον, αλλά όπως και σε όλες τις περιπτώσεις, ερωτηματικά. Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή τύχη στον Ηλία Ζούρο και να…περιμένουμε. Όλα τα άλλα θα φανούν όπως πάντα στο παρκέ και στο…χειροκρότημα.

Υ.Γ. Διαφωνώ με όσους θεωρούν γκραν φαβορί τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας με την Σιένα και «ξεγραμμένο» τον Παναθηναϊκό κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Και σε αυτή την περίπτωση, ταιριάζει το μήνυμα που υπάρχει στον τίτλο του κειμένου.

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο nikosze2001@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x