Επικαιρότητα

LSD. Ιστορία μου, αμαρτία μου!

Η λέξη διεθυλαμίδιο λυσεργικού οξέως, είναι κάτι άγνωστο. Ακόμη και για αυτούς που τις δεκαετίες του ’60 και ’70 το έπαιρναν πιο συχνά κι από το πρωινό τους γάλα. Πρόκειται για το LSD, το δημοφιλέστερο παραισθησιογόνο ναρκωτικό εδώ και 40 χρόνια. Ο άνθρωπος που το «έδεσε» με την μουσική βιομηχανία, ο Owsley Stanley, γνωστός και ως «μάγειρας» του Jimi Hendrix που κατέκλυσε τη «σκηνή των λουλουδιών» με αμέτρητες ποσότητες LSD, πέθανε σε τροχαίο στην Αυστραλία αφήνοντας τον κόσμο πιο… ξενέρωτο!

Η λέξη διεθυλαμίδιο λυσεργικού οξέως, είναι κάτι άγνωστο.

Ακόμη και για αυτούς που τις δεκαετίες του ’60 και ’70 το έπαιρναν πιο συχνά κι από το πρωινό τους γάλα.

Πρόκειται για το LSD, το δημοφιλέστερο παραισθησιογόνο ναρκωτικό εδώ και 40 χρόνια.

Ο άνθρωπος που το «έδεσε» με την μουσική βιομηχανία, ο Owsley Stanley, γνωστός και ως «μάγειρας» του Jimi Hendrix που κατέκλυσε τη «σκηνή των λουλουδιών» με αμέτρητες ποσότητες LSD, πέθανε σε τροχαίο στην Αυστραλία αφήνοντας τον κόσμο πιο… ξενέρωτο!

Ο Owsley "Bear" Stanley δεν ήταν μόνο ο «γιατρός» του Jimi Hendrix. Είχε στην κατοχή του, το μεγαλύτερο εργαστήριο LSD στον πλανήτη, αφού στην «ψυχεδελική εποχή» το …ιατρείο του στο Σαν Φρανσίσκο, είχε παράγει περισσότερο από ένα τόνο δόσεων του παραισθησιογόνου ναρκωτικού. Ο 76χρονος που «ταξίδεψε» εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη, κάνει το δικό του ταξίδι αφού έχει μπει ήδη στη βάρκα που οδηγεί στον Άδη.

Οι φήμες λένε πως ο Στάνλεϊ, ξεκίνησε να παρασκευάζει το LSD μετά την ανακάλυψη της συνταγής σε ένα περιοδικό χημείας που έπεσε στα χέρια του στο Πανεπιστήμιο του Berkeley. Η αρχική του μορφή ήταν σε χάπι, μετά σε υγρό και ακολούθως σε εμπλουτισμένο χαρτί. Ο «γιατρός» θεωρείται ο μουσικός ευεργέτης των Grateful Dead, ενώ στα αξιοσημείωτα, είναι το γεγονός πως ήταν εγγονός του πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας του Kentucky.

Το «Purple Haze» του Jimi Hendrix είναι εμπνευσμένο από μία παρτίδα δικών του χαπιών, όπως είχε εξομολογηθεί σε μια αξιομνημόνευτη συνέντευξη ο διάσημος τραγουδιστής. «Δικό του» επίσης και το όνομα των Blue Cheer. Γενικά, η επίδρασή του στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας επί 20 χρόνια ήταν τεράστια, αφού όλοι επισκέπτονταν το… ιατρείο του! Ο Στάνλει είχε τέσσερα παιδιά, 8 εγγόνια, δύο
δισέγγονα και μια αμύθητη περιουσία να τους περιμένει…

Αλέξης Παπαχρήστος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x